Kuşe kağıda basılan, Iğdır’ı ve Iğdırlıları tanıtmaya yönelik çok amaçlı bir kaynak olan kitapta, Iğdır ile ilgili neyi merak ediyorsanız cevabını bulacaksınız. Ansiklopedi gibi  emek verilmiş kitabın ön sözünde Acar’ın şu sözleri mevcut;

“Iğdır, Ağrı Dağları ve Aras Vadisi arasına yayılmış bir Kent! Sakinleşmiş ve durulmuş sakin mizaçlı iki kardeş Ağrı Dağı! Yemyeşil bir coğrafya, Türkiye’nin en yüksek Dağı, Cennetten doğduğu rivayet edilen bir nehir Aras; irili ufaklı dereler, çaylar, sisli sarp dağlar, bunların arasına serpilmiş tarihi dokular ve Iğdır! Bir parça huzur ve nefis gün gün doğumları ve gün batımlarını arayanlar için bir Kent! Hafif esen rüzgârda Ağrı doruklarından kokusu ciğerlerine işlediği dağ çiçekleri, Hazar’a doğru mavi yolculuk geleneğinin başladığı Aras! Serhat beldesi olan Iğdır, Anadolu’da Müslüman Türkiye’nin temellerinin on asır önce Sultan Alparslan’ın uğurlu eliyle aldığı topraklardır Iğdır.”

‘KENDİME GÖREV BİLDİM’

Yazdığı önsöz’de yüreklere dokunan cümleler kullanan Acar, “İnsanda milli tarih duygusu gelişip de mazinin karanlıklarındaki varlıkları görme kudreti arttıkça; üzerine bugün sere-serpe yaşadığımız bu mübarek toprakların yüzyıllar boyunca atalarımızın kanıyla yoğrula yoğrula nasıl vatan olduğunu kavraması ve milli dost ile düşmana gönül gözüyle bakması da o nikbette kuvvetleniyor. İşte bu milli terbiye ve duyguyu gençlerimizde geliştirmek için her türlü imkânımı kullanarak aktarmayı bir görev bildim” diyor.

HERŞEYİ BULMAK MÜMKÜN

Acar’ın yazdığı ‘Her Yönüyle Iğdır’ isimli kitapta  Iğdır ile ilgili her türlü bilgi ve belge bu kitapta mevcut. Iğdır Adının Kaynağı, Iğdır Tarihi, Sınır Komşular ve yapılan antlaşmalar, Iğdır merkez ve ilçeleri ile köylerinin tek tek kuruluşu ve şu anda kimlerin yaşadıkları, nereden geldikleri, hangi boya mensup oldukları, Ağrı Dağı ve diğer dağlar, Aras Nehri ve diğer su kaynakları, göller, el sanatları, Tarihi eserler, Koç Başlı Mezar Taşları, Tarihi Köprüler, Anıt Mezarlar, Şehitlikler, Iğdır'da İstiklal Madalya Sahipleri, Sarıkamış, Kore, Kıbrıs Gazileri, Halk Kültürü (Doğumdan Ölüme kadar) Türk Halk Oyunları, Halk Türküleri, Masallar, Yemekler, Nevruz Bayramı, Muharremlik Ayı, Iğdır'ın Kuşları, Iğdır'ın Florası, vs.

Kitap Iğdır’ı tanıtmak için harika bir kaynak. Kurum ve kuruluşlar bu kaynak kitabı temin etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Emeğin desteklenmesini düşünüyoruz. Ziya Zakir ACAR’ı bu çalışmasından dolayı tebrik ediyoruz.

ZİYA ZAKİR ACAR KİMDİR?

Araştırmacı yazar, şair, eğitimci. 6 Kasım 1954, Iğdır / Çavuşbahçe (Ağaver) köyü doğumlu. İlkokulu komşu köy olan Kazancı‘da okudu. Iğdır Lisesi’ni bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi Türkçe Bölümü’nde lisans öğrenimini tamamladı. 1979 yılında Ankara Eğitim Enstitüsü’nü bitirerek, Kahramanmaraş, Sivas ve Iğdır’da sınıf öğretmenliği yaptı. Acar, 1985‘te Iğdır Merkez Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Müdür Yardımcılığına, 1990 yılında aynı yerin müdürlüğüne atandı. 1996‘da İl Millî Eğitim Müdür Yardımcılığına, 1998 yılında ise Aralık İlçesi Millî Eğitim Müdürlüğü‘ne atandı. 2013 yılında, “Eğitim Bilimleri / Program Geliştirme” tez çalışmasıyla yüksek lisans yaparak, 2014 yılında eğitim uzmanı oldu. Çalışmalarına Iğdır’da devam etmektedir. Sünbül Acar ile evli; Muhammet Buğra Han Acar (Çocuk Uzmanı) ve Gökçen Acar (Arkeolog) adlarında iki çocuk babasıdır. Ziya Zakir Acar’ın, “Sürmeli Çukurunda” başlıklı ilk yazısı 1986 yılında “Iğdır” gazetesinde çıkmıştı. Yazıları daha sonra, bir süre de genel yayın yönetmenliğini yaptığı (1995-96) “Yeşil Iğdır” ile “Serhat Kültür”, “Kars”, “Ardahan” dergilerinde yayımlandı. Çok yönlü bir sanatçı olan Acar‘ın “Elimiz, Obamız Iğdır” adlı eseri 2001‘de, “Çanakkale Geçilmez” adlı eseri ise 2003‘te oratoryo olarak bestelendi. Resin alanında da yağlıboya, karakalem çalışmaları olan sanatçı kişisel sergiler de açtı. Ayrıca halkbilimi ve halkoyunu çalışmalarıyla ilgilendi. Yöresiyle ilgili olarak Türkçe-İngilizce olarak tanıtım broşürleri ile CD ve VCD’ler yayımladı… Acar; Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesi, IğdırAzerbaycan Dil-Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği üyesi ve başkanıdır.

ESERLERİ:

Sürmeli Çukurunda Iğdır (Manisa, 1992), Şiirlerde Iğdır (Van, 1996), Iğdır ve Çevresinde Nevruz (Van, 1996), Kültür ve Turizm Yönleriyle Iğdır (Ankara, 1998), Vatan Şiirleri (Ankara, 1999), Bütün Yönleriyle Aralık İlçesi (1998), Vatan Şiirleri Antolojisi (1998), Bütün Yönleriyle Aralık İlçesi (Ankara, 1998), Öğretmen Şiirleri Antolojisi (2000), Iğdır Yöresi Halk Türküleri (2002), Azerbaycan Türk Halk Oyunları (2002), Önemli Günler İçin Oratoryolar (Ankara, 2005), Iğdır Yöresi Halk Türküleri (Ankara, 2006), Her Yönüyle Iğdır (Ankara, 2006), Görenlerin Gözüyle Iğdır’da Ermeni Katliamı (Ankara, 2007), Iğdırlı Şehit ve Gazilerimiz (Ankara, 2008), Tarihi Yönleriyle Tuzluca (Ankara, 2009), Nevruz (Ankara, 2009), İçimdeki Sızı (Ankara, 2011), İlçemiz Tuzluca (Ankara, 2012). KAYNAK: Iğdır Şairler ve Yazarlar Dayanışma Derneği Aylık Bülteni (sayı: 4, Şubat 2002), Serdar Ünsal / Yeşil Iğdır gazetesi (6.9.2004), Yrd. Doç. Dr. Zeki Gürel (Kümbet, 2006), Bilgi Formu (2014), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2009, 2015).

Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi