5. Sarıyer Edebiyat Günleri’ndeki “Haber ve Edebiyat” adlı panelde konuşan gazeteci ve haber sunucuları günümüzün niteliksiz, içeriksiz ve dil bilgisinden yoksun kötü habercilikten yakınıp, basın mensuplarının birer ikişer mesleklerinden uzaklaşıp, başka alanlara yöneldiklerini söylediler. 

Haber sunmada dil bilgisinin çok önem taşıdığını ifade eden spiker Duygu Canbaş ise, “Habercilik giderek zorlaşıyor. Kültür-sanat haberleri bültenlerde boşluk doldurmak için kullanılıp, güzel kadınlara yaptırılıyor. Bu durum aslında yapılan işin ne kadar küçümsendiğini gösteriyor. Dil kullanımı konusunda ise bizlerin toplumun önünde gitmemeiz gerekiyor ama gerçek öyle değil. Dil giderek önemini kaybediyor. Kendi dilimizi kendimiz bilmiyoruz. Yazarlık, editörlük ve habercilik bu nedenle çok önemli meslekler. Dilimize sahip çıkmamız gerekir” dedi.

Haber ve Edebiyat adlı paneli işsiz kaldıktan sonra Sarıyer Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde çalışmaya başladığını söyleyen gazeteci Zafer Arapkirli yönetti. Gazeteci Mete Çubukçu ile spiker Duygu Canbaş ve spİker-yazar Ceren Kerimoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Haber yazımı ve sunumunda Türkçe’nin önemini vurgulayan gazeteci Zafer Arapkirli şöyle konuştu:

Günümüz haberciliğinden sıkıldığı için kendini yazamaya verdiğini söyleyen Ceren Kerimoğlu, “Şuanki habercilik beni mutsuz ediyor bu nedenle çocuk hikayeleri yazarak mutlu olmaya çalışıyorum” derken gazeteci Mete Çubukçu ise eskiden gazetelerde edebiyatçıların yazar, editör ve haberci olarak görev yaptıklarını, bunlardan Yaşar Kemal ve Nazım Hikmet’in çok iyi örnekler olduğunu belirtip, “Batı ülkelerinden gazeteciler yaşlandıkça daha değerli hale gelir ancak bizde bunun tam tersi oluyor. Yaşlanan gazetecileri daha  pasif görevlere itip, neredeyse meslekten dışlıyorlar” diye konuştu. “Türkçe’yi haberlerde çok daha iyi kullanmak zorundayız. Dilimizi özenle kullanmak gibi bir gereksinimimiz var. Çocuklar ve öğrencilerin yanısıra yabancı kökenliler bizim dilimizi televizyon ve radyoyu takip ederek öğreniyorlar. Bu yüzden basının her dalindeki meslektaşlarımızın Türkçe’yi yazarken ve konuşurken çok iyi kullanmaları gerekiyor."

BUGÜNKÜ DURUMDAN GAZETE SAHİPLERİ VE YÖNETİCİLER DE SORUMLU

Günümüzün kanayan yarası olan gazetecilik mesleğinin içinde bulunduğu durumun anlatıldığı paneli Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, belediye meclis üyeleri, çok sayıda yazar, basın mensubu, siyasetçi, öğrenci ve edebiyat günlerinin konukları izledi.

Gerçekleştirilen panelde konuşan gazetecilerin işsizlikten, haberciliğin niteliksizliğinden ve habercilerin mesleklerine karşı olan duyarsızlığından yakınırken, bunların temel nedenleri üzerinde durmamaları ise dikkat çekti. Paneli izleyenlerden bazı kişiler, “Gazetecilik kisvesi altında iş takibi yapan yazar ve gazete yöneticileri, siyasetçilerin oyuncağı olmuş gazeteci kılıklı kişiler, daha fazla para kazanmak için gazeteciliği silah olarak kullanan, siyasete ve devlet yönetimine yön vermeye çalışan gazete patronları, çalıştırdıkları gerçek basın emekçilerin hakkını vermeyip üç kuruşa gece gündüz koşturan gazete yöneticilerinin de bu mesleğe ne kadar zarar verdikleri ve gazeteciliğin bu günkü durumundan sorumlu oldukları unutulmamalıdır” dediler.

(Tuncay DAĞLI- Kent Yaşam)

 

Editör: Haber Merkezi