Gazeteci-yazar Tuncay Dağlı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanan “Yazarlar Okullarda” projesi kapsamında ziyaret ettiği okullarda öğrencilere okuma alışkanlığı ve yazarlık konusunda önerilerde bulunup, “Okumayı sevmeden, okuma alışkanlığı edinip, bilgi ve yaşam tecrübesi elde etmeden yazma sanatını öğrenemezsiniz. Önce çok okumanız, ama okuduğunuzu da anlayıp, özümsemeniz gerekir” dedi.

Gazetecilik mesleğini yaptığı her yerde eğitim kurumlarıyla yakın ilişkide bulunup, öğrencilere okumayı sevdirmek için bir yazar olarak kişisel sorumluluğunu yerine getirmeye çalışan Tuncay Dağlı, her eğitim-öğretim döneminde okulları ziyaret edip, söyleşi ve imza günlerine katılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Zekeriyaköy İlk ve Ortaokulu ile Derbent Hatemoğlu İlkokulu’nda söyleşi ve imza gününe katılan Tuncay Dağlı, öğrencilerden büyük ilgi gördü. Lise öğrencilerine, Türkiye’de kadına yönelik şiddeti konu alan “Bana hep seni seviyorum de” adlı romanını, ilkokullarda da çocuklar için yazdığı ‘Ali’nin gemileri’ adlı öykü kitabını imzalayan Dağlı, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Otuz yılı aşan gazetecilik yaşamında edindiği mesleki ve yaşam tecrübesi ışığında öğrencilere gazetecilik ve yazarlık konusunda bilgi verip, önerilerde bulunan Tuncay Dağlı, “Hiç bir zaman içinde bulunduğunuz olumsuz koşullardan yılmayın, zorluklar sizi yolunuzdan alıkoymasın. Kendinize bir hedef koyun ve o hedefe doğru tüm gücünüzle koşun, mutlaka ulaşırsınız. Çalışmaktan, uğraşmaktan yılmayın, ailenizin ekonomik durumu iyi olmayabilir, başkalarının varoş dediği mahalllerde doğup yaşayabilirsiniz, çok çocuklu ailenin bir ferdi olabilirsiniz, bu hiçbir zaman sizde bir eksiklik ya da kompleks duygusu yaratmasın, önemli olan bulunduğunuz yer değil, ulaşmak istediğiniz hedeftir. Bunun için de imkanlarınızı zorlamalı, sadece size sunulanla yetinmeyip, okuyup bir meslek sahibi olma, toplumda bir yer edinmek için alternatifler yaratmaya çalışmalısınız. Ben bunları yapmasaydım, size öneremezdim, çünkü nasıl yapıldığını ve yapılacağını bilemezdim. İmkansızlıklardan yılsaydım şimdi burada üniversite mezunu bir gazeteci-yazar olarak sizlerle birlikte olamazdım” dedi.

Özellikle ilk ve ortaokul öğrencilerinin yazarlık konusundaki yoğun sorularına muhatap olan Tuncay Dağlı, “Yazar olmak kolay bir şey değil. Herkes hayatım roman der ama bazıları eline kalemi aldığı zaman bir satır bile yazamaz. Yazarlık bilgi, birikim, yaşam tecrübesi ve yetenek ister. Bilginizi ve birikiminizi okuyarak, tecrübenizi yaşayarak, yazma yeteneğinizi de çok okuyup, çok yazarak geliştirebilirsiniz. Ben ilk kitabımı gazeteciliğe başladıktan 16 yıl sonra yayınladım, şuana kadar 15 kitabım yayınlandı. Her biri benim için çocuklarım kadar değerli, çünkü onlara da çok emek verdim. Zaten emek verilmeyen hiçbir şeyin değeri olmaz. Okuma alışkanlığı edinerek, dünyaya farklı farklı pencerelerden bakmaya başlar, olayları çok yönlü değerlendirebilirsiniz, yazarak da düşünce ve fikirlerinizi geniş kitlelere ulaştırıp, paylaşabilirsiniz” diye konuştu.
(Kent Yaşam)

Editör: Haber Merkezi