BAKIRKÖY- Çalışanlarının tamamını Down sendromlu çocukların oluşturduğu cafe açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Sendromlu çocukların servis yaptığı ve el emeği göz nuru ürünlerini de sergiledikleri açılışa, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na vekaleten Danışman Mehmet Akyüz, Belediye Meclis Üyesi CHP’li Tansel Gülmezoğlu ve CHP Milletvekili adayı Sinan Karahan katıldı.

‘ETKİNLİKLERİMİZ OLACAK’

Bakırköylü olduklarını ve farkındalığı yüksek olan ilçelerinde fark yaratmak için böyle bir yer açtıklarını ifade eden Dostev Derneği Genel Başkanı Arzu Oygur Doğan ve aynı zamanda eşi olan dernek başkan yardımcısı Halil Doğan, engelli gençlerin ücret karşılığında çalışacağını söyledi. Kafe de servis yapılmasının dışına, sanat etkinlikleri de olacağını söyleyen Dostev Derneği Genel Başkanı Arzu Oygur Doğan, “Otizmli gençlerimizden piyano resitalleri  yapanlar var. Şarkı söyleyenler var. Kafemizde bunları da sergileyeceğiz ve ünlü konuklarla sohbetlerimiz, sabah kahvaltılarımız olacak” dedi.

‘SANAT AKADEMİSİ AÇACAĞIZ’

Doğan,dernek çatısı altında hayata geçirdikleri projelerle ailesine ve ülkesine yük olarak algılanan Down Sendromlu ve zihin engelli bireylerin topluma ve sosyal yaşama katkı sağlayan, uyum gösteren ve alacağı eğitimlerle yeteneklerini keşfedip kendine yetebilen, başkalarına olan bağımlılığı en aza indirgenmiş bireyler olmasını hedeflediklerini söyledi.Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu sinema ve tv dizisi oyuncusu ve aynı zamanda seslendirme sanatçısı olan Dostev Derneği Genel Başkanı Arzu Oygur Doğan, otizmli çocukların eğitimlerini üstlendiğini ve Ekim ayında da engelli ve engelsiz çocukların bir arada eğitim göreceği bir sanat akademisi açacaklarını duyurdu. Doğan, “Hiç bir ticari kaygımız yok. Arkamızda da herhangi bir kurum ya da kuruluş yok. Kendi olanaklarımızla, çocuklarımızla ve aileleri ile birlikte yaptık” dedi.

‘ENGEL OLMASINLAR YETER’

 Açılışın ardından söz alan Dostev Derneği Genel Başkan Yardımcısı Halil Doğan, Bakırköy Sanat Merkezi’ne kendilerine verdikleri destek için teşekkür ederek, belediye ve devlet kurumlarına sitem de bulundu. “Bu tür projeler yöneticilerin görev iken, vatandaşın üstüne kaldı. Onlardan birşey istemiyoruz, engel olmasınlar yeter” diyerek, davet ettikleri halde açılışa katılmayan ilçe yöneticilerine atıfta bulundu.

Bakırköy’de tarihi bir yeri olan Sinema 74’ün Ekim ayın da yine BSM katkıları ile bir gösteri salonu olarak hizmete açılacağını söyleyen Halil Doğan, bin kişilik konser salonu ve 350 kişilik tiyatro salonu ile otizmli çocukların performanslarını sergileyecekleri bir alana kavuşacaklarını belirtti. Programda konuşan belediye danışmanı Mehmet Akyüz, eksiklerinin olabileceğini ama türlü imkanları sağlamaya çalıştıklarını ve açıklamalardan da derslerini aldıklarını söyledi. 

‘BU ÜLKENİN ZENCİLERİ ENGELLİLER’

Down Kafe açılışına katılan CHP 3. Bölge Milletvekili Adayı Sinan Karahan, engelli bireylerin eğitim ve iş istihdamı konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, “Bu ülkenin zencileri en çokta engelliler” dedi. Ülkemizde yaklaşık 10 milyon engelli bireyin olduğunu ama sokakta olmadıklarını söyleyen engelli vekil adayı Karahan, CHP seçim bildirgesinde mevcut hükümetinn down  sendromlu ve otizmli çocukların eğitimini haftada 2 saat ayda 8 saat verdiğini, kendilerinin ise hem saat sayısını arttıracaklarını, hem de doğa doğmaz engelli veya hastalığı tespit edilen bebeklerin eğitimine başlanacağını söyledi. Mahallelerde ailelerin engelli çocuklarını bırakarak, işlerini yapabileceği yerler açacaklarını söyledi.

‘BU DÜZENİ BİRLİKTE DEĞİŞTİRELİM’

Bundan sonra tüm görüşmelerini Bakırköy Down Kafe’de yapacağını ve kafeyi sonuna kadar destekleyeceğini söyleyen Karahan, “Yaşamın her alanında onlara farkındalık yaratmak zorundayız. Sadece engelli oldukları için değil, insan oldukları ve hakları oldukları için” dedi. “İktidar sahibi haramiler, her engelliler gününde sadece down sendromlu çocukları alırlar yanına. Çünkü onlar temiz yüzlüdür. Bizde onları çok seviyoruz ve güzel günleri hep birlikte göreceğiz. Lütfen el verin. Bu kokuşmuş düzeni hep birlikte değiştirelim” diyen Milletvekili adayı Sinan Karahan, 24 Haziran seçimlerine destek istedi.

‘HER ZAMAN YANINIZDAYIM’

Son olarak açılışta konuşan CHP Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Doktor Tansel Gülmezoğlu, ilçelerinde böyle bir mekanın açılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Hem bir doktor, hem bir anne, hem de bir vatandaş olarak her zaman yanınızdayım. Siyasetçi olarakta farkınızdayım ve bundan sonra bende tüm toplantılarımı bu mekanda yapacağım” diyerek, kafenin açılışına destek olan herkese teşekkür etti.  İncirli Caddesi, Yavuz Evler Mektep Sokak. No:9 Bakıköy’de faliyete geçen Bakırköy Down Kafe açılışı, otizmli ve down sendromlu çocukların müzik ziyafeti ile geçti. Piyano eşliğinde şarkı söyleyen çocuklar, katılımcılara unutulmaz saatler yaşattı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi