Özgürlük Meydanı’nda yapılan açıklamaya, Bakırköy Belediye Başkanlığına talip olan Ali Rıza Akyüz, Taner Kazanoğlu, Serdal Kılavuz, Ziya Disanlı, Selçuk Biber, Tansel Gülmezoğlu ve Esin Hacıalioğlu’da katılırken, Demokrat Parti Bakırköy Belediye Başkan Adayı Necmettin Dönmez, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlarda ellerinde dövizlerle katıldı.

 “Bakırköy Halkla Barışık, Yerel Aday İstiyor” pankartları taşıyan gurup, “Bakırköy bizimdir, bizim kalacak, Bakırköy’ü Bakırköylüler yönetecek” sloganları atarak, 31 Mart yerel seçimlerinin yalnızca bizlerin değil, ülkemizin geleceğini de yakından ilgilendiren bir seçim olduğunu dile getirdi.

Yerel seçimlere 24 Haziran seçimleri sonucunda oluşan rejim değişikliği ortamında girildiğine dikkat çekerek Bakırköy Kent Savunması adına basın açıklamasını yapan Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, yeni rejimle birlikte, parlamentonun devre dışı bırakıldığı, yasama, yürütme, yargının tek elde toplandığı, ifade özgürlüğünün yok edildiği, yargı bağımsızlığının zedelendiği, demokrasinin ağır darbe aldığı, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, devletin tüm olanaklarının iktidarın elinde olduğu, yerel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlandığı, ağır ekonomik şartların yaşandığı bir ortamda yapılacak olmasının 31 Mart seçimlerinin önemini daha da arttırdığını söyledi.

BAKIRKÖY BASKI VE RANT KUŞATMASI ALTINDA

“Bu seçim aynı zamanda İstanbul için kendisine ihanet edenlerle onun yaşanabilir bir kent olmasını isteyenler arasında bir mücadele olacaktır” diyerek açıklamasına devam eden Fazlıoğlu, bin yıllık geçmişi olan, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait zengin bir kültür mirasına sahip, çok kültürlü bir yaşamın, mahalle kültürünün ve farklı inançların bir arada yaşadığı bir yer olan Bakırköy’ün ne yazık ki son yıllarda yoğun bir baskı ve rant kuşatması altında olduğunu ifade etti.

Boğazın hemen kıyısında, deniz, kara, raylı sistemler ve hava ulaşım akslarının ortasındaki konumu nedeniyle Bakırköy’ün değerinin daha da arttığını söyleyen Fazlıoğlu, ülke topraklarını yağma ve rant aracı olarak gören iktidar çevreleri belediyelerin, yaptıkları ayrıcalıklı imar planları ile kamu kaynaklarının talan ve yağma edilmesinin önünü açtığını belirtti.

Bu talan ve yağmadan Bakırköy’ün de kendi payına düşeni fazlasıyla aldığını belirten Kent Savunması sözcüsü Mustafa Fazlıoğlu, “Kamusal alanlarımız, sahillerimiz, hastanelerimiz, parklarımız, ortak yaşam alanlarımız, tarihi ve kültür mirasımız yandaşa, sermayeye, rant odaklarına peşkeş çekilmektedir” dedi.

Fazlıoğlu’nun basın açıklamasının tam metni;

Bakırköy’le ilgili kararlar kapalı kapılar arkasında, çıkar grupları ile birlikte alınıyor.

Bakırköy’de kentleşme politikalarında bilimden ve hukuktan yana olmayan birçok uygulama hayata geçirilmektedir.

Bakırköy’de sağlık, çevre, altyapı, spor, eğitim, kültür, hayvan hakları gibi birçok konuda sorunlar daha da artmıştır.

Bakırköy belediye yönetimi Bakırköy halkının yerel yönetim süreçlerine katılımına yeterince önem vermediğini ve geçen süre içinde birlikte çalışma imkanı bulamadığımızı üzülerek belirtmek zorundayız.

YEREL YÖNETİMLE İLGİLİ TALEPLERİNİ SIRALADILAR

. Sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkı talep ediyoruz.

. Toplumcu- Halkçı- Kamu yararını önde tutan,

 Halk için halkla birlikte, şeffaf, katılımcı ve halka hesap verebilen bir yönetim anlayışı ve bu anlayışı hayata geçirecek kadroların yönetimde olmasını talep ediyoruz.

. Bakırköy’de Bakırköylü olduğumuzu hissedebileceğimiz bir yerel yönetim istiyoruz.

. Bakırköy’de yaşayan her kesimin karar mekanizmalarına katılımını sağlayacak bir yönetim talep ediyoruz.

. Bakırköy’e ilişkin her türlü büyük projelerde, yatırımlarda, meslek odalarının, halkın ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alınmasını talep ediyoruz.

. Yoksullara, emekçilere ve dezavantajlı kesimlere yönelik politikaların öncelikli olmasını talep ediyoruz.

. Planlama, kentleşme ve kentsel dönüşüm konularında rant odaklı değil, insan odaklı, insanların barınma haklarını gözeten, doğal ve kültürel çevreye zarar vermeyen, bilimi rehber edinen projeler üretilmesini ve bu üretim süreçlerine halkın tüm kesimlerinin katılımını talep ediyoruz.

. Doğal yaşam alanlarını, kent dokusunu, kent kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak bir yönetim talep ediyoruz.

Bakırköy kendine yeter, Bakırköy’ü Bakırköy halkı yönetsin, Bakırköy’ de kuşatmaya ve yağmaya karşı çıkalım, Bakırköy her yönüyle çok zengin, bu  zenginliğimizi kimse yağmalamasın. Zenginlik kent halkının olsun. Halkın refahı artsın. Bakırköy kendini yenilesin istiyoruz” diyerek devam eden Fazlıoğlu,

Bakırköy Güvenli Olsun.

  • Sokakları güvenli olsun
  • Çocukların güven içinde oynayacağı alanlar olsun
  • Gençlerin geleceği aydınlık olsun
  • Eğitimde ücretsiz destek olsun
  • Herkes ücretsiz sağlık hizmeti alsın
  • Yaşlılara ve engellilere ücretsiz bakım hizmeti verilsin istiyoruz.
  • Kadınlar üretim içinde olsun

. Bakırköy Barış Kenti Olsun İstiyoruz.

  • Farklı kültürlerin huzurla bir arada yaşadığı
  • Ayrım yapılmadan kardeşçe yaşanılan bir kent istiyoruz.

. Bakırköy Bir Kültür Kenti Olsun İstiyoruz.

. Bakırköy denizine kavuşsun, bir deniz kenti olsun istiyoruz.

. Bakırköy Kamusal Hizmetlerden Herkesin Eşit Yararlandığı Bir Kent Olsun İstiyoruz.

Bakırköy halkını Bakırköy’e sahip çıkmaya çağırı yapan Bakırköy Kent Savunması, bütün bu taleplerinin gerçekleşmesi için Bakırköy’ü bilen, Bakırköy’ü tanıyan, Bakırköy’le ve Bakırköylüyle kavga etmeyen yerel yönetim kadrolarının yönetimde olmasını talep etti. Bakırköy’de değişimi gerçekleştirmek için birlikte mücadeleye devam etme çağırılarını yeniledi.

Selvi Sarıtaç /Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi