31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsayacak olan İmar Affı kanunu, kafalarda birçok soru işaretine neden olurken, panele Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilcisi Mustafa Fazlıoğlu, İTO Mimarlık Mühendislik Meslek Komitesi Başkanı Yüksek Mimar Süleyman Uluocak, Bakırköy Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı İrfan Kurtulmuş, Bakırköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Paşa Sarıbaş ve eski Tapu Müdürü Turgay Gültekin konuşmacı olarak katıldı.

LEGALLEŞEN YAPI, YENİLEMEDE AVANTAJ SAĞLAMIYOR

Panelin medaretörlüğünü yapan eski Bakırköy Belediye Başkanı Naci Ekşi, imar barışı ve imar affı arasındaki farkı anlatarak, barışta sadece imara aykırı yerlerin kullanım hakkı verildiğini söyledi. Ekşi, barıştan yararlanan binanın yeniden yapımı söz konusu olduğunda, an itibari ile legalleşen yapının yenilenmede bir avantaj sağlamadığını, mevcut planların geçerli olduğunun da altını çizdi.

KANUN MADDESİ EKSİKLERLE DOLU

Konuyla ilgili söz alarak konuşan Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilcisi Mustafa Fazlıoğlu,imar barışı ile ilgili kanun maddesinin eksiklerle dolu olduğunu söyledi. Fazlıoğlu, düzenlemenin aslen neden yapıldığına dair TMMOB Raporu’nu okudu.

“Kıyı alanları, tarım arazileri, orman alanları, içme suyu havzaları, milli park, özel çevre koruma bölgesi gibi uluslararası nitelikte doğa koruma alanları ve tarihi, doğal, kentsel, arkeolojik sit alanları üzerinde inşa edilen kaçak yapıları af kapsamına alarak Anayasal ve evrensel değerler nedeniyle korunması gerekli kamusal kaynaklarımız yok edileceği için,

•Kamuoyunda kabul görmeyen, hakkında davalar açılmış, yürütmeyi durdurma kararları verilmiş “mega projelere” bir kurtarma operasyonu yapıldığı için”

•Her bir kaçak yapının başvuru sahibinin beyanına göre tek başına ele alındığı, çevresel etki ve çevre sakinlerin güvenliği yok sayıldığı için,

•Mevzuata ve yapılaşma kurallarına riayet eden vatandaşlar adeta cezalandırılırken, kanuna ve mevzuata aykırı faaliyet göstererek suç işleyenler ödüllendirildiği için,

•Hiçbir yasaya uymayan işgalciler cüzi bir para cezası ile devlet tarafından affedileceği için”

•Haksız kazanç ile yasa dışı örgütlenmelerin güç kazanmasına yol açılacağı için,

•Adalete olan inancı onarılamayacak şekilde zedelemekte ve yurttaşlarımızı suça teşvik etmektedir.

AFFI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Ayrıca ülkemizin deprem kuşağında olduğunu ve imar barışında vatandaşın beyanının baz alınmasını da eleştiren Mimar Mustafa Fazlıoğlu, “Geçmişte yapılan hatalardan ders alınmamış görünüyor. Çıkan her imar affı ile kaçak yapılaşma daha da çoğalmıştır. Bakın 16/9 da imar barışına girdi” diyerek tepki gösterdi. “Siyasi iktidar bana para ver de ne yaparsan yap diyor. Bu affı kabul etmek mümkün değil” dedi.

İMAR AFFI YASASI EKSİKLERLE DOLU

Konuyla ilgili konuşan Bakırköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Paşa Sarıbaş’da söz konusu affın basitleştirilerek çıkarıldığını söyleyerek, 30 yıl önce yürürlüğe giren imar affının çok daha kapsamlı olduğunu belirtti. İmar affında vatandaşın esasının beyan alınmasını da büyük bir yanlış olarak gören Sarıbaş, “Vatandaş mimar yada mühendis değil. Bu barışta belediyeler devreden çıkarıldı ve denetleme yapamıyor. Vatandaşın beyanı ile alınan kayıt belgelerinin yüzde 90 ı anlamsızdır. Çıkan yasa eksiktir” diyerek düşüncelerini anlattı.

AFFA KARŞIYIM AMA KAT MÜLKİYETLERİNİZİ ALIN

İTO Mimarlık Mühendislik Meslek Komitesi Başkanı Yüksek Mimar Süleyman Uluocak’da, “İmar affına karşıyım ama kat mülkiyetine geçmesi için af yapılması gerekiyor” diyerek düşüncelerini paylaştı.

Uluocak, “Kanun kapsamında başvuru yapıp ücretlerini ödeyen bina sahiplerine "yapı kayıt belgesi" verilecek. Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat edecek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ile kat mülkiyeti tesis edebilecek. Ancak, yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamıyor. Zira, yapı kayıt belgesi düzenlenen binaların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor. Yani yapı kayıt belgesi, binanın yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar geçerli” dedi. Mimar Süleyman Uluocak, vatandaşların işin uzmanı kişi ve kurumlarla görüşerek, yapı kayıt belgelerini ve kat mülkiyetlerini alması taraftarı olduğunu söyledi.

VER PARAYI, AL İSKANI

Panelde konuşan Bakırköy Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı İrfan Kurtulmuş’ta, söz konusu imar barışının “Ver parayı, al iskanı” kanunu olduğunu iddia ederek, vatandaşın beyanı ile alınan belgelerin sağlıklı olmadığını söyledi. İmara aykırı her şeyin ayrı ayrı uzmanları tarafından tespit ve kontrolleri ve denetimleri yapılarak ayrı ayrı çözümü olduğunu ifade etti.

YENİ KANUN HEM EKSİK, HEM YANLIŞ

Son olarak konuşan eski Tapu Müdürü Turgay Gültekin’de, “Bizler eski imar affına kızarken, yeni çıkana bakınca eskisine rahmet okuduk” diyerek, yeni kanunun eksiklerle ve yanlışlarla dolu olduğunu savundu. “Bu kanun her şeye aykırı” diyerek devam eden Gültekin, “Devletle barışılıyor ama vatandaş vatandaşla barışmıyor. Yapı belgesi yanlışsa para yanıyor. Bu kanunda her şey var ama belediye yok, imar planı yok, arsa payı yok ve en önemlisi bu kanunun ikinci aşaması yok. Yenilenme veya kentsel dönüşüm durumunda ödediğiniz para da havaya gidiyor, barıştığınız yere yeni birşey de yapamıyorsunuz” diyerek, imar affı kanuna tepki gösterdi.

Soru cevap kısmına geçilen panelin sonunda, konuşmacılar katılımcıların sorularını cevapladı.

Hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından, BİAD Başkanı Salim Yılmaz, katılımcılara merak edilen soruları cevapladıkları ve panele konuk oldukları için teşekkür etti.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi