Makina Mühendisleri Odası TMMOB’un düzenlediği Fatsa'dan Ovacık'a alternatif yerel yönetimler paneli Yunus Emre Kültür Merkezi’n de, Türkiye’nin tek Kominist Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun katılımı ile gerçekleşti.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde kısaca kendini ve çalışmalarını anlatan Ovacık Belediye Başkanı F. Mehmet Maçoğlu, katılımcıların sorularına cevap vererek, seçim sürecinde neler yaptıklarını anlattı.
BİZDE SÖZ, YETKİ ve KARAR OVACIK HALKININ!
Ovacık Demokratik Halk Dayanışması'nın desteğiyle TKP listesinden seçime girerek Belediye Başkanı olan F. Mehmet Maçoğlu, halkçı yerel yönetim anlayışıyla hareket ettiklerinin altını çizerek,“Bizde söz, yetki, karar Ovacık halkının” diyerek yola çıktıklarını ve şeffaf bir şekilde de buna devam ettiklerini ifade etti.


BİZ HALKA NE YAPACAĞIMIZI DEĞİL, NE YAPMAYACAĞIMIZI ANLATTIK!
Seçim sürecini ve seçim çalışmalarını soran katılımcılara cevap veren Maçoğlu, “Biz aslında halka neler yapacağımızı değil, neleri yapmayacağımızı
anlattık. Yalan söylemeyeceğiz, hırsızlık yapmayacağız, herkese eşit davranacağız. Biz çalmayacağız dedik ve şimdi halk bizim için tek bir şey söylüyor. Çalmıyorlar” dedi.
Ovacık'ta sosyal, politik ve ekonomik yapıyı önemsediklerini ve ilçede yönetebilme kabiliyetini geliştirmek için halk meclisleri kurduklarını söyleyen Maçoğlu, "Kendi yerelleşmemizi sağlamaya çalıştık. Yönetilebilirliği tartıştık. Halk meclislerini kurunca çok heyecanlandık. Nasıl yapılacağını bilmiyorduk. Fatsa ve Amed deneyimleri vardı ama çok gelişmemişti. Sosyalistlerin bilmesi gereken bir şey var. Kararlılıkla ve ısrarla çalışmak gerekiyor" diye konuştu.


TÜM KARARLAR HALK MECLİSİNİN ONAYI İLE ALINIYOR!
Basında geniş yer bulan uygulamaların kararlarını da halk meclislerinin alındığını belirten Maçoğlu, "İlk alınan karar ulaşımın ücretsiz olmasıydı. Belediye neden zarar ediyor diye düşündüler. Önce arabalara kumbara koyduk. Sonra halk meclisleri onu da kaldırdı. Karar alma mekanizmaları güçlendikçe yönetim kabiliyeti gelişti. Aldığımız kararlar yasal olmasa da, hatta cezai yaptırımı olsa dahi uygulamaya karar verdik" diyerek devam etti.
AMACIMIZ SİSTEMİ RAHATSIZ ETMEKTİ!
Maçoğlu, ilçede suyu bedava dağıtmak istediklerini ancak böyle bir uygulamanın belediyenin, belediye meclisiyle beraber görevden alınmasına neden olacağı için suyu çok ucuz verdiklerini ve kamu kurumlarının su ücretlerini arttırdıklarını söyledi. “Amacımız sistemi rahatsız etmekti” diyen F. Mehmet Maçoğlu, “Rahatsız olmaya da başladılar” dedi.
Sistemden rahatsız olan tüm vatandaşların birleşmeden mevcut iktidarı değiştirmenin mümkün olmayacağını düşündüğünü söyleyen katılımcılara, “Sistem iktidar karşıtı bizleri birleştirecek” diyerek bunu hissettiğini belirttti.


Maçoğlu, tarım politikalarıyla ilgili uygulamalarını da anlattı:
"Bölgede tarımla ilgili çalışmalar yaptık. Patates, nohut ve fasulye için çalışmaya başladık. Patatesi kadın meclisleri yapıyor tek başına. Köylüler çalışıyor. Amacım üretici ile tüketici arasındaki tüccarları çıkartmaktı. Sanayi gazları olmadan üretimin yapılabildiğini gösterdik" dedi.

BİZİ SEÇEN HALKA, HESAP VERME ZORUNLULUĞUMUZ VAR!
Belediyenin 1 yılık gelir gider ve borç tablosunu belediye binasına asan Tunceli Ovacık Belediye Başkanı F. Mehmet Maçoğlu, belediyenin gelir ve giderini herkesin bilmesi gerektiğini söyledi. “Hesap vermek için bir ideolojinin parçası olmaya gerek yok” diyen Maçoğlu,  “Sosyalistler için halka hesap vermek mecburidir. Biz sol ve sosyalistler bu bilinçteyiz. Bizi seçen halka hesap vermek zorunluluğumuz var. Her belediye bizim gibi şeffaf ve halkçı olursa birçok sorunda çözülür" dedi.
MECLİS ÜYELERİMİZDE, BENDE  HALK MECLİSİNİN KARARININ AKSİ KARAR VEREMEYİZ!
“Şeffaflık bizim olmazsa olmazımızdır”diyen Maçoğlu, Belediye meclisinin 3 TKP, 5 HDP ve 1 CHP'li Meclis üyesinden oluştuğunu ve ne meclisin, ne de belediye başkanı olsa da kendisinin halk meclisinin aldığı kararın dışında hareket edemeyeceğini söyledi. “Bizde karar merci halktır. Söz, yetki ve karar OVACIK HALKINA verilmiştir. Belediye Başkanı olarak bende, parti ayrımı gözetmeksizin meclis üyesi arkadaşlarımızda halkın kararlarını yerine getiren aracılarız” dedi. Maçoğlu, "Meclis Üyelerimiz, halk meclisinin aldığı kararların dışına çıkamaz. Değil meclis üyelerimiz ben bile halk meclisinin verdiği kararın aksi bir karar veremem” diyerek merak edilenlere cevap verdi.

Sohbet havasında geçen panelin ardından Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Bakırköy Temsilcisi Mehmet Kaya, katılımı ve paylaşımları için Ovacık Belediye Başkanı F. Mehmet Maçoğlu’na teşekkür ederek plaket verdi. Panelin sonunda katılımcılarla hatıra fotoğrafı ve selfi çektiren Başkan Maçoğlu’da katılımcılara teşekkür ederek, hep birlikte sistemi rahatsız etmeye devam edeceğiz” dedi.


Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi