Büyükçekmece Kars Ardahan Iğdır Kültür ve Dayanışma Derneği (KAİDER), Azerbaycan ordusunun Ermenistan'ın işgali altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonda yanlarında olduklarını bildirmek için toplandı. Toplantıya  TBMM Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekilli Şamil Ayrım ile birlikte TAİB Türkiye Azerbaycan İş İnsanları Birliği yöneticileri, Büyükçekmece, Esenyurt, Beylikdüzü, Çatalca, Silivri Kars Ardahan Iğdır dernekleri ve diğer il derneklerinin başkanları katıldı. Toplantı da küresel salgın korona virüs nedeni ile sosyal mesafe kurallarına dikkat edildi.

‘’ERMENİSTAN İŞGAL ETTİĞİ BÖLGELERİ TERK ETMELİ’’

Etkinlikte basın bildirisini okuyan Büyükçekmece KAİDER Başkanı Burçay Yıldız, Sovyetler Birliği’nin dağılması ile birlikte Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgale giriştiğini ve buralarda soykırım yaptığını hatırlatarak, ‘’Yukarı Karabağ’ı 30 yıla yakındır işgal altında tutan Ermenistan’ın, Azerbaycan topraklarına yaptığı saldırılar ile başka amaç ve hedefler peşinde olduğu gözlerden kaçmamaktadır. Ermenistan’ın bu yaptığı saldırılar asla kabul edilemez. Ermenistan, pervasızca uluslararası hukuka aykırı ve kural tanımaz biçimde sivillere yönelik gerçekleştirdiği bu saldırılar ile Azerbaycan’ı ve dünyayı test etmektedir. Yaptığı bu haksız eylemlere destekçilerinden de sahip çıkmalarını beklemektedir. Ancak Ermenistan şunu iyi bilmelidir ki, dost ve kardeş Azerbaycan’ın yanında 84 milyon Türk kardeşi bulunmaktadır. Azerbaycan’ın acısı acımızdır. Kaostan yararlanmaya çalışan güçler bunda asla başarılı olamayacaktır. Bölge barışının tekrar tesisi için Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesi gerekmektedir. Ermenistan’ı şımartan güçlerinde destekçi tavırları son bulmalıdır. Azerbaycan’ın meşru haklarını korumak için gerçekleştirdiği harekatları sonuna kadar destekliyoruz.  İki devlet, tek millete selam olsun’’ dedi.

‘’BM KARARLARINI UYGULATAMADI’’

Meclisteki dört siyasi parti temsilcisi ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile birlikte destek için Azerbaycan’a gittiklerini anlatan TBMM Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekilli Şamil Ayrım, ‘’Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev son derece kendine güvenen ve moralli bir lider konumunda. Türk halkının vermiş olduğu destekden dolayı da memnun olduklarını dile getirdi. Biz Azerbaycan'ın bu haklı davasında şimdiye kadar yanındaydık. Bundan sonra da yanında olacağız. Ruhumuzla, imanımızla, gücümüzle, desteğimizle Azerbaycan'ın yanında olduğumuzu Sayın Cumhurbaşkanımızdan başlayarak sokaktaki vatandaşımıza kadar herkes haykırıyor. Buradan uluslararası camiaya seslenmek istiyorum. Onurlu şerefli haysiyetli devletler gibi olunuz, Türkiye gibi olunuz. Dimdik durunuz ki bu masumların, bu suçsuz insanların katledilmesine göz yummayalım. Birleşmiş Milletler'e sesleniyorum, siz orada ne yapıyorsunuz? Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği çok doğru, dünya 5’ten büyük. Eğer siz aldığınız bir kararı uygulatamayacaksanız 30 senedir orada ne işiniz var. Türkiye bu dönemde bir taraftan mazlumların yanında olurken öbür tarafta Azerbaycan'ımızın yanında dimdik duruyor. Karabağ Azerbaycan'ındır.

‘’PAŞİNYAN SÖZÜNDE DURMADI’’

Ermenistan yönetimi gerçekten sivillere yönelik çoluk, çocuk demeden öldüren bir yönetim. Bunun bir örneğini yakın tarihte 1992’de Hocalı katliamında kadın ve çocuklara yönelik yapılan saldırılarda gördük. Paşinyan yönetime geldiğinde halkına, refah seviyesini yükselteceğini ve Karabağ sorununu barış masasında çözeceğini vaat etti. Ama geldiğimiz noktada bunu yapmadı. Pandemi döneminde ekonomik olarak çok zor durumda kalınca milliyetçi unsurlara başvurarak, Azerbaycan’a saldırdı. Tabi başka bir şey daha yaptı. Tüm dünya pandemi ile uğraşırken gitti Dağlık Karabağ’da sözde seçimlerle bir Cumhurbaşkanı seçtiler. Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni dünya kamuoyuna tanıtmaya çalıştı. Ve bunu Birleşmiş Milletler de defalarca söylediler. Şimdi de bu işte barış yok, savaşacağız diyerek tüm halkını savaşa davet ediyor. Böyle bir iş olabilir mi? Biz her türlü şartta Azerbaycan’ın haklı davasında yanındayız.  Azerbaycan artık 30 yıldır işgal altında olan topraklarını geri istiyor. Bizim NATO envanterinde yer almayan bütün silahlarımız Azerbaycan’ın emrinde’’ diye konuştu.

Tolga ÖZDEMİR / Gülayym ABDURASULOVA – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi