Bakırköy Kent Savunması Yürütme Kurulu Üyesi ve Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, Mimarlar Odası öncülüğünde kuruldukları günden beri Bakırköy’deki kamusal alanları savunmak için mücadele ettiklerini söyleyerek, alanlarda beraber oldukları muhtarlarla kahvaltılı toplantıda bir araya gelmekten mutlu olduklarını söyledi.

 “Kamusal alanların mücadelesinde, yerel yönetim anlayışının çok önemli olduğunu düşünüyor, kentimize hep birlikte sahip çıkabilmek için de demokrasinin en temel yapı taşları olan muhtarlarımızla bir araya gelmeyi çok önemsiyoruz” diyerek, katılımcıları selamlayan Mustafa Fazlıoğlu, mahallelerde halk meclislerinin de kurulabilmesinin gerekliliğine inandıklarını belirtti.

Fazlıoğlu, geçtiğimiz günlerde Yeşilköy, Cevizlik ve Kartaltepe Mahalle Muhtarlarının “Temel afet bilinci ve ilkyardım” panelleri düzenlediklerini ve bu etkinlikten siyasi argüman çıkararak muhtarları mahkemeye taşıyan anlayışa karşıda, BKS (Bakırköy Kent Savunması) olarak bir araya gelmeyi istediklerini belirtti.

YEREL YÖNETİMİN HALKLA BÜTÜNLEŞMESİ GEREKİR

Kentle ilgili düşüncelerini ve kamuoyunda en çok merak edilen konulardan biri olan Kentsel Dönüşümden de bahseden Fazlıoğlu, “Bize göre yerel yönetimin de halkıyla bütünleşmiş olması gerekir” diyerek, halkçı ve toplumcu bir anlayışın, karar alma süreçlerinde toplum tüm kesimleriyle paylaşımda bulunması gerektiğini söyleyerek konuşmasına devam etti.

Kente ilişkin her türlü eylem ve etkinlikte toplumun tüm kesimlerinin süreçlere katılmasını, yerel yönetimlerin de bunun önünü açması gerektiğini ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının olması gerektiğini söyleyen Mustafa Fazlıoğlu, “Ne yazık ki Bakırköy’de bu yok” dedi.  

Yanlış uygulamaları her ortamda eleştirdiğini ve kente ilişkin kararların kentlilerle birlikte alınmalısı gerektiğini söyleyen Fazlıoğlu,  “Halka rağmen karar alamazsın. Kimseye de anlatamazsın” diyerek konuşmasını sürdürdü.

BAKIRKÖY’DE KAYBETMEMİZ GEREKEN DEĞERLERİMİZ VAR

Yenimahalle Spor Alanı, Zuhuratbaba Top Sahası, Kartaltepe Sümerbank Evleri ve Ataköy 1. Kısım Çarşı gibi, hemen hemen birçok mahallede kamusal alanlara karşı girişimler olduğunu ve bunlarla ilgili mücadele içinde olduklarını ifade eden Mustafa Fazlıoğlu, “Bakırköy’de kaybetmememiz, geleceğe aktarmamız gereken çok önemli değerlerimiz var” diyerek devam etti. Mahallelerdeki tüm hukuki süreçlerde de gerekli başvuruları yaptıklarını belirtti.

Bakırköy’ün mahalleleriyle ilgili kararlarının kapalı kapılar arkasında alındığını, duydukları zaman da gerek basın açıklaması, gerek eylemsel ve gerekse hukuksal olarak mücadele ettiklerini belirten Mustafa Fazlıoğlu, halka rağmen kararların alınmasını doğru bulmadığını söyledi.

VATANDAŞIN EN MERAK ETTİĞİ ŞEY, KENTSEL DÖNÜŞÜM

Geçtiğimiz günlerde Bakırköy Belediye Meclisi’nden İBB Meclisi’ne gönderilen Kentsel Dönüşüm ile ilgili de konuşan Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, “Bu dönüşümü anlayabilmem mümkün değil” ifadelerini kullanarak, merkezi Bakırköy’de olan ve konuyla ilgili en önemli meslek gurubu olan Mimarlar Odası’nın veya benzer odaların, sivil toplum kuruluşlarının söz konusu dönüşüm planlarıyla ilgili bilgi ve belgeye sahip olmadıklarını belirtti.

Yapılan Kentsel Dönüşüm planlarının asıl tarafının halk olduğunu, 1 kat imar artışı ile ilgili bir talep olduğunu duyduklarını, kat artışı talebinin dahi ne kadar doğru talep edildiğini bilmediklerini söyleyen Fazlıoğlu, “Bakırköy’de dahil İstanbul’un bir deprem gerçeği var ama yapılan planlara tarafların dahil edilmesi lazım. Bakırköy Belediye yönetimine, bu işi kapalı kapılar ardında yapmayın, meslek odalarını, STK’ları, muhtarları katın ve birlikte mücadele edelim. Talebiniz doğru olsun dedik ama dinletemedik. İBB’ye 1 kat imar artışı talebi ile gidildiğini duyuyoruz ama ne talepten, ne de gerekçesinin ne olduğundan haberimiz yok. Sadece 1 kat istiyoruz. Neye göre bir kat istiyoruz. Tren yolunun üstündeki kat artışı başka bir şey, sahildeki artış başka bir şey. Bitişik nizam yapılarda 1 katla bu işi çözemezsin. Bu işin bir bilimi var. Umarım gerçekleşir ama ben kişisel olarak talebin doğru gittiğine inanmıyorum. Zaten İBB’ye giden talebin arkasında Bakırköy halkı yok. Kentsel dönüşümün alt yapısı, üst yapısı, kente getireceği yoğunluk yahut maliklere getireceği ek bütçe nedir bilen yok” dedi.  

FAZLIOĞLU HALKI DUYARLI OLMAYA DAVET ETTİ

Yeşil alanlarımızın satışa çıkarıldığını, imara açıldığını, Bakırköy’de geleceğe aktarılması gereken yerlerinin birilerine peş keş çekilmeye çalışıldığını ve bunları kapalı kapılar ardından duyduklarını belirten Mustafa Fazlıoğlu, “Bizler halka rağmen alınan kararlara karşı tepkimizi gösteriyoruz ama halkı da bu konuyla ilgili duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bakırköy Ruh Sağlığı Hastane arazisi, Atatürk Spor ve Yaşam Köyü, Zeytinlik Halk Pazarı ortak mücadelelerimiz, ortak kazanımlarımızdır. Bir aileye yardımdan tutun da, kamusal alanlarımızın gaspına ya da yeşil alanlarımıza karşı yapılan bir saldırılara karşı da hem meslek odası olarak, hem Bakırköy Kent Savunması olarak bir telefonla yanınızdayız. Bu kente birlikte sahip çıkalım” diyerek konuşmasını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi