24 Haziran seçimlerinin demokrasi, adalet, eşitlik ve özgürlüklerin yeniden inşası için bir başlangıç olacağını söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu CHP 3. Bölge Milletvekili Adayı Emine Gülizar Emecan, “Yok ettiklerini vaat eden bir iktidarla karşı karşıyayız. Ülkemizin her kesimine çözüm önerilerimizi sunarken, bize vaatlerinizi nasıl gerçekleştireceksiniz diye gülenler; şimdi bizim vaatlerimizin uygulayıcısı olmaya kalktı. Türkiye’yi yönetmeye dün de hazırdık, bu gün de hazırız” diyerek, gazetemizin sorularını cevapladı.

‘GEZİ KIRILMA YARATTI’

Ülkesi için siyaset yapanların belli kademelerden geçtiğini, kendisinin de üç dönem il başkanlığında yönetici olarak görev aldığını ve milletin vekili olmaya da hazır olduğunu söyleyen Gülizar Emecan, Gezi direnişin de kendisinde büyük bir kırılma yarattığını söyledi. “Cumhurbaşkanının kutuplaştırıcı dilini arttırarak toplumu ikiye bölmesi bende hasar yarattı. Gezi olaylarından sonra yakın çevrem bu ülkede yaşanmaz demeye başlayınca, biz değil onlar gitmeli noktasına geldim. 2015 seçimlerin de Milletvekili adayı oldum ama o günkü konjektörde seçilemedim. Sonrasında Parti Meclisi’ne girdim. Böyle bir seçim düşüncemiz yoktu ama bu baskın seçimle milletimizin sesi olmaya tekrar aday oldum” dedi.

ANKARA’DAN MI YÖNETECEK?

2015 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nde yapılan ön seçimle, 126 aday içinde örgütün vekil olarak görmek istediği 6. aday olarak seçilen fakat kontenjan adayların devreye girmesi ile sıralama yeri değiştirildiği için meclise giremeyen E.Gülizar Emecan’a “Seçildiğiniz takdirde örgütünüzle ve sizi seçen halkla ilişkiniz şimdilerde olduğu gibi yakın mı olacak yoksa İstanbul’u Ankara’dan mı yöneteceksiniz” diye sorduk.

‘ANKARA’DA OLMAYI TERCİH ETMEM’

TBMM’nde görev alan vekillerin Ankara’da komisyon, divan vs. gibi görevleri olduğunu ve yoğunluklarını şimdiden ön göremediğini belirten Emecan, “Vatandaş zaten bizi seçerken hem içlerinde olalım, hem de ülke için bir şeyler üretelim mesajını veriyor. İkisinin de dengeli olması gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki bir takım komisyonların içinde yer alarak ülkem adına üretici olmayı isterim ama beni İstanbul’ dan koparacak kadar Ankara’da olmayı tercih etmem. Bölgemin sesini duymadan orada bir şey üretmem de mümkün değil. Milletin vekili, millete vekâleten orada. Seçmenin içinde olacak, onların hassasiyetlerini dile getireceğim” dedi.

SEÇMENE SESLENDİ

“Peki, seçmen neden CHP desin?” diye sorduğumuz Milletvekili Adayı E. Gülizar Emecan, sebeplerini anlatırken, seçmene de seslendi. 24 Haziran’ın baskın bir seçim olduğunu ve ülkemizin yönetilemez hale geldiğini belirten Emecan, “Ülkemizin hak, hukuk, adalet ve demokrasi sorunlarına,  bir de ekonomik sorun eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal aldı. Genel Başkanımızın adalet yürüyüşünde arkasından kitleler sel gibi aktı, çünkü Türkiye bu sorunların farkında. Hak, hukuk, demokrasi ve özgürlükler çerçevesinde Türkiye’nin yeni bir yapılanmaya gitmesi gerekiyor. Yok edilmeye çalışılan Cumhuriyet kazanımlarımızı yeniden inşa etmeliyiz. Türkiyenin buna ihtiyacı var ve CHP bu nokta da çok kararlı” diyerek, yaşanan ekonomik krizden de bahsetti.

‘TEK ADAM REJİMİ BAŞARILI OLAMADI’

“Daha iyi bir Türkiye” vaadi ile bakanlık sistemini 2015 seçimlerinde hayata geçirmeyi planlayan Ak Parti’nin, parlamentoda yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için Cumhur İttifakı’nın diğer bileşeni olan Devlet Bahçeli’nin çıkışı ile referanduma gidildiğini ve yeni anayasa değişikliklerinin çok tartışıldığını söyleyen Emecan, “Çoğunluk hükümetin elinde olduğu için yeni anayasa onaylandı ve bir nevi başkanlık sistemine bir giriş yapıldı” dedi. Emecan, “16 yılık iktidarın ülkedeki deformasyonlarını bir kenara bırakalım, son bir seneye bakalım. OHAL ilan ederek ülkemizi KHK’lar ile yönettiler. Meclisi saf dışı bıraktılar. Özgürlükler ve haklar noktasında keyfi ve ‘benden olmayana yaşama hakkı vermem’ minvalinde bir yönetim şekli sergilediler. Muhalif sesleri kestiler, çalışanı işlerinden ettiler, öğrencileri hapse attılar. Buradan çıkarmamız gereken mesaj tek adam rejimi başarılı olamadı” diye konuştu.

‘KAÇINILMAZ SON’

Emecan, referandumdan sonra ülkemizin daha kötüye gittiğini, enflasyonun arttığını, işsizliğin 6 milyona ulaştığını, doların PİK yaptığını belirterek, Merkez Bankası’na müdahalenin demokratik ülkelerde söz konusu olamayacağını, esnafın, çiftçinin kötü durumda olduğunu ve erken seçime gidilmesinin kaçınılmaz bir son olduğunu belirtti.

‘VAATLERİMİZİ UYGULUYORLAR’

24 Haziran’da hükümette bir değişim olması gerektiğini ve CHP’nin de değişim için çözümlerinin hazır olduğunu söyleyen Emecan, “2015’te de ülkemizi yönetmeye hazırdık, bu günde hazırız. Dün olduğu gibi, bu gün de her kesime önerilerimizin arkasındayız. O gün bize gülenler, vaatlerinizi nasıl gerçekleştireceksiniz? diyenler, bu gün bizim vaatlerimizin uygulayıcısı oldular. Onu da tam yapamadılar. Biz asgari ücret 1.500 lira olacak dedik, güldüler. Taşeron işçiliğe son dedik, onlar belli bir kısmını kapsam dışı bırakarak uygulamaya başladılar. Biz vaadimizde güvencesiz çalışan hiç bir işçi kalmayacak demiştik, yine diyoruz. Özellikle kamuda sözleşmeli olan çalışanların devlet kadrolarına geçirileceği sözünü de veriyoruz” dedi.

‘KAYNAK SORUNUMUZ YOK’

Seçim bildirgelerinde içi boş hiç bir vaatlerinin olmadığını ve Türkiye de kaynak sorunundan çok, kaynakların nasıl kullanıldığı ile ilgili sorun olduğunu ifade eden E. Gülizar Emecan, “Biz kaynaklarımızı halkımızdan ve ülkemizin geleceğinden yana kullanacağız” diyerek seçmene seslendi. “Aslı varken, taklitlerinden kaçının” dedi.

‘SARAY BİLİM YUVASI OLACAK’

Konuşmasına, “Maneviyatı en yüksek ay olan Ramazan’a denk gelmiş bir seçimin, siyaset dilinin ve ahlakının daha düzeyli olmasını dilerdim ama yalan ve iftiralarla dolu bir seçim dönemi yaşıyoruz” diyerek devam eden Emecan, “Biz köprülerin, yolların, sarayın yapılmasını değil, ihale bedellerini, yandaş firmalara peşkeş çekilişini, maliyetinin vatandaştan çıkarıldığını eleştiriyoruz. Müteahhitlere sıfır faizle devlet bankalarından krediler verilerek projeler yapıldı. İtirazımız yapılmasına değil, yapılış şekline” ifadeleri ile devam etti.  “Sarayla ilgili de yapılmış bir şeyin yıkılması söz konusu olamaz. Oranın nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili bir sözümüz var. Genel Başkanımız da, Cumhurbaşkanımız da, “biz sarayı bilim yuvası yapacağız” diyerek Saray’ın nasıl kullanılacağını belirttiler” dedi.

‘YAPTIKLARI YAPACAKLARININ TEMİNATI’

Emecan devamında hükümeti sert bir dille eleştirerek, “Muhalefet vaatlerde bulunabilir ama 16 yıldır hükmet olan bir iktidarın daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi vaat etmesi söz konusu olamaz. Ekonomi alanında yapılacaklar sizin döneminizde yok olmadı mı? Cumhuriyet döneminde yapılanlar sizin döneminizde satılmadı mı? İki Şeker fabrikasını, bir fabrika fiyatına satmadınız mı? Devletin stratejik kurumlarını siz satmadınız mı? Hükümet vaad etmez, yaptıkları üzerinden yapacaklarını anlatır. Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. Yıkan ve bozan bir hükümetten bunları düzeltmesini bekleyemezsin” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Türkiye’nin lokomotif partisi durumunda olduğunu ve TBMM’de toplumun her kesimini temsil eden anlayışın olması gerektiğine inandığı için sıfır baraj dediğini, hükümetin sıfır baraja yanaşmadığını ve MHP’nin baraj altı kalması söz konusu olunca bir ittifak oluşturduğunu söyleyen Gülizar Emecan, muhalefet arası yapılan görüşmeler sonucu da Partiler Arası Seçim İşbirliği Bildirisi’ni hatırlattı.


1- Toplumsal ayrışma ve kutuplaşmaya son vermek, halkımızın özlediği huzur, kardeşlik ve güven ortamı içinde adil ve güvenli bir seçimin yapılmasına katkıda bulunmak,
2- Ülkemizin siyasal sistemini bir an önce normalleştirmek, çoğulcu demokrasi esaslarına göre rekabetçi demokratik siyasal zemini, tüm gerekleri ile yeniden inşa etmek,
3- Kuvvetler ayrılığı ilkesine göre hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamak,
4- Başta ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerin vatandaşlarımız ve kurumlarımız tarafından layıkıyla kullanılmasını temin etme ilkelerini hayata geçirmek üzere seçim işbirliği için bir araya geldik.

Milletvekili Adayı Emine Gülizar Emecan,CHP'nin seçim bildirgesinde Türkiye'nin temel sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı.

EĞİTİM

"Okullar tam gün olacak, fırsat eşitliği sağlanacak, eğitimde adaletsizlik son bulacak. Öğrencilere öğle yemeği, kırtasiye ve çanta ücretsiz verilecek, eğitim parasız ve nitelikli olacak. İlköğretime başlama yaşını 72 aya çıkarıyoruz. Yabancı dil ilköğretime inecek. Ailede 2 çocuk varsa, çocuk başına kullanılmak üzere 1200 tl vereceğiz. Her ne sebeple olursa olsun velilerden para toplanmasının önüne geçeceğiz.  KYK öğrenim kredisi faizleri silinecek, tüm sınavlara ücretsiz girilecek, öğrenciler rahat edecek. Yurt sayısını artıracak, 2 kişilik odaları olan yurt inşasına başlayacağız. Ev tutan öğrencilere 400 TL temel ihtiyaç yardımı yapacağız. Atanamayan öğretmenlerin atamasını yaptığımız zaman da zaten öğretmen sorunu ortadan kalkacak”

EMEKLİLER VE EKONOMİ

2008 yılından sonra emekli olanların maaşlarındaki katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıracağız. En düşük emekli maaşı 1500 TL olacak. Sağlıkta da muane ve katılım paylarını kaldıracağız. Asgari ücret yükselecek, emekli iki bayram ikramiye alacak. Vergiler azalacak, teşvikler artacak, çiftçi üretecek, esnaf satacak, memlekete bereket gelecek. KOBİ'lere destek artacak, istihdam sağlanacak, işsizlik bitecek, Anadolu'nun yüzü gülecek."

TOPLUMSAL BARIŞ

“Memlekete demokrasi gelecek. Yurttaşlar dilini özgürce öğrenecek, kardeşlik konuşacak, terör susacak, memlekete huzur gelecek. İnançlara saygılı laiklik gelecek, din siyasete alet edilmeyecek, inançlar özgürce yaşanacak. Bölgesel yatırımlar artacak, göç tersine dönecek, köyler yeniden şenlenecek. Nevruz resmi tatil ilan edilecek, tüm yurtta coşkuyla kutlanacak, kardeşlik ve barış günü olacak"

KADIN BAKANLIĞI KURULACAK

Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından ödenen yeşil kart sahibi her hanedeki kadınların hesabına aylık 1.000 TL yatıracağız. Böylece kadınları ekonomik açıdan güçlendireceğiz. Aile Maaşı bağlanan ailelere, asgari ihtiyaçlarını karşılayacakları şekilde su, elektrik ve ısınma desteği vereceğiz. Kuracağımız Kadın Bakanlığı ile, en doğru ve en acil çözümleri yine kadınlarla birlikte alacağız. Her yeni kadın istihdamında SGK priminin işveren payının yüzde 25’ini ödeyeceğiz. Bütün mahallelerde yeterli sayıda ücretsiz kreş açacağız. Çocuklarını özel kreşe gönderen ailelere belirli tutarda destek ödemesi yapacak, kadınları iş hayatından koparmayacağız. Yeni doğum yapmış çalışan anneler içinde emzirme iznini 2 saate çıkaracak, ebeveyn iznini kamuda 6 ay artıracak, çocuk bakımının ortak yükümlülük olduğunu gözeterek, erkeklerin de bu izin sürecinden faydalanmasını sağlayacağız.

GENÇ KART

15-25 yaş arası öğrenci veya işsiz gençlere "Genç Kart" sözü verdiklerini, kart sahiplerine aylık ücretsiz 2 GB internet, tren biletinde yüzde 50 indirim, 4 yılda bir ÖTV ödemeden telefon alma hakkı sağlanacak. Üniversite öğrencilerine 19 Mayıs ve 29 Ekim'lerde 500'er lira olmak üzere yıllık bin lira "Gençlik Bursu" verilecek.

Selvi SARITAÇ-Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi