İstanbul Erkek Kadın Konfeksiyoncu Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası yarın kongreye gidiyor. Bakırköy Osmaniye Mahallesi’nde bulunan 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşecek olan kongrede üç aday yarışacak. Mevcut başkan Sinan Kaya, Hüseyin Gazi Yılmaz ve Ednan Çakı delegelerin oyuyla sandıktan çıkma mücadelesi verecekler.

42 YILLIK BİRİKİMLE BAŞKANLIĞA TALİBİM

Adaylardan Ednan Çakı Kent Yaşam’ı ziyaret etti. Çakı kendisini  ve yapmak istedikleri şöyle anlattı: “ Malatya’da 1969 yılında doğdum. 42 yıldır Fatih’te bulunan Mercan Yokuşu’nda   tekstil işiyle uğraşıyorum. 29 yılım imalat yaparak geçti.  13 yıldır satış pazarlama noktasında esnaflık yapıyorum.   2013-2017 yılları arasında mevcut başkan Sinan Kaya ile birlikte yönetim kurulunda çalıştım. O dönem bazı projelerden bahsettim. Fakat hayata geçiremedik. O projelerimizi hayata geçirebilmek için şuanda mücadele vermeye çalışıyoruz. 42 yıllık birikimle başkanlığa talibim.

ÜYESİNİ TANIYAN BİR YÖNETİM ANLAYIŞI OLACAK

 1951 yılında dernek olarak temelleri atılan odamız 1990 yılından itibarende oda statüsünü kazanmıştır. Odamıza kayıtlı üyeler içerisinde terzi, atölyeci, sanatkar var. Farklı branşlarda hizmet üreten arkadaşlar var. Odamızda birbirinden farklı iş alanları ve ihtiyaçları olan üyelerimiz var. Bu farklı faaliyetler hakkında bir bir tespit söz konusu değil. Yani kaç üyemiz atölyeci, kaç üyemiz terzi bilmiyoruz mesela.  Hangi üyenin ne derdi var bilmek mümkün olmuyor.  Biz göreve geldiğimizde önce üyesini tanıyan, derdi ile dertlenen bir yönetim anlayışı hakim olacak. 4000’nin üzerinde üyeye sahibiz. Bu insanlar odayı takip eden, odadan yararlanan, odadan talep eden insanlar olacaklar.

“FİYAT AVANTAJI ANLAŞMALARI YAPACAĞIZ”

Üyemizi gezdiğimizde en büyük dert personel eksikliği ve girdi maliyetlerinin yüksek olması. Üyelerimiz sosyal hayatın içinde tüketen ve para harcayan insanlar. Meslektaşlarımızın kendilerin ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılarken fiyat avantajları elde edeceği anlaşmalar yapmak istiyoruz. Böylece girdi maliyetlerindeki kayıpları hafiflenmiş olacağız.

“MESLEĞİMİZE KARŞI SORUMLULUĞUMUZ VAR”

Çırak yetişmiyor. Bu konuda mesleğimize karşı büyük bir sorumluluğumuz var. Şehit Büyükelçı Galip Balkar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi var. Bilinen adı  İstanbul Tekstil Meslek Lisesi. Çok köklü bir okuldur. Oradaki okul yöneticileri ile görüşüyoruz. Başakşehir Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Salih Güneş hocamız  teknik eğitimin çok tecrübeli, çok birikimli isimlerinden biridir. Onunla da istişarelerimiz devam ediyor. 

“MESLEKİ EĞİTİM POLİTİKASINDA SORUN PARTİLER ÜSTÜDÜR”

Esnafımıza nitelikli personeli nasıl kazandırırız diye düşünüp, çözüm önerileri geliştiriyoruz.  Ben mesleki personel sıkıntısını ülkenin evvelden beri gelen eğitim politikasına bağlıyorum.  Evet eğitim politikasını belirlemek siyasetçilerin işidir. Fakat ihtiyacımıza yönelik gençler yetiştirilmesi için katkı sunmak bizlerin işidir. Mesleki eğitim politikasında sorun partiler üstüdür. Taleplerimizi diğer odalar ile birlikte tüm partilerin programlarına koydurmamız gerekmektedir.  Mesleki eğitim öğrencinin son seçeneği olmamalı.  Puanı düşük olup bir yere yerleşemeyen değil, bir mesleği tercih eden başarılı öğrencilerin okuyacağı okullar olmalı. Artık çocuklarımızın mesleki yatkınlıklarını tespit edebilecek imkanlara sahip bir ülkedeyiz. Çocuk liseye başlarken mesleki tercihini yapıp, üniversitede aynı doğrultuda eğitime devam etmeli. 19 yaşında meslek seçimi doğru bir işi değil.  Birde üniversiteyi kazanamadığını düşünün. O yaştan sonra çırak olmak istemiyor. Olsa da istenilen düzeyde bir sanatkar olarak yetişmesi zorlaşıyor. 

USTANIN ÇIRAĞA EL VERDİĞİ ODA BİNASI...

Bizim müstakil bir binada kendi çıraklık akademimizi kurma hayalimiz var. Oda merkezimizde bir sosyal tesisimiz olsa emekli ustalarımız, üstatlarımız oraya gelip;  ücretsiz çayını, kahvesini, çorbasını içip sohbetini yapsın istiyoruz. Keyiflerine daha da keyif katmak için çıraklık akademimizdeki çocuklarımıza bilgisini, görgüsünü, becerisini aktarsa nasıl olur. Bize yetki verilirse, bu etkiyi hissettireceğiz inşallah. Ustanın çırağa el verdiği bir müstakil Oda merkez binasını hayata geçireceğiz.

Meslektaşlarımızın en büyük dertlerinden biri de kalıp maliyetleri. Bir kalıphane kurup esnafımızın kalıp maliyetini azaltmak istiyoruz.  Bir İstanbul Erkek Kadın Konfeksiyoncu Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası hayalim var. O hayalde yönetim merkezi, sosyal tesis, çıraklık akademisi ve kalıphane aynı çatı altında hizmet veriyor. Üyelerimizden bu hayale oy vermelerini istiyorum. Ben bu hayali gerçek kılmak için söz veriyorum.

“AİDATLARIN HİZMET OLARAK GERİ DÖNMESİNİ İSTİYORUZ”

Odalar sadece üyelerin aidat ödeyeceği yerler değil. Bu aidatların hizmet olarak geri dönmesini istiyoruz. Faaliyet belgesi çıkartsın, paramızı muhafaza etsin diye bu aidatları ödemiyoruz.  5362 sayılı yasanın içinde bulunduğu konulardan bir tanesi üyelerin mesleki gelişmelerini sağlamaktır. Bu ekip başarabilecek bir ekip. 4000 kişilik aileyi arkamıza alarak yapamayacağımız hiç bir iş yok.

.

FUAR DÜZENLEMEK İSTİYORUZ”

Üyelerin yeni pazar bulmaları için fuar düzenlemek istiyoruz.  Yabancı müşterileri İstanbul’a davet edip, üyelerimizle buluşturmanın yurtdışı fuarlarından daha ekonomik olacağı bir gerçek. Bu proje ile yurt dışına mevcut imkanları ile fuara gidemeyen üyemizin de yeni bir başlangıç yapmasına katkı sunacağız.” TAYFUN ERCAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi