Bakırköy Belediyesi’nin, Osmaniye, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Yenimahalle, Sakızağacı, Zeytinlik ve Cevizlik mahallelerinin ‘kentsel dönüşüm ve gelişim’ alanı ilan edilmesi ile ilgili 2015 yılındaki taleplerini yeniden revize ederek İBB’ye göndereceklerini söyleyerek meclis toplantısında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, geçtiğimiz günlerde Bülent Kerimoğlu başkanlığında, CHP, MHP ve AK Parti İlçe Başkanlarının yanı sıra gurup başkanlarının da katılımıyla yaptıkları toplantı hakkında bilgi verdi.

Yapılan toplantıda fikir birlikteliğine vararak söz konusu 7 mahallenin plan değişikliklerini yasaya da uygun olarak parsel birleştirme ve buna bağlı kat artışını kapsayan veya taban alanında iyileştirmeyi sağlayan bir takım maddeler ekleyerek yeniden revize ettiklerini söyleyen Ganiç, söz konusu planların imar komisyonunda da görüşülerek İBB’ye yollanacağını söyledi.

MHP, AK Parti ve CHP İlçe Başkanlarına konuyla ilgili gösterdikleri duyarlılık için teşekkür eden Ganiç, tüm planları birlikte hazırlayacaklarını, yapılacak değişikliklerle ilgili İBB İmar Planlama Daire Başkanlığı ile görüşmelerinin de devam ettiğini ifade etti.

Deprem bölgesi olan Bakırköy’de yakın tarihte yaşanan depremi de uyarı sayarak tüm siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarını da dahil ederek birlikte hareket etme ve çözüme kavuşması için çalışma kararı aldıklarını söyleyen Teknik Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, “Beraber hareket etme duyarlılığı gösteren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.

CEBECİ, “İNSAN HAYATI SİYASET ÜSTÜDÜR”

Ak Parti adına konuşan gurup sözcüsü Halit Cebeci, yapılan toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, insan hayatının siyaset üstü olduğunu söyledi. Depremle ilgili yapılması gereken tüm çalışmalara destek vereceklerini öncesinde de beyan ettiklerini belirten Cebeci, sonuna kadar da bu duruşlarının arkasında olacaklarını belirtti.

AHMET ALTUN, “HALK BİRLİKTE ÇALIŞMAMIZI İSTİYOR”

Konuyla ilgili söz alan MHP’li Meclis Üyesi Ahmet Altun, yapılacak çalışmalarla ilgili halkın istek ve beklentisinin de de sivil toplum kuruluşlarının da dahil edilerek ortak kararlar alınması olduğunu söyleyerek, her konuda desteklerinin sonuna kadar süreceğini ifade etti. Altun, iyi niyetli yaklaşımlarından dolayı da belediye yönetimine teşekkür etti.

NİSAN 2015’TE NE OLMUŞTU?

Bakırköy’de yapılmak istenen kentsel dönüşüm teklifi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin 17 Nisan 2015’te gerçekleşen toplantısında CHP’li meclis üyelerinin de oy birliğiyle reddedildi.

Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ile ilgili dönüşüm projesi İBB meclis komisyonları tarafından incelendikten sonra şu ifadelere yer verilmişti.

Teklife konu olan Osmaniye, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Yenimahalle, Sakızağacı, Zeytinlik ve Cevizlik mahallelerinin Bakırköy Belediyesi tarafından imar planları ve projelerin yapılması; İBB komisyonu tarafından 5393 sayılı kanunun 73. maddesine aykırılık taşıdığı tespit edildi.

Alanın büyüklüğü, sınırları, mevcut arazi kullanımı, kamu mülkiyetinde olan veya kamusal alan bulunup bulunmadığı, alanın zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair teknik rapor ve başka bilgi ve belgeler bulunmadığından reddedildi.

Komisyon kararında, ayrıca alanın hangi bölgelerinin 6306 sayılı kanun kapsamında, hangi bölgelerinin 5393 sayılı belediye kanununun 73. maddesi kapsamında değerlendirilmek istendiğine ilişkin bir bilgi bulunmadığı da belirtildi. Kentsel dönüşüm yapılabilmesi için ilçe belediyesince doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurulması gerektiği halde, başvurunun yapılmamış olması nedeniyle 6306 sayılı kanuna aykırılık taşıdığı ifade edildi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi