Görme engelli olmalarına rağmen müzikten satranca, hukuk doktorasından kitap yazarlığına kadar birçok farklı alandaki yetenekleriyle ülke genelinde adından söz ettiren Selim-Kerim Altınok kardeşlerin eşlik ettiği Nurhan Çetinkaya’nın düzenlediği etkinliğe, Türkiye Körler Vakfı Temsilcisi Ayşegül Özgün, CHP Bakırköy Engelli Komisyonu Başkanı ve Göz-Der Üyesi Barış Mutlu, CHP Bakırköy İlçe Başkan Yardımcıları Nesrin Serindağ, Nuray Gönül ve bazı üyelerin yanı sıra, geçmiş dönem CHP Milletvekili Adayı Gazeteci Umut Veli Develi’de katıldı.

Görme engelli vatandaşların günlük hayatta yaşadığı sorunların farkına varmak ve farkındalık yaratmak amacı ile düzenlediği etkinlikte gözlerini kapatan Nurhan Çetinkaya, Özgürlük Meydanı’ndan başladığı yürüyüşüne, Ebuziya Caddesi’nden geçerek sahile kadar devam etti, “Bakarken görmediklerimi, gözlerim kapalıyken fark ettim” dedi.

Yürüyüş sırasında yolda gelişi güzel park eden otomobil ve motorsikletler nedeniyle oldukça zor bir yürüyüş gerçekleştiren Çetinkaya, kaldırım işgallerinin ve engelli yürüyüş yollarının eksikliğinin de farkına vardığını belirtti. Yaşayarak deneyimlediği görme engelliliğinin kendisine pek çok şeyin farkındalığını yaşattığını söyleyen Çetinkaya, “İnsanların ve müziğin sesini sanki ilk kez duyuyor duygusunu yaşadım. Beş duyu organım olduğunu belki de ilk defa fark ettim. Denizin kokusunu duydum.  İçtiğim kahvenin tadını hissettim ve en önemlisi birine yardım eli uzatmanın ne demek olduğunu gözlerim kapalıyken gördüm. Yaşamı zorlaştıran şeylerin farkına vardım” dedi.

SİZ KÖTÜLÜKLERİ DUYUYORSUNUZ, BİZ HEM GÖRÜYOR HEM DUYUYORUZ

Çetinkaya, “Sizler yaşamı zorlaştıran şeyleri ve kötülükleri sadece duyuyorsunuz, bizlerse hem görüyor hem de duyuyoruz. Belki de sizler bizlerden daha şanslısınız” diyerek, kendisine eşlik eden görme engellilerle sohbet etti.  Yaşam alanlarının tek tip insanlara göre dizayn edilmesinin en büyük sorun olduğunu belirten Kerim ve Selim Altınok kardeşler, “Tek farkımız hayatı farklı yaşamamız” diyerek, en önemli şeyin yaşam hakkına saygı olduğunu, öncelikle hayatı farklı yaşayan insanların eğitim, sağlık ve barınma gibi temel haklara sahip olduğu bilincine varılması gerektiğini belirttiler.

Türkiye Körler Vakfı Temsilcisi olarak etkinliğe katılan Ayşegül Özgün’de, kaldırım işgallerinden dolayı sadece görme engellilerin değil, pusetle gezen annelerinde büyük sorun yaşadığını belirterek yetkililerin bu konuda daha duyarlı olmasını istedi. 15 Ekim Beyaz Baston Günü’nde yapacakları etkinliğe, tüm duyarlı vatandaşları davet etti.

CHP Bakırköy Engelliler Komisyonu Başkanı ve Göz-Der üyesi Barış Mutlu, il ve ilçe yöneticileri göreve davet ederek, “Hayatı birlikte yaşıyoruz ve herkes elinden geleni yapmalı” diyerek, tüm yetkilileri göreve davet etti.

TAŞKIN TOPRAK’TAN BÜYÜK AYIP!

Dünya Görme Günü'nün de göremeyenlerin halinden anlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla Özgürlük Meydanı'ndan sahile kadar gözlerini kapatarak yürüyüş yapan Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Nurhan Çetinkaya ve kendisine eşlik eden 20 kişilik gurup, beyaz bastonları ile yürüyüşe başladı. Meydanda daha bir kaç adım atmadan yanlarından geçen ve baktığı, gördüğü ve de tanıdığı halde, “Merhaba” bile demeyen CHP’li Belediye Meclis Üyesi Taşkın Toprak’ın duyarsızlığı görenleri hayrete düşürdü.

‘Belediye meclis üyemiz geçiyor’ diye kendisine yönelen guruba baktığı halde selam dahi vermeyen, yapılan etkinliğin ne olduğunu sormayarak belediye binasına doğru ilerleyen Taşkın Toprak, partililerin ve basın mensuplarının tepkisini aldı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi