Bakırköy gündemde oldukça ses getiren Galatasaray Tesisleri karşısındaki belediye ye ait 3.5 dönümlük arazinin satışının da söz konusu olduğu yetki talebi, geçtiğimiz meclis toplantısında Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’ne iade edilmişti. Gurup içi anlaşmazlıktan dolayı müdürlüğe iade edildiği belirtilen teklif, Perşembe günü yapılan meclis toplantısında tekrar gündeme geldi. Söz konusu teklif, belediye ye ait olduğu yeni öğrenilen arazinin uygulamalarıyla ilgili Başkan Kerimoğlu ve Encümen üyelerine yetki verilmesi talebiydi.

Gurup toplantısının ardından çıkacak spekülasyonların önüne geçmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP İlçe Başkanı Selçuk Biber, yaptığı basın açıklamasıylada bir ilke de imza atmış oldu.

BAKIRKÖY’DE HERŞEY ŞEFFAF OLACAK

Belediye ye ait 3.5 dönüm arazinin akibetiyle ilgili basın açıklaması yapan CHP Bakırköy İlçe Başkanı Selçuk Biber, “Bundan sonra herşey şeffaf ve basının önünde olacaktır. Bakırköy’ün menfaatine olmayan hiç bir şeye onay verilmeyecği gibi guruptan oy birliği ile geçmeyen hiç bir karar uygulanmayacak ” açıklamasını yaptı.

CHP Bakırköy İlçe Başkanı Selçuk Biber, imara açılması planlanan Galatasaray ve Emlak Konut’a ait yaklaşık 600 bin metrekare arazinin imara açılmasıyla ilgili planlara Bakırköy Belediyesi’nin itiraz davasının olduğunu ve hukuki süreç bitmeden, afaki bir şeye yetki vermenin de anlamı olmadığını söyledi.

Yetkililer tarafından belediyeye ait olduğu yeni öğrenilerek, tescillenen yaklaşık 3.5 dönüm arazinin de emlak ve istimlak müdürlüğüne getirilen uzman tarafından fark edildiği söylenmişti. Konuya açıklık getiren CHP İlçe Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Biber, “Üzerinde yol olan ve şu anda kamuya hiç bir faydası olmayan 2 parsel halinde toplamda 3600 metrekare bir alandan bahsediyoruz. Buranın belediyeye ait olduğunu bilmek için de ayrıca uzman olmaya gerek yok. Ana alterler hariç tüm yollar zaten belde belediyelerine aittir. Yapılması planlanan uygulamaya göre belediyemiz kadastral yollardan oluşan hakkını tescillemiştir” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarını sürdüren İlçe Başkanı Biber, toplamda 3600 metrekare belediyeye ait alanın dışında, bir kısmı Galatasaray’a, diğer bir kısmı da Emlak Konut’a ait olan arsalar üzerinde de TOKİ’nin bir çalışma yaptığını kaydetti. Söz konusu alanla ilgili henüz onaylanmış bir plan ya da projenin olmadığını da sözlerine ekleyen Selçuk Biber, “Dava süreci sonuçlanır ve bu alan imara açılırsa, sosyal donatı alanları dışında yaklaşık 40 bin metrekare alan imara açılacak. İmara açılırsa eğer, belediyemizinde 2300 metrekare imara açık alanı olacak” diyerek açıklamalarını sürdürdü. Söz konusu durumun da gurup içi anlaşmazlık değil, belediyeye ait arazinin nasıl değerlendirileceğiyle ilgili fikir alış verişi olduğunu söyledi.

HUKUKİ SÜRECİ TAKİP EDECEK KOMİSYON KURULDU

Başkanlık makamının ihtiyaçtan dolayı arazinin satışının da dahil olduğu genel bir yetki istediğini belirten Selçuk Biber, “Cumhuriyet Halk Partisi gurup kararı şu şekildedir” diyerek devam etti.

“Hukuki süreci devam eden, henüz imar izni alınmayan bir arazi için, ‘satalım mı’ yoksa ‘projelendirip kamuyunun kullanımına açık bir yapı mı yapalım’ gibi şeyler demek için bile çok erken. Devam eden bir itiraz davamız var ve hukuki süreci takip etmesi için Başkanımız Bülent Kerimoğlu’nun da içinde yer aldığı, bir komisyon kurulmasına karar verdik. Meclis Üyelerimizden Avukat Taner Kazanoğlu, İnşaat Mühendisi Ali Rıza Akyüz ve Müteahhüt olduğu bilinen S. Nadir Ataman’ın da içinde yer aldığı komisyon, hukuki süreci ve yapılacak plan projeyi takip ederek, hem meclisi hem de kamuoyunu bilgilendirecek” dedi.

Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi de olunmayacağının altını çizen CHP Bakırköy İlçe Başkanı Selçuk Biber, “Bakırköy halkının faydalanacağı bir şekilde ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız. İmara açılmadan birşey demenin anlamı yok. Henüz imar çalışmaları yapılıyor ve belli bir plan proje yok. Belki TOK eliyle, belki de İBB kendi kontrolünde bir çalışma yapacak. İmara açık olmayan bir yerde, bizim de imar hakkımız yok” ifadelerini kullandı.

AVUKAT TANER KAZANOĞLU HUKUKİ SÜRECİ ANLATTI

İmara açılması planlanan alanla ilgili hukuki süreci anlatması için basın açıklamasına katılan CHP İBB ve Belediye Meclis Üyesi Avukat Taner Kazanoğlu, 5393 sayılı belediye kanununun 69. Maddesine göre belediyelerin zaten düzenli kentleşmeyi sağlamak ve ilçenin ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı alt yapılı arsalar geliştirmekle mükellef olduğunu söyledi.

“Sanki hukuk işi bimiş, planı projesi yapılmış gibi satışının da dahil olduğu genel bir yetki istenmişti” diyerek açıklamasını sürdüren Kazanoğlu, “Bizde bu arazi gelişsin, imar çalışmaları tamamlansın, hukuki süreci bitsin ki, masada da söz hakkımız olsun dedik. Yasanın 69. Maddesine göre bizde araziyi geliştirelim” diyerek devam etti.

Söz konusu alan imara açılırsa, yapılacak plan projede Galatasaray Spor Kulübü, Bakırköy Belediyesi ve Emlak Konut’un söz hakkı olacağını ve hakkın olması içinde öncelikle hukuki sürecin bitmiş olması gerektiğini söyledi.

ÖNCE MASADA SÖZ HAKKIMIZ OLMALI

Hukuki süreci takip etmesi ve yapılacak plan projeler hakkında bilgi alış verişinde bulunması için kurulan komisyonda yer alan Avukat Kazanoğlu, masada söz hakkını elde ettikten sonra ne yapılacağına yine hep birlikte karar verileceğini belirterek, ilçe başkanına konuya gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür etti.

Basın açıklamasına “Biz bu masadaki yetkiyi Başkan Kerimoğlu ve encümene değil, başkanımızın da içinde olduğu bir komisyona verdik. meclis komisyonuna verdik” diyerek son veren CHP İlçe Başkanı Selçuk Biber, CHP olarak Bakırköy halkına en faydalı ne olacaksa onu yapacağız” dedi.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi