İstanbul Beylikdüzü’nde gerçekleştirilen Kars Ardahan Iğdır Yöresel Ürünler ve Kültür Festivali için İstanbul’a gelen Iğdır Belediye eş Başkanı Yaşar Akkuş, meclis üyeleri Abdulkadir Özsular ve İbrahim Batur ile birlikte Küçükçekmece’de bulunan Sefaköy Iğdırlılar Dayanışma Ve Kültür Derneğini ziyaret etti. Sefaköy Iğdırlılar Dernek Başkan vekili Celal Karaali, Başkan yardımcıları Cafer Yıldırım, Naci Kaymaz ve İrfan Tayfun'un yanı sıra Esenyurt Iğdırlılar Dernek Başkanı Ali Sakar ve Güngören Iğdırlılar Dernek Başkanı Kemal Kadan tarafından karşılanan Akkuş, Iğdır’ın sorunlarını anlattı.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÇÖZÜMÜ DOĞALGAZ DEĞİL

Iğdır’ın yaşadığı ciddi çevre kirliliği ile Türkiye gündeminde olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Akkuş, ‘’ Bunun nedeni de şehrin ortasından geçen çevre yoluna dayanıyor. Günümüzde İlçelerin bile çevre yolu var. Ama maalesef Iğdır’ın çevre yolu tam şehrin ortasından geçiyor. Yani, büyük araçlar şehrin ortasından geçmekte ve hava kirliliğine neden olan en büyük partikül birikintisine neden olmaktadırlar. Kimse doğalgaza bağlamasın. Herkes diyor doğalgaz gelsin, kurtulalım. Doğalgaz ile kurtulamazsınız çünkü kirliliğin asıl sebebi çevre yoludur’’ diye konuştu.

YENİ MEYDAN BİTERSE IĞDIR’A DEĞER KATACAK

Iğdır’ın şehir meydanında başlatılan yenileme çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Akkuş: Haydar Aliyev ismiyle bildiğimiz parktaki esnaflarla gerekli görüşmeler sağlandı ve onların boşaltmaları sağlandı. Devamında ise yapım tarafı var ve bunu da ismi ile özdeşleşen Azerbaycan Hükümeti'nin yapmasını bekliyoruz. Uluslararası ilişkiler gereği Iğdır Meydanı’nın Azerbaycan Hükümeti tarafından yapılabilmesi için Valiliğe 2 yıl süre ile yapım ve kullanım hakkı verdiklerini açıklayan Akkuş, ‘’Orada yıllardır esnaflık yapan 5 kişi vardı. Onlarda sonuçta bizim insanımız. Gittik, konuştuk, rica ettik ve oranın tahliyesini sağladık.  Biz Belediye binasını boşaltalım, valilikte emniyet binasını oradan alsın. Eğer Azerbaycan Hükümeti de yapabilirse yer altı çarşısını kamulaştırsın. Çarşıyı ve belediyenin altını komple otopark yapsın, üzeri ise yeşil alanı dolu bir meydan olsun. Valimiz Enver Ünlü’de görev süresinde Iğdır’a böyle bir eser katmanın çabasında. Azerbaycan Hükümeti'nden ilk etapta onay aldı. Sonrasın da ise Azerbaycan Hükümeti'nde bir başbakan değişimi oldu. Ve şuan belirsiz bir durum oluştu. Hükümet direk kendimi yapacak, bir firmaya mı yönlendirecek henüz netleşmedi. Ama kim yaparsa yapsın, söz konusu meydan tamamlandığında Iğdır’a artı değer katacaktır ve bu değerde bugün bu işlerle uğraşanlarla anılacaktır” dedi

KANALİZASYON SORUNU 24 AYDA ÇÖZÜLECEK

Iğdır’ın 1 milyona yakın göç verdiğini belirten  Belediye Başkanı Akkuş, ‘’Iğdır kütüğünde olup, Iğdır’da yaşamayan insan sayısından bahsediyorum. Bunların Iğdır’da yaşadığını düşünün. Yeni bir şehir inşaat etmeliyiz ama bunu yapmadan önce şu zihniyetin olması lazım. Şu mahalle bu mahalle demeden çalışılmalı ve şehrin tamamının şehirleşmiş olması gerekiyor. Ondan sonra yeni yapılaşma alanları açabiliriz. Mevcut ekonomi ile şehirde ki planı bitirebilmemiz için 25 yıla ihtiyacımız var. Hava sirkülasyonu, alt yapının düzgün işlemesi gibi nedenlerden dolayı yapılaşmanın Ağrı Dağı yönüne doğru gitmesi lazım. Lakin ilk önce şehrin içindeki sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor. İnsanların daha yolu, kanalizasyonu yok, onu da geçtim insanların en temel hakkı olan suları yok. Şimdi sana su vermeyip, öbür taraftan yeni bir şehir yapmaya çalışmak yanlış olacaktır. Bir yağmur yağdığında evinin her yerinden su taşıyorsa sorun var demektir. Biz 24 ayda içerisinde bu kanalizasyon sorununu çözeceğiz. Kısacası şunu demek istiyorum, mevcut imkanlarla şehri yönetmek imkansız. Kaldı ki ülke ekonomisi böyle kötü gitmeye devam ederse, ekonomik olarak daha büyük zorluklar yaşayacağız’’ diye belirtti.

HÜKÜMETİN İSTANBUL İÇİN PARASI VAR AMA IĞDIR’A YOK

Iğdır Milletvekilimiz Yaşar Karadağ ile bir araya gelerek, ona da şunları anlattım diyen Akkuş, ‘’İstanbul’da arıtma tesisi projesi için 1 buçuk milyar dolar harcanacağı konuşuluyor, bizim çevre yolumuz ise 350 milyon lira. Bakın biz çevre yolunu yaptıramıyor iken, hükümet 1.5 milyar doları arıtma tesisine yatırmayı planlıyor. Biz niye işçimizin, köylümüzün faydalanacağı 350 milyon liralık yatırımı şehrimize getiremiyoruz? Ulaştırma Bakanlığı tarafından projesi yapılmış, sadece ihaleye çıkması gereken bir çevre yolu projemiz mevcut. Ama biz bunun için bütçe çıkaramıyor ya da bulamıyoruz. Bunun için Belediye, STK, vekil ve halk olarak birlikte hareket etmek zorundayız’’ dedi.

SİYASİ GÜÇ OLAMIYORUZ

Iğdır’da yaşayanan ayrımcı zihniyete karşı büyük bir hedeflerinin olduğunu belirten Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş, ‘’ Seçim zamanı söylediğim gibi ben asla burada yaşayan halkların isimlerini telaffuz etmiyorum, etmedim de. Şu kesim, bu kesim demedik. Iğdır’da yaşayanlar ve Iğdır halkı dedik. Böyle de devam ediyoruz. Büyük bir hedefimiz var. Bir sonraki seçimde öyle bir hale getireceğiz ki, insanlar artık Kürt ve Azeri kelimesini kullanmaktan gıpta etsin. Ne yazık ki bizim genel anlamda siyasetçilerimiz şu kurum müdürü Kürt’tür, bu kurum müdürü de Azeri olsun kavgasında oluyorlar. Ama örnek veriyorum, kimse de çıkıp demiyor ki Ankara’da bir daire başkanı Iğdırlı olsun. Herhangi bir bakan müsteşarı Iğdırlı olsun. Kimse bununla uğraşmıyor. Ben onu indireyim, yerine bu gelsin mantığı var. Halbuki makamını aldığın şahsı daha üst bir noktaya çıkar, onun makamı o şekilde boşalsın, yerine getireceğin kişiyi öyle getir. Siyasi güç olamıyoruz, bunu başarmamız lazım. Mesela geçen belediye meclisinde MHP Grup Sözcüsü Kurban Gögcebulak tarafından Güneydoğu Belediyeler Birliği üyeliğinden çıkmamız için bir öneri geldi. Nedenini ise, ‘’Türkiye Belediyeler Birliği’ne üyeyiz. İki yere üye olup, para ödemenin hiç bir mantığı yok’’ diye açıkladı. Doğru haklı bir gerekçeydi ve bizde oy birliğiyle Güneydoğu Belediyeler Birliği’nden çıktık. Kurban bey bu öneriyi getirdi diye, ‘’Vay efendim, niye onlar getirdi’’ gibi bir mantık içerisinde değiliz. Bütüncül bir yapı içerisinde hareket ediyoruz. Bizim için A şahsı, B partisi gibi kavramların bir önemi yok. Iğdır’a verilen hizmet önemli’’ dedi.

BELEDİYE’NİN AYLIK GELİRİ 400 BİN LİRA

3 ülkeye sınır kapısı olup, Dünya üzerinde bunlardan gelir elde etmeyen tek şehir olduklarından bahseden Akkuş, ‘’Iğdır olarak bizi ayakta tutan şey, toprağı işleyip, geçimimizi sağlamak ve hayvancılıktı. Bu ikisi de bitti. Sınır kapısından da gelir yok. Tek gelirimiz inşaat sektörü oldu. Bizde belediye olarak iş adamlarımıza bu konuda destek oluyoruz. Personel giderlerimiz çıktığı zaman hizmet etmeye kalan paramız aylık 400 bin liradır. Biz buna rağmen Haydar Aliyev Meydanında bulunan değerine paha biçilemeyen belediye binamızdan feragat ediyoruz. Çünkü orayı satıp, bina yaptırsak fazlasını kazanabiliriz. Ama meydan yaptırınca tarih boyu diyecekler ki Iğdır’ın bu meydanı bunlar döneminde yapıldı, Allah bunlardan razı olsun denilecek.  Ve bizler Meydanı boşaltmak adına  Şuan yer arıyoruz, bulduğumuz gibi belediyeyi taşıyacağız’’ diye söyledi.

İSTANBUL’DA Kİ IĞDIRLILARA ÇAĞRIM MEMLEKETLERİNİ UNUTMASINLAR

Son olarak Akkuş, ‘’Bundan sonra Iğdır ile İstanbul arasında köprü olacağının da altını çizerek, Gurbette ki Iğdırlıların Iğdırı unutmamalarını ve yılda birkaç günde olsa gelmelerini istiyoruz. Bunun içinde zaman zaman İstanbul’a gelerek Iğdır, ilçeleri ve köyleri adına kurulan dernekleri de ziyaret ederek hemşehrilerimizle buluşmak ve onları gerek yatırım yapmak için gerek ise ata- baba topraklarını unutmamaları için davet edeceğim” dedi.

Tolga ÖZDEMİR - Şaban KARADUMAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi