Gazetemize ziyarette bulunan Avukat Mustafa Akot ile Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanılan sıcak çatışmalar hakkında sohbet ettik. Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Gedikli (Tavusgün) köyü sakini olan Avukat Mustafa Akot, günümüz Ermeni saldırılarını değerlendirirken Ermeni taşnakların tarih boyunca hep Müslüman kanı akıttıklarını söyledi.

‘’ŞUAN BİLE SİVİLLERİ HEDEF ALIYORLAR’’

Kendi köyünden de örnek veren Akot, ‘’ Babamın öz halası ve amcası ve onlarca akrabası başta olmak üzere 150 kişi Gedikli köyümüzde topluca öldürüldü. 2003 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan kazılarda Ermeniler tarafından katledilen Türklerin toplu mezarları bulundu. Bunlar arasında bizzat benim de olmak üzere köyümüzde yaşayan yüzlerce kişinin akrabaları var. Her defasında Türk milletini soykırım ile suçlayan Ermeniler, kendi yaptıklarını görmezden geliyor. Asıl soykırımı zamanında Türk köylerine yaptıkları baskınlarla kendileri yaptı. Ve hala bunlara devam ediyorlar. Şuan bile Azerbaycan ile yaşanılan çatışma da Ermenistan askerleri şehir ve köylere yönelik saldırılarda bulunarak, sivil halka saldırıyor. Ağdam ve Terter köylerini topçu ve roket atışlarıyla bombalanıyor. Uluslararası savaş hukukunda yer alan temel ilke olan sivillerin hedef alınmaması’’ kuralını hiçe sayıyorlar’’ dedi.

GEDİKLİ KÖYÜ’NDE NE OLMUŞTU?

Tarihte Ermeniler, 'Ermenistan devleti kuracağız' diye Doğu Anadolu bölgesinde katliam yapmış önüne çıkan herkesi öldürmüşlerdi. Bunlardan biri de Iğdır'ın Tuzluca İlçesi'ne bağlı Gedikli Köyü'nde gerçekleşti. Türk Tarih Kurumu tarafından 2003 yılında yapılan kazı çalışmalarında toplu olarak gömülen 150 kişinin kemikleri bulundu. Ermeni çetelerince 1915-1919 döneminde neredeyse köyde yaşayanların tamamının katledildiği Gedikli, Ermenilerin Doğu Anadolu'da Müslüman Türk nüfusuna uyguladığı katliamların en büyük kanıtlarından biri olmuştur.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi