Azerbaycan’ın Bağımsızlık Yolunda Örnek Oldu

İSTAD Genel Sekreteri Metin Yıldırım’ın açılış konuşması ve sunumuyla başlayan kutlama programına İstanbul’un birçok semtinden ve birçok STK temsilcisi katıldı. Yıldırım açılış konuşmasında“ Azerbaycan halkının bağımsızlık yolunda vermiş olduğu milli mücadeleden bahsederek Azerbaycan’ın diğer Türk Cumhuriyetlerine bağımsızlık yolunda örnek olduğunu” belirtti.

28 Mayıs 1918’de, 28 Mayıs 2022’ye

Günün anlam ve önemini belirterek katılımcıları selamlayan İSTAD Başkanı Sefer KARAKOYUNLU “Bağımsızlık Günü kutlamamıza destek veren herkese teşekkür ederiz. Azerbaycan’ın Bağımsızlık günü kutlu olsun. Azerbaycan Cumhuriyeti aslında 28 Mayıs 1918’de Azerbaycan Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak kurulmuş olup şarkın ilk Türk Cumhuriyeti’dir. Ancak Azerbaycan 1920’de Ruslar tarafından tekrar işgal edilmiş, bu durum 20 Ocak 1990 tarihinde Azad’lık Meydanı’nda Türklerin tanklarla ezilmesi ile zirve yapmıştır.  20 Ocak 1990 da bağımsızlık için meydanlarda buluşan halkın üzerine SSCB tankları sürülmüş, 137 vatandaşımız hunharca katledilmiştir. Bu vahşet karşısında Azerbaycan Türkleri daha da güçlenmiş milli birlik ve dayanışma en üst seviyelere taşınmış ve 18 Ekim 1991 de Azerbaycan bağımsızlığını ilan etmiştir. 

Bu bağımsızlık bölge halklarına örnek olmuş ve diğer halklarda bir bir bağımsızlıklarını ilan etmiş, SSCB dağılmıştır. Azerbaycan'ın bağımsızlığını kabul eden ilk ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir. Türkiye ile Azerbaycan'ın kardeşliği ve dayanışması asırlara dayanmaktadır. Bu kardeşlik bu gün olduğu gibi gelecekte de en üst düzeyde devam edecektir. İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği olarak Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Bağımsızlık gününü en içten dileklerimizle kutlarken yakın zamanda 44 günlük kahramanlık dolu mücadele sonucu düşman işgalinden kurtarılan vatan parçası için ve 104 yıl önce Azerbaycan'ın temelini atan ve bu uğurda şehit olan soydaşlarımızı rahmetle ve şükranla anıyoruz anıyoruz gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Türkiye Azerbaycan Kardeşliği ve dayanışmasının sonsuza dek sürmesini diliyoruz," dedi.

ELEKBEROV: TÜRKİYE VE TÜRK HALKINA ŞÜKRAN BORÇLUYUZ

Programa katılım sağlayan Azerbaycan İstanbul konsolosu Cavid Elekberov yapmış olduğu konuşmada Türkiye Azerbaycan dayanışmasına vurgu yaparak tarih boyunca Turkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu ve özellikle 44 günlük büyük mücadele sonucu topraklarımızın geri gaytarilmasinda Tükiye ve Türk halkının manevi desteğini aldık bundan dolayı teşekkür eder, birlik ve kardeşliğimizin sonsuzda dek sürmesini diliyoruz dedi.

Programda selamlama konuşması yapan TADEF Genel Başkan vekili Perviz Memmedzade ve Dünya Iğdır Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı A.Hadi Akmugan’da konuşma yaparak birlik dayanışma mesajları verdiler.

Kent Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi