İstanbul'un Eyüp ilçesinin isminin değiştirilmesi için harekete geçen AK Parti, meclis içişleri komisyonuna konu ile ilgili kanun teklifi verdi. AK Parti Milletvekilleri Hayati Yazıcı, Ayşe Nur Bahçekapılı, Mehmet Muş, Hüseyin Bürge ve Haydar Ali Yıldız tarafından meclis içişleri komisyonuna verilen kanun teklifinde Eyüp ilçesinin adının 'Eyüpsultan' olarak değiştirilmesi teklif edildi. Konu ile ilgili meclis toplantısından önce basın mensuplarına açıklama yapan Eyüp Belediyesi CHP'li meclis üyeleri isim değişikliğini onayladıklarını ancak ilçede yaşanan diğer sorunların da görülmesini ve çözüm üretilmesini istediler. CHP Grup Odası’nda, CHP Grup ve ilçe Başkanı Sinan Akçiçek şunları söyledi; Biz kent kimliklerinin ilçelerde hayat bulmasına karşı değiliz. Eyüp ilçesinin isminin Eyüpsultan olmasında hiçbir sakınca görmüyoruz. Eyüp Sultan hazretlerinin isminin hayat bulmasında mutluluk duyuyoruz. Ancak Eyüp ilçesinin onlarca sorunu var. Öncelikle Eyüp Sultan Camisi’nin çevresinin yaşanılabilir hale getirilmesi gerekiyor. Dört yıldır bu konuda hiçbir çalışma yapılmadı. Bu alanın bir an önce Eyüpsultan ilçesine yakışır bir hale getirilmesi gerekiyor. Özellikle inanç turizmine yönelik hiçbir çalışmanın olmadığını görüyoruz.

Akçiçek; Sorunların çözümü halkın beklentilerine göre olmalı

Eyüp halkının çözüm beklediği onlarca sorunları var diyen Akçiçek, ‘Bu sorunlar varken Eyüp halkının önüne isim değişikliğinin konmasını samimi bulmuyoruz. Eyüpsultan ilçesinde yaşayan halka ait kamu mallarının da halkın yararına kullanılmasını istiyoruz. Eyüp Belediyesi’nin daha önce hizmet binası olarak kullandığı yer geçtiğimiz günlerde 25 yıllığına bir vakfa bedelsiz olarak verildi. Aynı vakfın Silahtarağa Caddesi üzerinde yaptığı bina da bir üniversiteye ciddi bir kirayla verilmiştir. Eyüp halkına ait malların yandaşlara peşkeş çekilmesinin önüne geçilmesi gerekir. Eyüp’teki yerel sorunların çözümleri halkın beklentilerine göre değil tamamen sermayenin beklentilerine göre oluyor. Bunun önüne geçmenin yolu Eyüp halkının güçlü bir direniş göstermesi gerekiyor. Eyüp belediyesi her yıl halka gidip kentsel dönüşüm sorunu çözüme kavuşturacaklarını söyleyenler henüz bir şey yapmış değiller. Eyüpsultan gibi bir ilçede altyapı sisteminin tamamen iflas ettiği bir durum yaşanmaktadır. Alt yapı maalesef yetersiz. Ortada bir metal yorgunluğu değil çürümüş bir yerel yönetim anlayışı var. Bu anlayış artık iş göremez hale gelmiştir. Bölgede yaşayan halkın talepleri ve sorunlarına bakılmaksızın davranılmasından vazgeçilmesini istiyoruz. Bu isim değişikliğinin de takipçisi olacağız. Bunun başta Eyüp halkı olmak üzere herkesin bilmesini istiyoruz’ diye konuştu.

‘Kamu malı, halk içindir’

Eyüp Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Sedat Özkan ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eyüp Belediyesi’nin kamuya ait yerleri bir takım vakıflara bedelsiz vermek konusunda bir yarış içinde olduklarını ve bu duruma artık son verilmesi gerektiğini belirterek, ‘Halka ve kamuya ait yerler halkın yararına kullanılmadır’ diye konuştu.

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi