Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Bakırköylü Kadınlar son haftaların en çok tartışılan konularından biri olan İstanbul Sözleşmesi için bir araya geldi. Hazırladıkları mor maskeleri takarak, dikkatleri üzerine çeken kadınlar, ‘’Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Yaşasın kadın dayanışması’’ diyerek tepkilerini dile getirdi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek yerine, sözleşme şartlarının daha iyi uygulanması gerektiği vurgulandı. İstanbul Sözleşmesinin devlete sorumluluklar yüklediğine değinen kadınlar, sözleşme sayesinde din, dil, ırk, toplumsal cinsiyet gibi konularda herhangi bir ayrım gözetilmediğini ve herkesin şiddetten korunup, desteklendiğini belirtti.

 ‘’MÜCADELE TÜM YURTTA SÜRÜYOR’’

Meydanda bir zincir oluşturarak ‘’İstanbul Sözleşmesi Uygulansın’’ pankartı açan kadınlar, ‘’ İki haftadır AK Parti merkez yönetim kurulu toplanıp bir karar verecekti ama bizim kararlılığımız ve direnişimiz onların durmasına ve ileri bir tarihe bu kararı atmalarına neden oldu. Ama biliyoruz ki bir gece yarısı her zaman yaptıkları gibi karar verebilirler. Bunun için direnmekten ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz.  İstanbul Sözleşmesinin feshi tamamiyle gündemden çıkartılmalı. Bunun yerine nasıl daha iyi uygulanabileceğini konuşacağımız platformlar oluşturulmalıdır. Sadece burada değil yurdun birçok kentinde İstanbul Sözleşmesini iptal etmeye kalkanlara karşı mücadele ediliyor’’ diye açıklama yaptılar.

‘’SÖZLEŞME DİNE AYKIRI DEĞİL’’

‘’Haklarımızdan vazgeçmeye, hayatımızdan vazgeçmeye, susmaya ve itaat etmeye niyetimiz yok’’ diye sloganlar atan kadınlar, ‘’ Sözleşme dinimize aykırı diyenlere söylüyoruz, sözleşme içerisinde dine dair hiç bir metin yok. Tersine 4’üncü maddesinde hiç kimseye dini inancından ötürü ayrımcılık yapılamayacağı gibi, gelenek, görenek ve kültürün hiç bir ayrımcılık sebebi olmayacağını söyler. Aynı şekilde bir kısım ise sözleşme boşanmayı arttırıyor diyor. Hayır. Bu sözleşmede boşanmaya teşvik edici hiç bir madde yok. Boşanmaların başlıca nedeni uluslararası sözleşmeler değil, erkek şiddetidir’’ dediler.

‘’HER GÜN BİR KADIN ÖLÜYOR’’

Kadın cinayetlerinin politik olduğunu söyleyen kadınlar, ‘’Her gün bir kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Kadınlar öldürülmemek için sonsuz bir mücadele veriyorlar. Şiddet dolu evlerden ayrılıyorlar. Şikayet ediyorlar, koruma istiyorlar. Kendilerini tehdit eden erkeklerin engellenmesini istiyorlar ama yapılmıyor. Ansızın değil, göz göre cinayet işleniyor. Kamu görevlileri görevini yapmıyor. Zamanında gelmiyor. Kadınları yanlış yönlendiriyor. Ve yuvanı yıkma deniliyor. Sanki orası bir yuvaymış gibi’’ dediler.

 ‘’EL BROŞÜRLERİ DAĞITILDI’’

Ayrıca meydandan geçen vatandaşları İstanbul Sözleşmesi konusunda bilgilendirmek isteyen kadınlar hazırladıkları el broşürlerinin dağıtımını gerçekleştirdi. Hazırlanan broşür içerisinde merak edilen sorular arasında yer alan, İstanbul sözleşmesi aileyi yok ediyor mu?  Sözleşmeye neden karşı çıkılıyor? Sözleşmenin Türkiye’de yarattığı farklılıklar neler gibi konulara cevaplar veriliyor.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi