Bakırköy Belediye Meclisi Mart ayının birinci oturumunu Bakırköy Belediyesi Eğitim ve Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantı da en dikkat çekici konu ise, Bakırköy halkının da Cumhuriyet Meydanın’da imza topladığı Kentsel Dönüşüm oldu. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu mecliste yaptığı konuşmada Bakırköylülerin yıllardan beri kentsel dönüşüm konusunda mücadele verdiğini ama her defasında yapılan çalışmaların bir sonuca varamadığından bahsetti. Kerimoğlu, deprem konusunun siyasi partilerin üzerinde bir mesele olduğunu tekrar tekrar vurguladı.

‘’DEĞİŞEN SİYASİ KOŞULLAR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ETKİLEDİ’’

Kasım ayında Belediye Meclisi’nde yer alan bütün siyasi partilerin oy birliği ile geçirdiği plan değişikliğine değinen Kerimoğlu, Bakırköylülerden gelen talep doğrultusunda kentsel dönüşümle ilgili ortak fikir birliği ile taleplerini İBB Meclisine ilettiklerini hatırlatarak, bunun sadece Kasım ayından ibaret olmadığını söyledi. Yıllardır kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Kerimoğlu, ‘’ Geride kalan 5 yılda değişen birçok Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. 2015 yılında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yi makamında ziyaret ettim. Merkez Yedi Mahalle’de yaklaşık 250 hektarı ilgilendiren, 150 bin nufüsu kapsayan Ada Bazlı Dönüşüm Planlarını kendisine arz etme şansı buldum. Projeyi inceleyen Güllüce konuyla ciddi bir şekilde ilgilenmişti. Hatta bakanlık bürokratlarını Bakırköy Belediyesi’ne göndererek, depreme karşı hazırlıklı, dayanıklı, sağlıklı barınma koşullarını gerçekleştirecek planların yapılması için Bakırköy Bürokratları ile ortak bir zeminde çalışılmasını istemişti. Yapmış olduğumuz çalışmalar daha sonra bakanlık nezlinde, ne yazık ki değişen bakan, değişen siyasi koşullar nedeniyle nihayete ulaşamamıştı’’ dedi.

Sonrasında Mehmet Özhaseki’nin Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde bir kez daha girişimde bulunduğunu belirten Kerimoğlu, yoğunluk arttıracağı gerekçesi ile yine sorunların çözüme ulaşamadığını anlattı.

‘’DEPREM SİYASET ÜSTÜ BİR KONUDUR’’

Bakırköy’ün olası bir depremin merkez üssüne yakın bir ilçe olduğunu anlatan Kerimoğlu, ilçede bulunan binaların ortalama yaşının 52 ile 55 civarında olduğunu ifade etti. Kerimoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’1999 depremi sonrasında yapılan çalışmalar sonucu Bakırköy Merkez Yedi Mahalle’de binaların yaklaşık yüzde 70’e yakını orta ve ağır hasarlı olarak tespit edildi. Bunların bir an önce yenilenmesi gerektiği analiz raporları sonucu ortaya çıkmıştır. Deprem siyaset üstü bir konudur. Kentsel Dönüşümü gerçekleştirmek konusunda bizimde irademiz ve kararlılığımız var. Bakırköy’de bir an önce bunu gerçekleştireceğiz.’’

‘’BAKIRKÖY’ÜN ZENGİNLİĞİ İNSANIDIR’’

Bakırköy halkının kendi çabası ile kendi cebinden ekonomik koşulları ile bu gayretin içine giriştiğini belirten Kerimoğlu, ‘’Bakırköy’de birçok yurttaşımız ve kat maliki , diğer kat malikleri ile anlaşarak parsel düzeyinde binalarını yenileme gayreti içinde oldular. Fakat takdir edersiniz ki Bakırköy halkı dışardan gözüktüğü gibi zengin, ekonomik durumu güçlü yurttaşlarımızın yaşadığı bir kent değil. Bakırköy’ün zenginliği akıl, gönül ve ülke ve millet sevgisi zenginliğidir.  Çevre duyarlılığı, hayvan severliği, kültür sanata olan ilgisidir. Bakırköy halkının zenginliği cebindeki parasından ibaret değildir’’  diye konuştu ve ekledi: ‘’Bakanlıkla olan konuşmalarımızda Bakırköy halkının bunu kendi imkanları ile gerçekleştiremeyeceğini ve mutlaka bir kat artışına ihtiyaç duyulduğunu ifade ettim. Ama ne yazık ki, atmış olduğumuz çalışmalara olumlu bir sonuç alamadık.’’

‘’AK PARTİLİLERİN İRADE EKSİKLİĞİ VARDI’’

Son olarak daha önceki dönemlerde İBB meclisine plan tekliflerini birçok kez ilettiklerini söyleyen Kerimoğlu, dönemin AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı, AK Partili İlçe Başkanı ve meclis üyeleri’nin irade eksikliği nedeniyle taleplerinin geri çevirildiğini anlattı. Bu nedenle 2019 yerel seçimi sonrası Kentsel Dönüşümü meclis gündemine alan, imar komisyonu ile ortak hareket eden tüm meclis üyeleri ve mecliste olmayarak bu konuya destek veren bütün partilere teşekkür eden Kerimoğlu, ‘’ Oy birliği ile İBB meclisine gönderdiğimiz planlardan henüz bir sonuç alamadık. Bakırköy Belediye meclisinde alınan kararların, İBB meclisinde komisyondan çıkıp, mecliste reddedilmesi henüz söz konusu değil. Ben inanıyorum ki İBB meclis üyelerinin tamamı, siyasi parti farketmeksizin,  ortak vicdan ile hareket ederek, geleceğimizi ilgilendiren bu sorumluluğun bilincinde olacaklar. Ve Bakırköy halkının bu konudaki taleplerine cevap vereceklerdir. Süreç henüz bitmedi. İBB meclis üyelerine hep birlikte talebimizi iletmemiz gerekiyor’’ dedi.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi