Katılımcılarına siyah giyme çağrısı yapan Kent Konseyi, gerek Emine Bulut cinayeti gerekse evlatları önünde katledilen yüzlerce kadını anarak, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını söyledi.

Çok sayıda STK temsilcisinin katıldığı etkinlikte konuşan Kent Konseyi Genel Sekreteri Halim Kızılırmak, toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak amacıyla yaptıkları programa katılan herkese teşekkür etti.

TÜRK KADINI ÖNDERDİR, DÜNYA YA ÖRNEKTİR

30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi böyle bir olaydan dolayı toplanmış olmaktan üzüntü duyduklarını söyleyen Kızılırmak, 30 Ağustos taarruzunda cepheye mermi taşıyan, yaralılara elleriyle su içeren, yaralarını saran Türk kadınının bugün düştüğü durumdan büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Cumhuriyet Kadının her daim önder ve dünyaya örnek olduğunu söyleyen Kızılırmak, Atatürk'ün kadına verdiği değeri anlatan dizeleri okuyarak, günümüz siyasi yapılanmasının ve bakış açısının kadınlar ve çocuklar üzerinde baskı unsuru oluşturduğunu söyledi.

Konuşmasının sonunda, yaşanan şiddet ve tecavüz olaylarının hukuk önünde önlenemez bir hale geldiğini belirten Kızılırmak, hukuk ve adalet sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışıp, toplumun refah seviyesinin artması için; hoşgörü, eğitim eşitliği, ekonomik bağımsızlık, kültürel gelişme ve sosyal güvenliğin sistematik olarak değişmesiyle mümkün olabileceğini belirtti. “Sosyal devlet olmak için yılmadan mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

MESELE SADECE KADINA ŞİDDET DEĞİLDİR

Kızılırmak’ın ardından söz alan Kent Konseyi Başkan Vekili Cemal Türkoğlu da, meselenin sadece kadına şiddet olarak ele alındığı takdirde çözülemeyeceğini ifade etti. “Şiddetin her türlüsünü engelleyemez ve mücadele etmezsek şiddet sorununu çözemeyiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Sufi felsefesinin ve müziğinin tanınan ismi Hakan Mengüç de katıldığı “Artık Yeter” etkinliğinde konuşan Mengüç, Mevlana'nın, Yunus Emre'nin ve Hacı Bektaşi'nin sevmeye ve sevilmeye dair sözlerini katılımcılarla paylaştı. Bundan 700 yıl önce Mevlana'nın “Kadın hak nurudur. Sanki yaratılmış değil yaratıcıdır” sözlerini hatırlatan Mengüç, öyle bir zamanda dahi kadının en üst seviyeye çıkardığını ifade etti.

UNUTTUĞUMUZ ANADOLU FELSEFESİNİ ÖĞRETİYORUZ

“Aslında biz bir şeyleri yeniden keşfetmiyoruz. Sadece unuttuğumuz Anadolu felsefesini tekrar gençlerimize öğretmeye çalışıyoruz” diyerek konuşmasını bitiren Mengüç, katılımcılara kısa bir ney taksi mi yaptı.

HER TÜRLÜ VARLIĞA YAPILAN ŞİDDETE KARŞIYIZ

Etkinliğin sonunda konuşan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, evreni birlikte paylaştığımız her türlü varlığa karşı yapılan şiddete karşı olduğunu söyledi.

Toplumun artan hassasiyetine ve duyarlılığına karşın, özellikle kadınlara olan şiddetin azalmadığını belirten Kerimoğlu, çocuk yaşta evlilikler, töre cinayetleri ve şiddet içerikli haberlerin günde en az bir kez kamuoyuna düştüğünü söyledi.

Alınacak hukuki önlemlerle şiddet sorunun üzerinden gelinemeyeceğinin bilincinde olduğunu söyleyerek konuşmasına son veren Kerimoğlu, ”Ülkemizde mutlak bir zihniyet değişimine ihtiyaç var. Hep birlikte herkes için özgürlük talebini yüksek sesle dile getirmek zorundayız” diyerek, şiddete karşı alınacak her türlü önlemin hem bireysel hem de kamu yöneticisi olarak destekçisi olacağının sözünü verdi.

Etkinliğin sonunda Sufi öğreticisi ve yazar Hakan Mengüç’e, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu programa katıldığı için Kent Konseyi adına plaket taktim etti.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi