Türkiye seçimini yaptı. 24 Haziran seçimi Bahçeli’nin teklifiyle beraber, Erdoğan’ın “Olacaksa bir an önce olsun” sözüyle tarihlenmişti. Yapılan seçimde ittifaklar kurulup, değişik bir yol izlendi. Türkiye tarihi’nin en önemli seçimlerinden biri 24 Haziran seçimi, YSK’nın açıklamasına göre 24 Haziran’da  AK Parti, CHP, MHP, HDP, İYİ Parti, BTP, BBP, DP, SP ve Vatan Partisi genel seçimde TBMM’deki en çok milletvekili sandalyesine sahip olmayaca çalıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise AK Parti Adayı Recep Tayyip Erdoğan,  CHP Adayı Muharrem İnce, İYİ Parti Adayı Meral Akşener, Saadet Partisi Adayı Temel Karamollaoğlu ve HDP adayı Selehattin Demirtaş yarıştı. Seçmen iradesi ile ya iktidardaki AK Parti’nin başını çektiği ‘Cumhur İttifakı’ galip gelip ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ ülkenin yeni yönetim şekli olarak devreye girecekti ya da ‘Millet İttifakı’ kazanıp, kuvvetler ayrılığının olduğu parlamenter demokratik sisteme yeniden dönüşün yolu açılacaktı.

SONUÇLAR KESİNLEŞTİ                                                                    

Sonuçlar ise; Recep Tayyip Erdoğan, yeni, hükümet sisteminin ilk cumhurbaşkanı oldu.  Erdoğan, Yüzde 52.6 oranında oy alarak ilk turda ipi göğüsledi. CHP’nin adayı Muharrem İnce ise yüzde 30.7’de kaldı. Selahattin Demirtaş yüzde 8.4, Meral Akşener de yüzde 7.3 oranında oy aldı.  Milletvekilliği seçimindeyse AK Parti yüzde 42.3’le 290 milletvekili çıkardı. MHP yüzde 11.2 oy oranıyla 49 milletvekili, CHP yüzde 22.7 oy oranıyla 146, İYİ Parti yüzde 10.1 oy oranıyla 47, HDP de yüzde 11.5 oy oranıyla 68 sandalyenin sahibi oldu.

MUHARREM İNCE’DEN AÇIKLAMA

 Yapılan seçim çalışmalarında Erdoğan, İnce ve Akşener büyük ses getirmişti. Özellikle Erdoğan ile İnce arasındaki atışmalarla beraber büyük bir rekabet söz konusuydu. İnce’nin gece herhangi bir açıklama yapmaması tepki çekmişti. Tek yapılan açıklama İsmail Küçükkaya’ya Whatsapp üzerinden attığı “Adam kazandı.” mesajı olmuştu. Bu konuda özür dileyen İnce “Arkadaşça bir mesaj attım. Haber yapıcağını bilmiyordum.” dedi. YSK’da o ara seçimi takip ettiğini ve tam olarak sonuçların açıklanmasını beklediğini söyledi. Bu sebepten dolayı her gece herhangi bir açıklama yapmayıp, sonuçların kesinliğini beklediğini söyledi. Bu seçimin Türkiye’ye kötü günler getireceğini dile getirdi. Türkiye tek bir kişinin ellerine kaldı diyerek. Erdoğan’ın seçimi farkla kazandığını. “Yenilgiyi kabul etmeyen yarışa girmesin.” diyerek sözlerine devam etti. Oyların az bir şey çalınmış olsada etkilicek bi durum olmadığını belirtti. Kendi oylarınında %25’lik psikoljik sınırı aştığını ve böyle devam edip birdahaki seçimlerde kazanabiliceklerini sözlerine ekledi. “Beni kimse tehdit etmedi.” Diyen İnce, ne olursa olsun Türkiye bölünmez. Kendi karnımızı kendimiz keseriz ama bize bişey olmaz diyerek konuşmasına son verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HUBER KONUŞMASI YAPTI

Seçimi garantileyen Erdoğan ise gece Huber konuşmasında “Şu anda gelen bütün neticeler olumlu, güzel. Parlamentoda her ne kadar hedefe ulaşamadıysak da elimizden gelen tüm çalışmalarla Cumhur İttifakı ile çözeceğiz. Hepinizi Allah'a emanet ediyorum. Buradan Kısıklı'ya da seslenmek istiyorum. Kısıklı'da da büyük bir teveccüh var. Oradaki organizasyonu iptal edelim, Ankara'daki balkon konuşmasıyla bu işi halledelim diyorum. Birliğimiz, beraberliğimiz daim olsun diyorum.” dedi. Erdoğan sosyal medya hesabından ise “Devam!” şeklinde paylaşım yapıp, zaferini açıkladı.

GELENEKSEL BALKON KONUŞMASI

 Geleneksel Balkon konuşmasını yapan Erdoğan, Erken saatlerde Ankara'da olmayı planladığını, fakat Huber Köşkü önünde bir çocuğun başına gelen kaza sebebiyle geciktiğini söyledi. Kaza geçiren çocuğun hastanede olduğu bilgisini verdi. Türkiye'nin kaderini belirleyecek olan 24 Haziran seçimlerinde yine yanlarında olduğunu söyledi ve  24 Haziran seçim sonuçlarının ülke ve millet için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu seçimin galibi demokrasidir, millî iradedir, milletimizin kendisidir” diye konuştu. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı'nın, bu seçimin galibinin çoğunlukla kendisi olduğu yönündeki açıklamasına ve en yakın rakibi ile aralarında 22 puan fark olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu seçimde bizimle birlikte çalışan Milliyetçi Hareket Partisi'nin Genel Başkanı Sayın Bahçeli'ye ve MHP'nin tüm mensuplarına teşekkür ediyorum“ diyerek merhum Muhsin Yazıcıoğluna başsağlı dileyip, Alperenlere teşekkürünü belirtti. “Kazanan demokrasimiz olmuştur” diyerek sözlerine devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin uluslararası alandaki itibarını çok daha yükseklere çıkartacağız. Bayrağımız inşallah çok daha nazlı dalgalanacak” dedi. Erdoğan son olarak, “Şu güzel manzara için sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Seçim sonuçlarının demokrasimize, ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Durmak yok yola devam. Rabbim yar ve yardımcımız olsun” ifadelerini kullandı.

Muhammet Akın Karşı-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi