İlkti ama, muhteşem oldu

IĞDIR- Iğdır’a bağlı Tuzluca ilçesinde düzenlenen ve festivalin olması için İstanbul ayağını oluşturan, İstanbul-Tuzluca arasında köprü olan Kent Yaşam Gazetesi adına Gazetenin İmtiyaz Sahibi Celal Karaali'nin büyük çaba gösterdiği “Gurbetten Sılaya 1. Tuzluca şenlikleri”, ilk olmasına karşın muhteşem oldu. Festival organizasyon Başkanlığını Tuzluca Kaymakamı Ali İpek ve ev sahipliğini Belediye Başkanı İsmet Yüce’nin yaptığı şenliklerde, çeşitli etkinlikler düzenlendi. Halkın ilgisinin etkinliğe katılımının olağnüstü olduğu, başından sonuna kadar tam bir centilmenlik ve olgunluk içinde geçen, en ufak bir olumsuzluğun olmadığı; kardeşliğin, dostluğun, sevginin segilendiği festivalde; konusu yörenin konumuna uygun tarım, ve hayvancılığı işleyen ve genellikle bölge insanlarından oluşan konuşmacılar tarafından verilen seminerler yoluyla da yöre halkı bilgilendirildi. Öte yandan, Aşık geleneğini sürdüren ozanlarla popüler müzik, türkü ve piyasa müziği ağırlıklı icracılar ilçeyi şenlendirirken, halkın beğenisini de kazandılar .



Start Şehir Meydanı’ndan
Festival startı, ilçe meydanında Kaymakam Ali İpek’in Atatürk anıtına çelenk koyması ve İstiklal Marşının okunması ile verildi, Festival komitesi, ilgililer, konuklar ve halkın katılımıyla festival alanına kadar yapılan yürüyüşle birlikte etkinlikler de fiili olarak başlamış oldu. Tuzdağı Mağarası’nda elli çifte nikah Etkinlikler çerçevesinde Tuzluca Belediyesi tarafından organize edilen ve evli, hatta çoğunun çocuklu olmalarına rağmen nikahsız yaşayan 50 çiftin resmi nikah töreni ise İlçeye adını da veren tuz dağındaki mağralarda yapıldı. Ulusal basının da yakın ilgi gösterdiği “Mağarada Nikah” töreni görselliği ve coşkusu ile harikaydı. Belediye Başkanı İsmet Yüce’nin kıydığı nikah akitlerinin nikah şahitliğini ise ilçe kaymakamı Ali İpek ve ilçe emniyet Müdürü İsmail Soyseven yaptı.



Binlerce insan kol kola
1923’te ilçe olan, Cumhuriyetle yaşıt Tuzluca’da, birincisi düzenlenmesine rağmen her şey mükemmeldi. Halk, kendisine sunulana da, sunana da sahip çıktı, bağırına bastı. Seminerlere katıldı, dinledi, alkışladı. Eğlencelere katıldı, sanatçıların söylediği türkülere eşlik etti, alkışladı, beğenisini haykırdı, Birbirini tanıyan-tanımayan yüzlerce insan, festival alanının her tarafında onlarca halay grubu oluşturdu, gece geç saatlere kadar eğlendi. Zaten birlik ve beraberliğin timsali durumunda olan Tuzluca, bu etkinlikle birliktelik daha da pekişti.

Sanatçılar Coşturdu
“Gurbetten Sılaya 1. Tuzluca Şenlikleri” nde sahne alan sanatçılar Ozan Maksut Feryadi, Aşık İsmail Azeri, Latif Ayyıldız, Aşık Mustafa Kurbanoğlu, Aşık Günay Yıldız, Aşık Emrah Neroğlu, Aysun Turgut ve Tuzluca’da müzik öğretmeni olarak çalışan Seyfettin Çelik ile öğrencisi Erkan; Yaptıkları müzik ve söyledikleri türkülerle katılanlara unutamayacakları anlar yaşatırlarken; yöre halkı da sahne alan sanatçılara coşkuyla eşlik ederek, alkışlayarak ve rekor denecek sayıda insandan oluşan halaylar çekerek karşılık verdi.

Gazetemize iki ödül
Şeniklerin üçüncü günü festivale katkısı olan kişi ve kurumlar için düzenlenen ödül töreninde, gazetemize iki ödül birden verildi, Tuzluca’ya katkı sunmak adına verdiği mücadele, yöre halkıyla yöneticilerinin buluşmasında öncülük etmesi ve festivalin oluşmasında rol alması, tanıtımının yapması açılarından Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi CELAL KARAALİ ve festivalin sunumunu yapma görevini üstlenerek büyük bir başarıyla yerine getiren, Tuzlucalı olmamasına karşın halkın sempatisini kazanan Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Umut Veli DEVELİ’ye İlçe Kaymakam Ali İPEK tarafından “Teşekkür plaketi” verildi. H. Niyazi Şeren, Ahmet Yüce, H. Bahri Buyruk ve şenliğe katılan tüm sanatçılara teşekkür plaketi veren Kaymakam İpek, tören sırasında yaptığı konuşmada, “Bu güne kadar Tuzluca’ya katkı sunmak, bir şeyler eklemek için verilen mücadelede hiç bir karşılık beklemeyen ve attıkları her adımda sadece Tuzluca’yı düşünen bu insanlara, yaptıklarına karşılık verdiğimiz bu plaket çok az gelir.

Özellikle bu arkadaşlarımız ve Yaşam Gazetesi mensupları, ön plana çıkmak, kendini göstermek, küçük hesaplar peşinde koşmak gibi davranışlar içinde olmadılar; Kaymakam’ın sağında- solunda yer alayım, yakınında durayım gibi bir sevdanın peşinde koşmadılar, Bu arkadaşlarımız gerçekten Tuzluca için mücadele ettiler. Ben de kaymakam olarak Devletim ve ilçem adına kendilerine bir teşekkr plaketi taktim ediyorum” dedi. Bitiş çok görkemli gerçekleşti Ödül Törenlerinin bitimiyle birlikte başlayan oyunlardan hemen sonra sahne alan Latif Ayyıldız’ın programıyla bağlantılı olarak sunulan ışık oyunları, havai ışık gösterisi katılımcıları ve çevreden izleme şansı olanları gerçek anlamda mest etti.



(Kent YAŞAM)
 

Editör: Haber Merkezi