Geçtiğimiz Eylül ayının 25-27 Eylül tarihlerinde yapılması planlanan ancak hava muhalefeti nedeniyle iki günden sonra ertelenen Edebiyat Günleri’nin kalan iki günü ve ödül töreni için Sarıyer Belediyesi Evlendirme Dairesi ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe öğrenci ve edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi. Ancak belediye basın bürosunun medya ile yakın ilişki kuramaması nedeniyle her zamanki gibi ulusal ve yerel basından katılım ve haber takibi olmadı.

Birçok yazar, şair ve ressamın katılarak imza günü, söyleşi, sergi ve konser gerçekleştirdiği etkinliliğin ilk gününde Sarıyer Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (SAGEM) öğrencilerinin öğretmenleriyle gelip, standları tek tek dolaşarak yazar ve şairlerle sohbet etmesi yapılan söyleşileri izlemesinin, çocukların okuma alışkanlığı kazanması bakımından önemli olduğu vurgulandı. Ancak öğrencilerin, yalnızca yazarların masalarını ve kitap satılan standları dolaşıp, ellerindeki boş kağıtlara yazarlardan imza alması garip karşılandı. Kitap yazarları, “Çocuklar yazarlarla görüştü, sohbet etti, strandları dolaştı ancak hiç biri kitap alıp, yazarına imzalatamadı. Oysa ki belediyemiz yazarlardan az da olsa kitap alıp, bu öğrencilere hediye etmeli ve onlar da yazarlarına imzalatarak, günün anısına evlerine götürmeliydiler. Bu tür günlerde böyle şeyler ihmal edilmemeli. Bu şekilde bir davranış çocukları lokantaya götürüp, yemek yedirmeden geri getirmeye benziyor” dediler.

SİNEMA VE EDEBİYAT SÖYLEŞİLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

3. Sarıyer Edebiyat Günleri’nin ilk gününde ‘Sinema ve Edebiyat konulu bir söyleşi ile başladı. Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ve yazarr Öner Ciravoğlu ‘’Sinemamız 100 Yaşında’’ aldı bir söyleşi gerçekleştirdi. Ardından yazar Işıl Özgentürk de sinemayla ilgili bir söyleşi de bulundu. Şair Nurduran Duman da, ‘Şiir Odası’ adlı programını gerçekleştirdi. Ancak Nurduran Duman’ın yazar-Şair Cafer Hergünsel’in yönetiminde yaptığı söyleşide izleyicilere “şiirle kış sporları arasındaki benzerlik nedir? diye bir soru sorup, beyin fırtınası yapar gibi uzun süre bu sorunun cevabını almak istemesi ise programın beklenen sıcak ortamı yakalayamamasına neden oldu. İzleyiciler güzel bir şiir dinletisi beklerken özellikle programı sunan Cafer Hergünsel’in alakasız konuşmalarıyla sıkıldılar.

BAŞKAN GENÇ ÇOCUKLAR İÇİN KİTAP YAZILMASINI İSTEDİ

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Işıl Özgentürk ve Nurduran Duman’a plaketlerini verip, katılımları için teşekkür etti. Başkan Genç, yazar ve edebiyatçılardan Sarıyer’e sahip çıkmalarını isteyerek, “Şairlerimize, aydınlarımıza bir öneride bulundum. Sarıyer’e hep gelin. Hep gelin ki, Sarıyer olması gerektiği yere gelsin. Bu iş edebiyatsız, sanatsız, kitapsız olmaz” dedi.

Konuşmasında çocuklar için şiir yazılması konusunda ricada bulunan Başkan Genç, “Çocuklara da şiir yazın. Çocukları okutmak zorundayız. Çocukların içinden geldiği şekilde okuyabileceği şiirler yazarsanız, bir yerel yönetici olarak o kitapların basımını ve çocuklara ulaştırmanın sözünü de ben veriyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Genç, yazarların kitaplarını imzaladığı standları gezerken ayaküstü sohbet ettiği gazeteci-yazar Tuncay Dağlı’ya da, “Çocuk öyküleri yazmanı istiyorum. Çocukların okuma alışkanlıklarını artıracak kitapları belediye olarak biz bastırıp, dağıtacağız” dedi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Rıfat Ilgaz’ın oğlu yazar Aydın Ilgaz’a da plaket vererek teşekkür etti. Babası ile ilgili anılarından bahseden Aydın Ilgaz, “Babamın öldükten sonra bir yazısını buldum. 1991 yılında yazdığı son dizelerinde “Elim birine değsin ısıtayım üşüdüyse, koşarak gitmesin son sıcaklığım” yazmıştı. Sayın başkanım ve ben o sıcaklığı sizlere iletmek için buradayız.  O sıcaklığı sizler alabiliyorsanız ne mutlu bize. Sarıyer’e bir kültür merkezi yapılabildiyse de ne mutlu bize” dedi. 

 RUHİ SU DOSTLUK KOROSU’DAN DOSTLUK KONSERİ

Söyleşiler ve imza gününden sonra Emin İgüs’ün solist olarak yer aldığı Şef Mutlu Ödemiş’in yönetimindeki Ruhi Su Dostlar Korosu dinleyicileriyle buluştu. Dostluk, kardeşlik için hep bir ağızdan söylenen şarkılar katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.


TOPLUMUN ÖNCE GELENLERİ HALKIN KATILIMINI SAĞLAMALI

Sarıyer’de gerçekleştirilen kültürel etkinlikler için kapalı alanlar bulunmaması daha önce büyük bir boşluk yaratıyordu. Darüşşafaka Metro İstasyonu üzerinde hizmete açılan Evlendirme Dairesi ve Kültür Merkezi sayesinde bu tür etkinliklerin daha sık ve kaliteli bir şekilde organize edilebileceği belirtildi.

Sarıyer Edebiyat Günleri’ne katılan Sarıyerli yazarlar da kültür merkezi için Başkan Şükrü Genç’e, “Edebiyatçı ve diğer sanatlarla uğraşanların halkla buluşması için çok önem taşıyan bir alanı ilçemize kazandırdığınız için teşekkür ederiz. Bundan sonra bu binada halka buluşup, etkileşimde bulunacağımız birçok kültürel etkinliğe imza atmak istiyoruz. Ancak yalnızca bina yapmak yetmez, mahallelerde, sokaklarda halkın ileri gelenleri, sivil toplum temsilcileri, muhtarlar ve siyasetle uğraşanların da bundan görev çıkarıp, vatandaşların bu tür etkinliklere katılımına öncülük ve teşvik etmeliler” dediler.

 (Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)




 
















Editör: Haber Merkezi