Bakırköy muhtarlarına yönelik yapılan toplantıya, Belediye Hukuk Danışmanı Mutlu Aydın Güneşli ve Başkan Danışmanı Mehmet Akyüz ev sahipliği yaparken, GSM operatörü yetkilileri de toplantıda hazır bulundu.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan da, baz istasyonları, cep telefonu, iyonize etmeyen ışımaların insana etkileri, şehir şebeke akımları, yüksek gerilim hatları, telsiz, tv, bilgi teknolojileri, güvenlik mesafesi, kamufulaj örnekleri, gibi pek çok konu hakkında da açıklamalarda bulundu.



Yaklaşık bir saat süren toplantının sonunda mahallelerine kurulan baz istasyonlarını ve insan sağlığına etkilerini soran muhtarlar, vatandaşların sorularına cevap verecek toplantılar düzenlenmesini, broşür ve yayın organları aracılığı ile bilgilendirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Makro, mikro ve piko olmak üzere 3 çeşit baz istasyonu çeşidi olduğunu söyleyen BTK yetkilisi, kent içinde kullanılan istasyonların piko olduğunu ve bilimsel ölçümleri yapılmadan sağlık açısından zararlı olacağının düşünülmesinin de çok yanlış olacağını, baz istasyonu ölçümlerini BTK Müdürlükleri’nin talep olduğu taktirde yaptığını belirtti. 

Konuyla ilgili söz alarak Turkcell GSM Operatörü Avukatı olduğunu söyleyen katılımcı, kurdukları baz istasyonlarının güvenirliliğinden şüphe edilmemesi gerektiğini söyledi. Kendilerinin bizzat baz istasyonlarını da ölçebileceklerini ifade eden yetkiliye tepki gösteren muhtarlar, “Baz istasyonlarının kurulmasına izin verenlerin ya da baz istasyonları olan şirketlerin ölçümlerine nasıl güveneceğiz” sorusunu yönelttiler.



Ataköy 1. Kısım Muhtarı Muammer Aksu, “O zaman bir tane ölçüm cihazı alıp belediyemize hediye edin, bizler ölçümlerimizi kendimiz yapalım” önerisinde bulundu.
Zuhuratbaba ve Şenlikköy mahallelerinde vatandaşların kitlesel, diğer mahallelerde ise bireysel eylemlerinden bahseden muhtarlar, çocuk parklarına, tıp merkezi binasına ve yerleşim alanlarının 3-5 metre yakınına baz istasyonu kurulmasının fiziksel olmasa da, psikolojik rahatsızlıklarda önemli bir rol oynadığını belirttiler. Yapılan açıklamalardan tatmin olmadıkları gözlenen muhtarlar, güven sorunu yaşadıklarını ifade ederek, “Biz yetkililere güvenmiyoruz. Sağlıklı bir açıklama yok. Kaptı kaçtı yapılıyor gibi yalanla, dolanla, sahtekarlıkla yapılan işlere güvenmiyoruz. Anlatılsın, izin alınsın, halkın rızası alınsın gerekirse uygun yerleri hep birlikte tespit ederiz” dediler.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam
 
Editör: Haber Merkezi