Ak Parti adına 2018 mali performans programını değerlendiren meclis üyesi İbrahim Keleş, müdürlük bazında yaptıkları incelemeler sonucunda eleştirilerini sıraladı. 

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Tiyatro müdürlüklerinin ayrı bütçeleri olduğunu ve toplamda 46 milyon ortalama  bütçeye karşılık kültürle alakalı yapılanların ortada olduğunu söyleyen Ak Partili Keleş, kişi başı 40-50 TL’ye satılan bilet fiyatlarını eleştirerek “O kadar para verdikten sonra istediğim yerde izlerim” diyerek devam etti. Zeytinburnu Belediyesi’nin Türkiye’de ilk olan 24 saat açık kütüphanesini sosyal ve kültürel etkinliklere bir örnek olarak veren Keleş, “Salon kiralamakla kültür olmaz” dedi.

Fen İşleri Müdürlüğü’nün bütçesinin arttırıldığını ve karşılığına gayri menkul üretimi olarak yazdığını belirten Keleş, “Geçtiğimiz yıllarda ne ürettiniz ki, bu yıl ne üreteceksiniz” diye sordu.

Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün bütçesinin neredeyse yüzde seksenini bütçe olarak kullandığına dikkat çeken Keleş, “O zaman müdürlüğü kapatalım vergide toplamayalım” diyerek devam etti.

İnsan kaynaklarına ayrılan bütçeyi çok bulan Keleş, 2018 deki insanların uzaydan mı getirileceğini sorarak, etikleri gereği bu güne kadar Sağlık Müdürlüğü’ne ayrılan bütçeyle ilgili hiç konuşmadıklarını ve eleştirmediklerini söyledi. Sağlık Müdürlüğü’ne 16 milyon olarak ayrılan bütçenin artık etiklerini aşarak, eleştiri boyuna geldiğini söyleyen Keleş, “Hastalara 15 milyon verelim özel hastanede tedavi olsunlar. Bizde tıp merkezini kapatalım” önerisinde bulundu.

Gelir ve gider tablosunu incelediğinde ise,  geçtiğimiz dönemde tahsil edilen ve yeni dönemde neredeyse iki katının tahsil edilmesi öngörülen vergi gelirini anlayamadığını belirten İbrahim Keleş, “Musul ile Kerkük’ün vergi gelirleri bize bağlandı da bizim mi haberimiz yok. Ne oldu da bir anda 120 milyon olan vergi, 250 oluyor” dedi.

Yazılan rakamların iyi niyetle yazıldığına inanamadıklarını ve anlamakta güçlük çektiklerini söyleyen Keleş, Bakırköy Belediyesi’nin 2018 yılı bütçesinde 62 milyon lira ceza gelirine tepki göstererek, “Vay esnafın haline” dedi.

Ak Parti olarak, Bakırköy Belediyesi’nin 2017 bütçesini tutturacağını bildiklerini ve bunun nedenin yönetimden kaynaklı değil, Osmaniye Mahallesi Metro İstasyonu yanında bulunan 22 dönüm arazinin kamulaştırılması karşılığı belediye kasasına geçen 209 milyondan kaynaklandığını bildiklerini söyledi.

Geçmiş dönemde milyonlarca yatırım yapılarak ‘Yaşam Evi’ ve ‘Nikah Salonu’ açıldığını, Yaşam Evi’nin boş durduğunu ve ne olacağının belli olmadığını söyleyen İbrahim Keleş, “Restoran mı, hastane mi, pastane mi olacak belli değil. Hazır Nikah Salonu varken, geçtiğimiz aylarda bir salon daha yapsın diye başkana bir yetki verildi. Her gelen nikah salonu mu yapacak Bakırköy’e” dedi.

15 yıllık CHP yönetiminde olan Bakırköy’e bir sığınma evi açılmadığını ve yapılan hizmetlerin ise tabela değiştirerek yeniymiş gibi sunduklarını belirten Keleş, “Muhtarlarımıza, STK’larımıza yer vermiyoruz. Yerimiz var da, verecek adam yok” diyerek eleştirilerine devam etti.

Karşılıklı laf atmalara dönen bütçe görüşmeleri meclis toplantısında Cumhuriyet Halk Partililere, “Siz Atatürk’ün portresini indirenleri ihbar edeni görevden alıyorsunuz. Adalet arıyorsanız sokakta değil, Adalet Kalkınma Partisi’nde” diyerek kendisine yöneltilen, “Siz seçilmiş belediye başkanlarını görevden alıyorsunuz” eleştirilere, “Bırakın bu bizim partimizin iç meselesi olsun” diyerek cevap verdi. 

2018 yılı bütçesisinin 2019 Mayıs ayında görüşüleceğinin altını çizen Ak Partili Belediye Meclis Üyesi İbrahim Keleş, “Benim bu bütçeden anladığım; ‘biz bunu yapıyoruz hesabını sonraki belediye düşünsün’ diyorsunuz” ifadelerini kullanarak konuşmasına son verdi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam 

Editör: Haber Merkezi