AK Parti Bakırköy İlçe Başkanı Aysun Çelikler, referandumla ilgili yürüttükleri faaliyetler hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.
“Kararımız NET, oyumuz EVET” sloganıyla başlattıkları referandum çalışmalarını sürdürdüklerini belirten AK Parti Bakırköy İlçe Başkanı Aysun Çelikler, kadın kolları, gençlik kolları ve tüm ilçe yöneticileriyle birlikte yoğun bir tempo içinde olduklarını söyledi. Bu çalışmalara zaman zaman bakan ile vekillerin de katıldığını ifade eden Çelikler, “Artık rutin hale gelen ev ve esnaf ziyaretlerinin yanı sıra, site yöneticileri ile sık sık bir araya geldiklerini belirterek, “Özgürlük Meydanı’nda kurulan AK Çadır ve mahalle stantlarıyla da 16 Nisan’a kadar girilmedik sokak, sıkılmadık el, sohbet edilmedik kimse bırakmadan çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

‘ÖZE DÖNÜŞÜMÜZÜ HAZMEDEMEDİLER’
Anayasa’da yapılması gündeme gelen değişiklikleri değerlendiren Çelikler, “Darbe kavramı ile ilk kez karşılaştığımız 1876’dan beri birçok kez halkın iradesine karşı çıkılmış, 1960’ta, 1980’de masum canlar darağaçlarına çekilmiştir. 28 Şubat’ın yaralarını daha yeni yeni sarmaya başlamışken; öze dönüş hareketimizi hazmedemeyen hainler, sinsi oyunlarını en son 15 Temmuz’da sahneleyerek ülkemizi bir kez daha kana bulamış, kaosa sürüklemek istemiştir. Bu boyunduruktan kurtulmaya çalıştığımız her dönemde yeni bir yıkım projesi ile karşımıza çıkmışlardır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin kendi silahını, kendi tankını üretmeye, kısacası istikbalini bizzat kurmaya başladığından beri aynı iradelerin her biri bir yandan asırlık kin, nefret ve düşmanlıklarını alçakça ortaya koymakta olduğunu iddia eden Çelikler, “Türkiye, kendi anayasasını da kendi yönetim şeklini de kendisi belirleyecek güçtedir. Bu sebepledir ki bizi ithal vesayetin zilleti altında bırakan devşirme Anayasa ve buna bağlı devlet düzeninin üzerimize serptiği ölü toprağından silkinip kendi ruh kökümüz ile beslenen yerli ve milli anayasaya; devlet-i ebet müddet için, 15 Temmuzların artık yaşanmaması ve Ömer Halisdemir’lerin ruhlarının şad olması için bütün bir Bakırköy ve topyekun millet olarak EVET, EVET, EVET diyoruz!” dedi.
 
‘ÖNÜMÜZDEKİ ENGELLER KALKACAK’
16 Nisan'da gerçekleştirilecek Anayasa değişikliği referandumu ile Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi yönünde önündeki tüm siyasi ve ekonomik engelleri de ortadan kalkacağını ifade eden Çelikler, en çok tartışılan konulardan biri olan başkan yardımcılığı sayısı ile ilgili, üst düzey bürokratların atanmasının şimdiki sistemde de olduğunu belirterek, “Bu sistemde ‘üçlü kararname’ yani, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu ortak kararı var. Beraber karar verip bir bürokratı atayabiliyorlar ve sorumluluğu sadece başbakan ve bakanlar kurulunun. Cumhurbaşkanı’nın sorumluluğu yok. Ama yeni sistemde bürokratın hatası karşısında Cumhurbaşkanı’nın cezai, hukuki ve yasal sorumluğu var” dedi.
Son olarak gensoru ve güvenoyu olmayışına ilişkin eleştirileri cevaplayan Çelikler, “Bunlar yok ama yerine meclis soruşturması, yazılı soru önergesi, meclis araştırması ve genel görüşme var” diyerek yeni sistemin denetim mekanizmaları olduğunu belirtti.

‘16 NİSAN TÜRKİYE İÇİN MİLAT NİTELİĞİNDE’
Çelikler, yazılı önergeye en geç 15 içinde cevap vermek zorunluluğu olduğunu, genel görüşme talep edildiğini, alt çoğunlukla karar alınarak yapılan görüşmelerin ardından, her siyasi partiden temsilci ile oluşturulan komisyonun bir ay içinde rapor hazırlayarak tekrar meclise sunduğunu ve 10 gün içinde görüşüp karar vererek, 5’te 3 çoğunlukla Cumhurbaşkanı’nın yargılanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı sorumluluğunun görev süresi bittikten sonra da devam ettiğini belirten Aysun Çelikler, “Cumhurbaşkanı 10 yıl sonra bile geçmişe dönük yargılanıp cezaya mahkum edilebiliyor. Bunu bilen birisi, bile bile kötü bir şey yapabilir mi?” diye sordu.
Çeliker ayrıca, hakkında soruşturma yapılması aşamasına gelen Cumhurbaşkanı’nın seçim yenileme talebinde bulunamadığını da sözlerine ekledikten sonra, 16 Nisan’ın Türkiye için bir milat niteliğinde olduğunu söyledi.
AK Parti Bakırköy İlçe Başkanı Aysun Çelikler’in yanı sıra AK Parti Belediye Meclis Üyeleri de konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundular.

OKTAY: YENİ SİSTEM ÇOĞULCU
AK Parti Belediye  Meclis Üyesi Işıl İlgin Oktay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin çoğulcu demokrasiye hizmet eden bir sistem olduğunu söyleyerek, “Yürütmeyi de yasama organını da siz seçiyorsunuz. Bu da siyasetin tamamen şekillenmesine fırsat yaratan, inisiyatifi seçmene veren bir sistem” dedikten sonra seçim kanununda da değişiklik yapılarak barajın düşeceği açıklamasının yapıldığını ifade etti.
Seçim barajı düşünce TBMM’de 4, 5 belki de 6 partinin temsilcilerinin olabileceğini, yürütme organının ise yüzde 50 artı 1 ile seçilmek zorunda olduğunu belirten Oktay, “Şimdiki sistemde yüzde 20 oy alan kişi bile meclisin içinde en fazla oy alan partiye rağmen hükümeti kurabiliyor. Yüzde 20’lik bir Cumhurbaşkanı yada Başbakan figürü mü daha kucaklayıcı, yoksa yüzde 50 artı 1 mi?” diye sordu.

TOROMAN: TBMM TEMSİL MAKAMI
Yüz bin imza ile bir STK’nın dahi Cumhurbaşkanı adayı belirleyebileceğini ifade eden AK Parti Belediye Meclis Üyesi Servet Toroman da, “Bu da Cumhurbaşkanı figürlerinin çeşitlenmesi demek. Bu çeşitlilik te çoğulcu demokrasiye bir katkı sağlayacak” dedi.
Milletvekili sayısının 600’e çıkarılması ile ilgili de konuşan Toroman, 95 yılında vekil sayısını 100 kişi arttırdıklarında kimsenin sesinin çıkmadığını hatırlattıktan sonra, 95’den beri nüfus artışına ve TBMM’nin bir temsil makamı olduğuna dikkat çekerek, “Her kesimin sağlıklı şekilde temsil edilmesi açısından, vekil sayısının arttırılması çoğulcu demokrasiye nicelik anlamında bir artı katkıdır. Daha çok vekil, daha çok temsiliyet demektir. Bu kadar renkli bir meclisin hazırladığı yasaları yapmak zorunda olan bir yürütme erki diktatörlüğü değil, çoğulcu demokrasiyi getirmektedir” ifadelerini kullandı. 

KELEŞ: MECLİS KENDİ İŞİNİ YAPACAK
TBMM’nin yasayı yapan, hazırlayan ve teklif eden bir mekanizma haline geleceğini söyleyerek düşüncelerini ifade eden Meclis Üyesi İbrahim Keleş ise, yasama organı olan TBMM’nin yasa yapmadığını, Bakanlar Kurulu’nun hazırladığı kanun tekliflerini onaylamak ya da onaylamamaktan başka işlevi olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ise Cumhurbaşkanı’nın yasa yapamayacağını, teklif dahi edemeyeceğini, yasa yapma işinin tamamen meclisin işi olacağını söyledi. Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı’nın tek kişide birleştirildiğini ve Cumhurbaşkanı’na ciddi sorumluluklar yüklenerek, yetkilerinin sınırlandırıldığını belirten Keleş, “Cumhurbaşkanı sadece kanunla belirlenmeyen konularda kararname çıkarabildiğini ifade etti.

GÜLTORUN: KARARNAMELERİN GÜCÜ AZ
Yasalar hiyerarşisinde kararnamelerin,  anayasa, kanunlar, tüzükler ve yönetmeliklerden sonraki güce sahip olduğunu ifade eden AK Partili Meclis Üyesi Av. Fatma Elmas Gültorun, “Yani Cumhurbaşkanlığı kararnameleri çok az güce sahiptir. Hem bu kadar güçsüz, hem sınırlama getirilirken anayasal haklara, kişisel, ekonomik ve siyasi hak ve özgürlüklerle ilgili hiç bir kararname çıkaramaz. Yani bir sabah kalkıp ben İstanbul’u eyalet yapacağım diyemez, muhtarlık dahi açamaz ya da kapatamaz” dedi.

KAPLAN: FESİH DEĞİL KARŞILIKLI SEÇİM YENİLEME
Fesih yetkisinin ise şu anki sistemde olduğunu, yeni anayasa da ise olmadığını belirten meclis üyelerinden Hasan Kaplan, “Fesih değil, karşılıklı seçim yenileme yetkisi var” dedi.
Yeni sitemde Cumhurbaşkanı, ‘ben seçime gitmek istiyorum’ derse, hem kendisinin, hem meclisin hukuki durumunun düştüğünü belirten Kaplan, “Karşılıklı oluşu hem Cumhurbaşkanı’nın hem de meclisin seçim yenileme talep hakkı var. Üstelik Cumhurbaşkanı görev süresinden kaybediyor” ifadelerini kullandı.
#KararımızEVET
#BakırköyEVETdiyor
Ak Parti Bakırköy İlçe Başkanı
İnş. Müh. Aysun ÇELİKLER
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysi Eroğlu, Ataköy'de bulunan Bakırköy Emlak Kredi Bankası Ortaokulu "Okullar Hayat Olsun" projesi kapsamında fidan dağıttı, öğrencilerle birlikte okul bahçesine fidan dikti.


Şehitlerimiz için 100 bin fidan ekiyoruz projesi kapsamında Bakan Veysel Eroğlu Bakırköy’de 10 bin fidan dağıtımı yaptı.
Bakırköy'de düzenlenen Sevgi Yürüyüşü'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi