ADALAR- Yaz turizmi için Adalar’a getirilen 400’e yakın atın Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğünün geçen sene aldığı “karantina” sebebiyle Adalar’a alınmayışına tepki gösteren esnaf, istek ve taleplerini dile getirdi. İstanbul Motorsuz Kara Taşıt Vasıtaları Esnaf Odası Başkanı Hıdır Ünal, Adalar Faytoncu Esnafı’nın yaklaşık 1,5 yıldır 500 at eksikle hizmet vermeye çalıştığını, yetkililerin atların hayvan ve halk sağlığı açısından gerekli kontrollerinin yapıldığını söyledi. Kendilerinin de esnaf odası olarak ruam hastalığı tehdidi ile yıllardır mücadele ettiklerini ve yetkililere destek olduklarını belirtti.

‘ADALARDAKİ ATLAR SAĞLIKLI’

Adalarda ruam tehdidinin sıfıra indiğini ve kurallara göre belirlenen karantina süresinin dolduğunu belirten Hıdır Ünal, yapılan kontroller sonucunda Adalar’da

ki atların sağlıklı olduğunu söyledi. İstanbul Motorsuz Kara Taşıt Vasıtaları Esnaf Odası Başkanı Hıdır Ünal, basın açıklamasına şöyle devam etti; “Faytonlar Adalar’ın tek yasal ulaşım aracıdır. Yasaların ve yönetmeliklerin sınırları içinde bu ulaşım türü 150 yılı aşkın bir süredir uygulanmaktadır. Adalar ve Faytonlar birlikte sunulan bir kimliktir ve Faytonlar Adalar’a duyulan kültürel ilginin vazgeçilmez bir parçasıdır. Faytonların bir kısmı ada içi ulaşımına hizmet ederken, önemli bir bölümü de ada turizmine katkı sağlamaktadır.”

‘TURİSTLER MAĞDUR OLACAK’

“Yaz aylarında günde yaklaşık 2500-3000 turist adalarda faytona binmektedir. Bu da sadece faytoncu esnafına değil bütün Adalar esnafına gelir sağlayan bir durumdur.

Ramazanın bitimi ile başlayacak turizm sezonuna esnafın atsız ve faytonsuz girecek olması hem bizleri, hem adaların bütün esnafını hem de gelen turistleri mağdur edecek, Adalar gibi bir cazibe merkezinin de değerini düşürecektir.”

‘SONUÇ ALAMADIK’

“Biz faytoncu esnafları olarak bu konuda yetkili kurum ve bürokratlar ile yapmış olduğumuz başvurulardan sonuç alamadık. Adalardaki faytonculuğun düzen ve kurallar çerçevesinde yapılması için bizlere bugüne kadar destek olan Değerli Emniyet Müdürümüze saygıyla teşekkür ediyor ve aynı ilgi ve hassasiyetin Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı yetkililerince de gösterilmesini önemle talep ediyoruz.”

‘10 HAZİRAN’DA ÇALIŞMAYACAĞIZ’

“En küçük bir esnafın yakarışına kulak veren ve çözüm üreten bizlerin bugüne kadar sorunumuzu ulaştıramadığımız Sayın Cumhurbaşkanımıza sesimizi iletmek istiyoruz.

Şu günlerde ihtiyacımız olan sağlık kontrolü yapılmış, kimlikli ve çipli 300 e yakın atımız uygun olmayan koşullarda İstanbul’da bekletilmektedir. Bu atların bir an önce Adalar’daki ahırlara alınmasını talep ediyoruz. Ortada büyük bir mağduriyet vardır ve bu mağduriyet sadece Adalar’ı değil Türkiye’nin turizmini etkilemektedir. Hepimiz kaybetmekteyiz. Bunun önemini kamuoyuna duyurmak için acil hizmetler dışında 10 Haziran 2018 tarihinde çalışmayacağız” dedi.

Selvi Sarıtaç-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi