Bakırköy Belediye Başkanlığı’na aday adaylığını açıklayan Ali Rıza Akyüz’ü, eski Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, Mehmet Ali Özpolat, bazı İBB ve Belediye Meclis Üyeleri, PM üyeleri, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda partilinin yanı sıra, kendisi gibi belediye başkanlığına aday adayı olan Selçuk Biber, Taner Kazanoğlu, Serdal Kılavuz, Ziya Disanlı, Nurdan Erdiş ve Ayşe Tansel Gülmezoğlu’da yalnız bırakmadı. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği adaylık açıklamasında, kendisine desteğe gelen aday adaylarına teşekkür eden Akyüz, “Mevcut sorunlarımızın düzeltilmesinde hepimize büyük görevler düşecek. Bu süreci hep birlikte tamamlayacağımıza inanıyorum” dedi.

BU SEÇİM AKP İKTİDARININ SONUNUN BAŞLANGICI OLABİLİR

Bakırköy’ü geçmişiyle buluşturacak projelerle belediye başkanlığına talip olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Akyüz, 24 Haziran seçimlerinden sonra oluşan ‘Tek Adam’ yönetiminden sonra aday olmayı düşündüğünü belirterek, Cumhuriyet değerlerinin yok edildiği; yasama, yürütme ve yargının işlevini kaybettiği, Parlamento’nun işlevsiz kaldığı ve 'Tek Adam' yönetiminin egemen olduğu bir dönemde 2019 yerel seçimlerine gidildiğini ifade ederek, “2023 başkanlık seçimlerinde iddialı olabilmemiz için, yerel seçimlerden başarılı çıkmak zorundayız. Bu seçim, AKP iktidarının sonunun başlangıcı olabilir” diyerek devam etti.

KESİNLİKLE ÖN SEÇİM OLMALI

Yerel seçimlerden başarılı çıkmak için de, özellikle Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlıklarını almak zorunda olduklarını belirterek konuşmasını sürdüren Bakırköy Belediye Başkan Aday Adayı Ali Rıza Akyüz, bu süreçte aday tespitlerinin çok önemli olduğunu düşündüğünü belirterek konuşmasına başladı.

Ön seçime inanan ve bu yöntemle büyükşehir meclisine aday gösterilen biri olarak, kendisini seçenlere karşı her zaman sorumluk hissettiğini söyleyen Akyüz, “Belirlenecek yerel adayların sizlerin düşünce ve anlayışına uygun olması gerektiğine inanıyor ve ön seçim sonucunda belirlenecek adayla yol yürünmesi gerektiğini düşünüyorum. Yerel yönetim adaylarının belirlenmesinde ben merkezli değil, sizlerin tercihlerine göre belirleme yapılmalıdır” dedi.

KENTİ TANIYAN VE KENTLİNİN TANIDIĞI BİRİ OLMALI

4.5 senedir meclis üyeliğinden edindi tecrübenin, adayların kesinlikle yerel olması gerekliliği olduğunu ifade eden Akyüz, “Belirlenecek aday, öncelikle kente ilişkin aidiyet duygusu taşıyan, kenti bilen, tanıyan ve kentlinin de tanıdığı biri olmalıdır” diyerek aday belirleme yöntemine ilişkin ön seçim isteğini dile getirdi.

2014 yerel seçimlerinde, yaklaşık 2500 kişinin katılımıyla yapılan ön seçim de, en yüksek oyu alarak belediye meclisine seçilen Akyüz, “Meclis üyeliğim sürecinde kendimi örgütüme ve Bakırköy halkına karşı sorumlu hissettim. İBB ve Belediye Meclis üyeliğimde, Bakırköy’ün değerlerini ve hukukunu koruma mücadelesini sizlerle birlikte verdim. Sahillerimizden itibaren, Atatürk Spor ve Yaşam Köyü, kamusal yaşam alanlarının korunması, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin imara açılması gibi pek çok konuda, Bakırköy Kent Savunması ile birlikte mücadelenin içinde bulundum” dedi.

HEP BİRLİKTE KARAR ALACAĞIZ

Bakırköy’ün bütüncül bir planlama anlayışı ile ele alınması gerektiğini söyleyen Akyüz, yönetim anlayışının katılımcı, şeffaf, hesap verebilir bir anlayış olacağının altını çizerek, “Karar alma sürecinde toplumun tüm kesimleriyle, muhtarlarımız, STK’larımız, meslek odalarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte olacağız” diyerek proje çalışmalarından bahsetti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

İnşaat Mühendisi olan Belediye Başkan Aday Adayı Ali Rıza Akyüz, Bakırköy’ün an itibari ile kuşatılmış bir kent konumuna getirildiğini belirterek, en önemli sorunlarının kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.

99 depreminden sonra başlatılması gereken Kentsel Dönüşüm sürecinin 20 yıl geciktiğini, İBB Meclis Üyeliği ve inşaat mühendisi olması hasebiyle ilgili alanlarda ve meslek odalarındaki çalışmalarından edindiği tecrübeleriyle, Bakırköy’ün yeniden inşa edilmesi için çalışmalarına ilk bir yıl içerisinde başlayacağını söyledi. Kartaltepe, Zuhuratbaba ve Osmaniye Mahalleleri’nin ayrık yapılaşmanın olduğu alanlar olduğunu ve bu bölgelere uygulanacak 1 kat imar artışı ile ada bazlı bir dönüşümün çözüm olacağına inandığını belirtti.

YAPILMASI GEREKEN DÜZENLEMELER

“İncirli Caddesi, Ebuzziya Caddesi, Fişekhane Caddesi, İstanbul Caddesi (Ana arterler) düzenlemelerinin takipçisi ve ısrarcısı olacağız.

* Osmaniye Meydanı düzenlemesi ve ulaşımı

*Bakırköy’de bulunan 109 parkımızı yeniden kamusal kullanıma açık hale getireceğiz. Mülkiyeti belediyemize ait yerlerdeki çay kahve fiyatlarını, belediyemiz ilçemizin demografik yapısına göre belirleyecek ve çay 4 lira olmayacak.

*Yeşilköy köy içi yeniden düzenlenerek, vale terörü, düzensiz olan cafe, bar ve restoranların keşmekeş durumu denetim altına alınacak.

* Yeşilköy, Yeşilyurt ve Florya sahillerinde, yaz mevsiminde yaşanan sıkıntıların takipçisi olunacak ve ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yaparak düzenlenmesi sağlanacak.

* Yeşilköy Halk pazarının kullanımını çeşitlendirerek, fonksiyonel hale getirmek için çalışmalar yapacağız.

HAZIRLANAN ÖRNEK PROJELER

1. Sakızağacı Mahallesi 6. Adada yapılacak Kentsel Dönüşüm çalışmasıyla, mevcut imar durumunu yeşil alanları çoğaltıcı bir plan değişikliği ile yeniden düzenleyeceğiz

2. Kıyı şeridinde olan ilçemizin deniz ve sahil kullanımını arttıran bir proje ile, Ebuziya Caddesi’nin devamında, su sporları yapılması ve sosyal tesis olması yönünde çalışma yapacağız. (Örnek Fatih Ahırkapı’daki tesis)

3. Bakırköy'ün mevcut değerlerinin korunması için, Bakırköy merkezde olan Demirciler Sitesi, içerisindeki 400 yıllık hamamı ve camisi dahil olmak üzere, işlevsiz hale getirilen yarı kamusal alanların da işlevsel hale gelmesi için çalışmalar yapacağız.

4. Yarı kamusal alan kullanımı olan Ebuziya Caddesinde kiliselerin olduğu alanın meydan şeklinde tasarlanması.

5. Haftada bir gün kurulan Yeşilköy Halk Pazarı’nın daha aktif kullanılması için çalışmalar başlatacağız.

6. Zeytinlik Halk Pazarı, çevre halkın talepleri yönünde ortak bir proje ile çözüme kavuşmalı

TASARRUFU ASLA VE ASLA SAĞLIK HİZMETLERİNDE YAPMAYACAĞIZ

Önümüzdeki dönem de sağlıkta eski durumumuzdan bir tık öteye gitmeliyiz. 13-14 poliklinik hizmeti verebilen Tıp Merkezi’ni, Ağız ve Diş Sağlığı Ünitesi’ni işlevsel hale getirileceğiz.

65 yaş üstü- evde sağlık hizmeti, temizlik desteği, kuaförlük desteği, sıcak yuva, ulaşım desteği daha ayrıntılı olarak gerçekleştirilecek.

ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM

Anıtlar Kurulu'nun tescillediği yapıları kamulaştırarak ya da özel mülkiyet alanında olanlarla anlaşma sağlayarak restore edecek, çocuk eğitim merkezi, karikatür, resim ve yeteneklerin öne çıkarıldığı etkinliklerin yapıldığı sosyal yaşam merkezleri oluşturacağız.

İşlevsiz halde olan birçok kültür mirasımızı hem gelecek nesillere aktaracak, hem de Sosyal Yaşam Merkezi, Psikolojik Danışmanlık, halk temelli farkındalık ve eğitim çalışmaları yapacağız. Gençlik Sanat Merkezi, Sergi Salonu, Konferans Salonu ve kitaplıklar inşa ederek, hem ilçemizin tarihine sahip çıkmış olacağız hem de atıl durumdaki alanlarımızı işlevsel hale getireceğiz.

KÜLTÜR VE SANAT

Bakırköy’ün kültürel ve tarihi geçmişinin Bakırköylülere tanıtılması, çok kültürlülüğün korunması, geliştirilmesi ve kayıt altına alınması için kent müzemizi yeniden oluşturacağız.

Ebuziya Caddesi’nin sahile doğru sol tarafında ve İstanbul Caddesi’nin güneyinde kültür ve sanat etkinlikleri planlayacak ve vatandaşların sokak kültürünü yaşaması için etkinlikler düzenleyeceğiz.

Nikah Salonu olarak açılan, Tarık Akan Kültür Merkezi olarak devam eden ve işlevsiz halde olan Bakırköy’ün değerlerine de sahip çıkacağız. Avrupa’ya örnek olan Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin amacına uygun olarak kullanılmasını sağlayarak, Kültür ve Sanat’ın Başkenti olarak örnek olacağız.

SOSYAL HİZMETLER

Otistik, Engelli, Alzheimer hastası vatandaşlarımız için sosyal tesisler oluşturacağız. Osmaniye Mahallesi’ndeki Atatürk Yaşam Köyü’nde Alzheimerlılar için başlatılan ama devam etmeyen çalışmaları yeniden güncelleyeceğiz.

Kartaltepe ve Yeşilköy’deki huzur evlerimizin kamu denetiminde faaliyetlerini sürdürmesini sağlayacağız.

SPOR KLÜPLERİ

Bakırköy'ün spor kulüplerini Osmaniye'de bulunan Yaşam Köyü’nde daha kontrol edilebilir ve işlevsel hale getirmeliyiz. Yaşam Köyü’nü yeniden düzenleyerek,  spor kulüplerimize finansal destek verecek, ‘Her mahalleye bir spor kulübü’ diyeceğiz. Günlük hayatta çevre ilçelerimizin de kullandığı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi içerisindeki yürüyüş parkurunun gerekli bakım ve temizliğini sağlayarak, modernize bir hale getirmeliyiz.

İstanbul futbolunun transfer sahası olarak bilinen Zuhuratbaba Yücespor sahasını düzenleyerek, sporun ve sporcunun yetişmesine öncülük edeceğiz. Bakırköyspor’a gerekli desteği vererek ve layık olduğu yere taşıyacağız.

ÇEVRE ve YEŞİL ALAN DÜZENLEMELERİ

Bakırköy’de aktif yeşil alanları arttırmalı, 96 dönüm olan Botanik Park’ın Bakırköy’ün bir kazanımı olduğunu hatırlamalıyız. Ne yazık ki şu anda fonksiyonel durumda olmayan parkımızı yeniden işlevsel hale getirerek halkın kullanımına açmamız lazım. Parklarımızı canlı bir organizma gibi düşünüyor, yalnızca bizim değil, ağaçların, kuşların ve hayvanların doğal yaşam alanı olarak görüyoruz. Nefes aldığımız bu tür alanları atıl halinden çıkararak, Kültür ve Sanat etkinliklerinin yapıldığı, çocuklarımızın güvenle oynadığı alanlar olarak yeniden düzenlemeliyiz. Botanik Park’ın planlama amacına uygun olarak yeniden kullanımını sağlamalıyız.

DENİZ ve SAHİL KULLANIMI

"Zeytinburnu’nda tren yolu üstü kapanıyor. Sahilde yapılmakta olan inşaatların önündeki yol yer altına alınıyor ve yapıların denizle buluşması sağlanıyor. Bu uygulamalar neden Bakırköy’de olmuyor?" diyerek tepkisini dile getiren Akyüz, bu işin de sıkı takipçisi olacaklarını söyleyerek;

Bakırköy’de de mevcut tren istasyonunun Yenimahalle kısmının üstü kapatılmalı, hat boyundaki sağlı sollu beton paneller ivedilikle kaldırılmalı.

Ebuziya Caddesi’nin devamındaki sahil yolu yer altına alınıp mevcut balıkçı barınağı ve deniz iskelesiyle birlikte bir meydan oluşturulmalı.

Sahil şeridinde bulunan İBB’ye ait kafenin yanına Belediyemize ait sosyal tesisler yapılmalı.

Bakırköy sahili tüm bu ulaşım akslarının kesişim noktasında olmasına rağmen, bu zenginlikten yeterince payını alamıyor.

Sahillerimizde yapılan binaların önündeki kamusal alanlar, halkın kullanımına açılmalı ve yürüyüş yolları düzenlenmeli.

KADIN İSTİHDAMI

* İstihdam konusunda, öncelikle kadınlarımızı el emeği ve becerileri yönünde teşvik çalışmaları yapmamız ve bunları değerlendirmemiz lazım.

ULAŞIM

*Bakırköy’ün merkezi M3 Kirazlı-Bakırköy İDO Metro Hattı çalışmaları nedeniyle bir otobüs terminalini andırıyor. Bizim de önereceğimiz bir proje ile bu kaosun giderilmesi lazım.

*Minibüs Odaları ve Şoförler Dernekleri ile görüşülerek, iş birliği ve uyum halinde yapacağımız ortak çalışmayla Bakırköy'deki minibüsleri merkezden dışarıya çıkarmamız lazım.

HAYVAN HAKLARI

Doğal çevre yalnız insanlara değil üzerinde yaşayan tüm canlılara aittir. Bu yaklaşımla tüm canlılara özgür yaşam alanları sağlayarak, koruma altına almalıyız.

Mevcut Hayvan Barınağı’na gerekli önemi verip geliştirilecek ve hayvan hastanesi açılması için gerekli yatırımları yapacağız. Aşılama, kısırlaştırma ve küçük cerrahi operasyonlar için uygun ortamları hep birlikte hazırlayacak, gönüllü hayvan sever sakinlerimizle ortak çalışmalar yapacağız.

BAKIRKÖY'Ü HEP BİRLİKTE YÖNETEBİLİRİZ

Yapmayı planladığı projelerini kısaca anlatan Bakırköy Belediye Başkanlığı Aday Adayı Ali Rıza Akyüz, projelendirdiği pek çok şeyin belediye bütçesine ciddi anlamda bir yük oluşturmadığını söyledi. "Şeffaf, hesap verebilir bir bütçe anlayışı, denileni kabul eden değil, bildiklerini ve alınan kararları hayata geçiren, her an hesap verebilecek bir yerel yönetim anlayışı ile hep birlikte Bakırköy’ü yönetebiliriz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Akyüz, “Biz hep beraber olur ve birbirimize karşı sorumluluğumuzu bilir, omuz omuza olur ve el ele verirsek, bu işi halledeceğimize ve üstesinden geleceğimize inanıyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

ALİ RIZA AKYÜZ KİMDİR?

1961 Trabzon doğumlu Ali Rıza Akyüz henüz iki aylıkken Trabzon’dan İstanbul’a göç eden bir ailenin çocuğudur.

Sırasıyla Zeytinburnu Nuripaşa İlköğretim Okulu, Bakırköy Ortaokulu ve Bakırköy Lisesi’nde eğitim gören Akyüz, 1986 İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümü mezunudur.

İyi derecede İngilizce bilen Akyüz, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Siyasi Hayatı

Siyasetle ilk olarak lise yıllarında tanışan Ali Rıza Akyüz, ilk siyasi deneyimini Sosyal Demokrasi Partisi’nde (SODEP) yaşadı. SODEP’den sonra Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile genç yaşta siyasetin içinde yer alan Akyüz, 1993 yılında SHP’den istifa ederek 12 Eylül döneminde kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeniden açılmasıyla CHP Kurucu Meclis Üyesi olarak siyaset yolculuğuna devam etti ve o günden bu yana CHP’den hiç ayrılmadı.

CHP Bakırköy kurucu başkan yardımcılığı dışında, 1995-2000 yılları arasında CHP Bakırköy İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. 2002 ve 2007 genel seçimlerinde CHP İstanbul 3. Bölge Seçim Koordinasyon Başkanlığı görevini yürüttü. 2007-2009 yıllarında CHP İstanbul İl yönetim kurulu üyeliği görevine seçildi. İl ve kurultay delegesi görevlerinde de bulunan Bakırköy Belediye Başkan Aday Adayı Ali Rıza Akyüz, 2014 yerel seçimlerinde Bakırköy Belediye Meclis Üyeliğine aday oldu. Yapılan ön seçimlerde birinci sırada seçilen Akyüz, şu anda da Bakırköy ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği görevine devam ediyor.

Meslek Hayatı

İnşaat Mühendisleri Odası, Sipahi Ocağı ve Bakırköy İş Adamları Derneği (BİAD) üyesi olan Akyüz, siyasi hayatının yanı sıra mesleki olarak da uzun yıllar İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMOB üyeliklerini yaptı. 2004 ve 2007 yılları arasında İstanbul 3 bölgeyi kapsayan İnşaat Mühendisleri Odası Bakırköy Temsilci olan A. Rıza Akyüz, mesleki faaliyetlerine devam etmektedir.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi