15 Temmuz tarihinde yaşanan darbe girişimi nedeniyle olağanüstü toplanan Büyükçekmece Belediye Meclisi ortak bir bildiri yayınlayarak anti demokratik girişimi kınadı.
Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün başkanlığında olağanüstü toplanan Büyükçekmece Belediye Meclisi, 15 Temmuz akşamında yaşanan darbe girişiminde yaşamını yitiren 208 kişi için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla açıldı.
Meclisi açan Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, mecliste grubu bulunan siyasi partiler ve bağımsız meclis tarafından imza altına alınan ortak bildiriyi okudu.

Başkan Akgün'ün bildiriyi okumasının ardından AK Parti Grubu adına Başkanvekili Recep Erol, CHP Grubu adına Başkanvekili Coşkun Tanış partilerince hazırlanan bildiriyi okurken, Bağımsız Meclis Üyesi Seher İlhan Yıldız'da kendi adına hazırlamış olduğu bildiriyi okudu.
Büyükçekmece Belediye Meclisi tarafından imza altına alınan ortak bildiride şu ifadelere yer verildi:
Bizler, seçilmiş Büyükçekmece Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyeleri olarak; Büyük Türk Milletine, milli iradeye, devletimize ve Türkiye Büyük Millet Meclisimize yönelik 15 Temmuz gecesi başlatılan darbe girişimi şiddetle kınıyoruz.
Ülkemizin birlik, beraberlik ve bütünlüğünü hedef alan bu darbe girişimini demokrasi tarihimize sürülmüş bir kara leke olarak addediyoruz.
Yüze milletimiz bu darbenin karşısında canı pahasına durmuş, demokrasiye ve anayasal düzene sahip çıkarak darbecilere fırsat vermemiştir.

Bu yüce millet gösterdiği asil davranışla her türlü övgü ve takdiri hak etmiştir.
15 Temmuz gecesi, Türk milletinin, devletine ve milli iradeye verdiği destek hiç bir zaman unutulmayacak ve dünya demokrasi tarihine altın harflerle yazılacaktır.
Herkes bilmelidir ki, bugün olduğu gibi, gelecekte de halkın iradesine ve devlete karşı yapılabilecek her türlü hareket karşısında milletimizin çelikten iradesini bulacaktır.
Bu bağlamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan tüm siyasi partiler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gibi, bizler de bu darbe girişimine ortak bir tavır ve ortak bir dille karşı durmaktayız.
Büyükçekmece halkının temsilcisi olan bizler, demokrasinin, halkın iradesinin ve Anayasal düzenin korunması için tüm gücümüzle, her şartta mücadeleye devam edeceğiz.

Demokrasi ve hukuk devleti uğruna canını feda eden kahraman şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyor, yine bu uğurda yaralanan gazilerimize acil şifalar diliyoruz.
Gün birlik günüdür, beraberlik günüdür. Gün kardeşlik günüdür. Yüce Türk milletine geçmiş olsun, milletimizin başı sağ olsun.
Yaşasın demokrasi, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.

AK PARTİ GRUBU

AK Parti Grubu'nun açıklamasını Grup Başkan Vekili Recep Erol okudu. AK Parti'nin bildirisinde şu ifadelere yer verildi:
15 Temmuz gecesi aziz milletin kendisine,milli iradeye,devletimize ve TBMM ne yönelik darbe girişimini şiddetle kınıyoruz.Ülkemizin birliği beraberliği ve bütünlüğünü esas alan bu darbe girişimi Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak girmiştir.
Aziz milletimiz darbenin karşısında durmuş ve bu darbe girişimini engellemiştir.Bu şerefli millet devletine, bayrağına, vatanına sahip çıkmak için gözünü kırpmadan kendini tankların kurşunların önüne atmıştır.Bu canilere başarılı olma şansını aziz milletimiz vermemiştir.

"BUNLAR ASKER ELBİSESİ GİYMİŞ ÜNİFORMALI CANİLERDİR"

Herkes bilmelidir ki bugün olduğu gibi gelecekte milletimize, milli iradeye ve devletimize karşı her türlü girişim ,karşısında milletimizin çelikten iradesini bulacaktır.
Bu ortak tavır milli irade ve milletimizi daha da güçlendirmiştir. Türk milleti ne kadar büyük bir millet olduğunu ispata gerek yok ama tekrar ispat etmiştir. Ulusal ve yerel basına teşekkür ediyorum.
Bu hain saldırı karşısında TBMM çatısı altında olan tüm partilerimiz mutabakata vararak darbeye karşı dik durmuşlar ve milli iradeye sahip çıkmışlardır.Peygamber ocağı Türk Silahlı Kuvvetlerimiz,emniyet mensuplarımız vatanını bayrağını seven demokrasiye gönülden bağlı milli iradeye sahip çıkan her kademesindeki kardeşlerimize de teşekkür ediyorum.Burada üniformalı canilerle silahlı kuvvetler personelimizi aynı kefeye koyamayız.Türk halkı seçtiği insanlarla,demokrasiye ,sistemimize ve Cumhurbaşkanımıza sahip çıkmıştır.
Bazı iç ve dış mihrakların bu canilerin başarısız olmasından dolayı memnuniyetsizliklerini de bu aziz Millet görmektedir.Bu millet bunları da unutmayacaktır.Türkiye artık ne Afrika,ne Ortadoğu nede Güney Amerika ülkesidir.Hayatını ortaya koyarak demokrasiyi koruyan büyük bir millettir.

Bir hususu özellikle belirtmek istiyorum. Plansız,programsız, tasarlanmadan, organizasyon yapılmadan halkın kendiliğinden inisiyatif alarak sokaklara dökülmesine rağmen bu halk kendine yakışmayan hiçbir taşkınlık yağma yapmamıştır.Dünyanın neresinde olursa olsun çok farklı sonuçlar doğuran bu kalkışmalarda bu korumuştur.Buna rağmen kriptoların veya darbe yanlılarının sosyal medyadan alıp servis ettiği resimleri ve milletin asaletine leke sürme girişimlerini esefle kınıyorum.
Büyükçekmecemiz de kalkışmanın başından sonuna kadar bugün dahi olaylara hakim olan başta Büyükçekmece Kaymakamımız Mustafa Hulusi Arat olmak üzere asker sivil tüm mülki amirlere, kamu kurum kuruluşlarına ve tüm halkımıza mevcut siyasi otoritenin yanında yer almasına teşekkür ediyorum.
Şehitlerimize bir kez daha Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum ve
yine diyorum ki millete darbe yapmaya kalkanları milletin darbesi yenmiştir...

CHP GRUBU

CHP Grubu'nun açıklaması Grup Başkan Coşkun Tanış tarafından okundu. CHP'nin bildirisinde ise şu ifadelere yer verildi:
15 Temmuz gecesi Türkiye Cumhuriyeti, devletin içine sızmış ve yuvalanmış bir grup demokrasi ve halk düşmanı sözde asker tarafından, darbeyle ele geçirilmeye çalışılmıştır. Bunu yapmaya çalışanları, onlara yardım ve yataklık içinde olanları ve bunların oralarda palazlanmalarına olanak sağlayanları, CHP grubu olarak şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz.Bir darbeyi görmüş, bir başka darbeyi de en acımasız sonuçları ile iliklerine kadar yaşamış bir arkadaşınız olarak, milletimize, halkımıza, devletimize, cumhuriyetimize ve demokrasimize büyük geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.15 Temmuz gecesi askerle-polis, halkla-asker Türkiye’de karşı karşıya getirilmiştir. Tarih boyunca tüm darbeci faşistler öncelikle ülkede uygun koşulların hayat bulmasını beklemiş ve böylesi bir ortamın oluşmasına olanak sağlayacak koşulların yaratılmasına yardımcı olmaya çalışmışlardır.

Darbeciler tüm dünyada, siyasal iktidarları yanlış yapmaya zorlayarak; adaletsiz bir hukuk düzenin oluşmasının, sosyal devletin ortadan kaldırılmasını, din ve inanç özgürlüklerinin zedelenmesini, toplumda derin kutuplaşmalar oluşmasını, basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını, toplumun yasal hak arama özgürlüğünün ortadan kaldırılmasını, tektip ve bastırılmış bir toplum yapısının oluşturulmasını, sinsice desteklemiş ve böyle bir ortamın oluşmasını sağlamaya çalışmışlardır. Her toplumda faşist ruhlu ve darbeci karakterli insanlar vardır. Devlet hayatında ve toplumsal yaşamda önemli olanda bunların uygun ortam bulmalarına mani olmak, darbeyi akıllarından bile geçirmelerine olanak vermeyerek, demokratik toplum anlayışına dayalı bir devlet düzenine ve yönetimini yaşama geçirecek koşulları yaratmak olmalıdır.

Darbeciler harekete geçtikten sonra, püskürtülseler de, başarısız kılınsalar da maalesef toplumda telafisi mümkün olmayan acı sonuçlar bırakmaları bugün olduğu gibi kaçınılmazdır. Tanrıya şükürler olsun ki; hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun demokratik parlamenter sisteme inanmış ve gönülden bağlı siyasi partilerimizin akıllıca ve duyarlı davranışı ile halkı doğru bilgilendirme mücadelesi verirken haksızlıklara uğradıklarını düşünen medyamızın tüm kırgınlıklarını bir kenara bırakarak verdikleri saygın demokrasiye sahip çıkma mücadelesi ile bu birliktelikten güç alan ve cesaret kazanan halkımızın yürekli direnişi ile bu ahlaksız girişim önlenmiş ve püskürtülmüştür.
Değerli arkadaşlar; içinde güvenlik görevlilerimizin de olduğu 208 yurttaşımız hayatını kaybetti. 1500'e yakın insanımız yaralandı ve hastanelerde tedavi görüyor. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.
Değerli Meclis üyeleri; bir musibet, bin nasihattan evladır. Başta birinci derecede sorumluluk sahibi olarak mevcut siyasal iktidarı, tüm siyasi partileri ve tüm toplum kesimlerini bu olaydan ders çıkartmaya davet ediyoruz.

Özgürlüklerin önünü açmak, hukukun üstünlüğüne ve kuvvetler ayrılığına dayalı bir adalet düzeninin kurulmasını sağlamak, laik demokratik düzeni koruyucu ve kollayıcı önlemleri almak demokrasimize ve cumhuriyetimize sahip çıkmak bu siyasi iktidarın görevi olmalıdır. Toplumdaki kutuplaşmaları ortadan kaldırmak, kendi gibi düşünmeyenleri anlayışla karşılamak ve anlamaya çalışmak, bu siyasi iktidarın görevi olmalıdır. Yaratılan dayanışma ve uzlaşma ortamından yararlanarak, toplumda barış ve kardeşliği sağlayacak yeni politik adımlar atmak bu siyasi iktidarın görevi olmalıdır.

Bir zafer sarhoşluğu ve şımarıklığı içine girerek, toplumda kin ve nefret tohumları ekecek davranışlara soyunmaya yeltenen bir takım maceraperestlere aman ve fırsat vermemek bu sıyası iktidarın birinci görevi olmalıdır.
Bin yıllık tarihimizden feyz alarak aman diyene, aman dileyene el kalkmayacağını, eziyet edilmeyeceğini anlatmak bu siyasal iktidarın görevi olmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, bu darbeci faşistler birçok kurumu karşı karşıya getirdiler ama halkı karşı karşıya getiremediler. Halkı karşı karşıya getirmeye çalışan, çıkarcı. yalaka bir takım provokatörlere mani olmakta bu siyasi iktidarın birinci görevi olmalıdır.
CHP grubu olarak, bu faşist darbe girişimini bir kez daha kınıyor ve lanetliyoruz.
Milletin iradesiyle oluşmuş parlamentoya, kanla irfanla kurulmuş cumhuriyetimize ve demokrasimize karşı bundan sonra da girişilecek her türlü darbeye bütün gücümüzle karşı duracağımızı bu vesileyle buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Yüce meclisimize saygılarımızı sunuyoruz.

BAĞIMSIZ ÜYE

Son olarak, Büyükçekmece Belediyesi'nin tek bağımsız Meclis Üyesi Seher İlhan Yıldız'da kendi adına yapmış olduğu açıklamayı okudu. Yıldız açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Değerli Başkan ve meclis üyeleri;
15 Temmuz 2016 günü demokrasimiz bir sınav vermiş ve bundan başarı
ile çıkmıştır. Ben emekli bir öğretmen, Atatürk'e korumalık yapan bir asker kızı ve Cumhuriyet kadını olarak, Atatürk ilkelerine bağlı eski muhtar yeni meclis üyesi kimliğimle ülkemize karşı yapılanmaları şiddetle kınıyorum.
Cumhuriyete olan bağlılığımız kayıtsız şartsız sürecektir. Bu düşüncelerimiz bizden sonra olanlara miras kalacaktır.
Ancak sergilediğimiz onurlu duruşa gölge düşürmemek için, maç kutlar gibi araba konvoylarıyla, araçlarla yapılan engellemelere, çocukların korkutulmasına, cenazesi olanlara, vücut bütünlüğü bozulmuş hala evlatlarının naşını alamamış ailelere karşı duruşumuzdaki vakur ifadeyi erozyona uğratmamamız gerekmektedir.
Sevinç ve üzüntülerimizi taşkınlık taşkın yapmadan anlatmanın ağırbaşlı ifadesini görmek, yürekleri incitmeyecektir.
15 Temmuz’da verdiğimiz sınav, bizi daha da güçlendirmiş, Cumhuriyet ve demokrasiyi sahiplenmemiz sonsuza dek sürecektir.

Saygılarımla...

Kent Yaşam
 
Editör: Haber Merkezi