Çatalca Belediye Meclisi’nin Ocak ayı oturumunda AK Partili Meclis Üyesi Hüseyin Kahya, gündem dışı söz alarak KİPTAŞ mağdurları hakkında konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB)’ninmağduriyetleri gidermek için KİPTAŞ’tan konut satınaldığını, söz konusu konutlarınenkaz bedeli çıktıktan sonra  ortalama 140 bin liradan  20 yıl vadeli ve faizsiz olarak mağdur vatandaşlara satılacağını belirten Kahya, “Bu konuyla ilgili belediyemizin maddi bir desteği olacak mı?” diye sordu.

‘RANDEVU TALEBİMİZE CEVAP GELMEDİ’

Kahya’nın sorusunu yanıtlayan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara “Bende sizin verdiğiniz bu somut bilgiler yok. Bu bilgileri nereden netleştirdiğinizi söylerseniz ona göre bende düşüncelerimi ve fikirlerimi paylaşmak isterim. Geçen hafta pazartesi sabahı itibariyle Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan ben, arkadaşlarımız ve şahsım adına bu konuyu konuşmak için bir randevu talep ettim. Dolayısıyla tam bugün yedi gün bitti, henüz daha bize geriye bir dönüş olmadı. Bizlerde Büyükşehir Meclis Üyesiyiz, Büyükşehir Meclisi’nde hep birlikte oy verdik. Alınan kararda sizin söylediğinizle ilgili hiçbir ibare yok. Meclis kararında‘59 vatandaşa mağdur olmaması için verilmesi planlanan zemin ve bodrum katlardaolmak üzere59-60 tane konut Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından KİPTAŞ’tan satın alınıyor’ diyor. Ama satın alınan konutların vatandaşlara 20 yıl faizsiz verileceği yada 140 bin liradan satılacağıhususlarında herhangi bir meclis kararı yok.Dolayısıyla randevu verildiğinde oluşturulacakbeş kişilik bir heyetle birlikte belediye başkanımızla görüşerek net bir şekilde bu vatandaşlara,bu konutların nasıl verileceğini birinci ağızdan öğrenmiş olacağız” dedi.



‘MALİYETİNE VERİLMELİ’

Konuya dair geçmişteki açıklamalarını yineleyenKara  “Geçmiştekiönerimiz,mağdur vatandaşlara bina yapmak için yer yoksa belediyemizin arsasını,Büyükşehir’e inşaat için tahsis etmekti. Ama Büyükşehir Belediyesi bu daireleri KİPTAŞ’tan satın aldı.Sizde biliyorsunuz ki Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız 139 bin lira gibi bir rakam telaffuz edilmeden o konutların 110 bin lira fiyattan satılacağı söylemişti.Ben söylemedim hesabıda ben yapmadım. Ortaya çıkan ilk tablo demekki bu konutlar 139 bin liraya, yani üzerine kâr konularak satıldı.Vatandaşlarımıza bu konutlar 139 bin liradan değil gerçek maliyeti ne ise o teklif edilerek sunulabilir.Konutlar maliyetine vatandaşa verilmelidir. Siz 140 bin lira olmayan konutu 140 bin liraya sunuyorsunuz vatandaşa ondan sonra 20 yıl faizsiz vereceğim diyorsunuz” şeklinde konuştu.
Kara sözlerine devamla; “Çatalca Belediyesi’nin orada yeri var. Büyükşehir Belediye Başkanlığı,‘biz bu 60 vatandaşa ev yapacak yer bulamıyoruz’ desin,konu meclise gelir, bizde orada var olan yerimizi vatandaşlarımıza konut yapılma koşuluyla veririz.Konu bu kadar basittir.Çatalca Belediyesi daha ne yapsın?KİPTAŞ benim bir yan kuruluşum değil, benim emrim altında çalışan bir kuruluş değil. Büyükşehir Belediye Başkanlığı orada KİPTAŞ aracılığıyla gelip 2 bin 500 tane konut yapıyor, 60 tane vatandaşa konutlarını bedava veremiyor mu? Selden zarar gören vatandaşlara nasıl konutlar yapıldı ve tahsis edildiyse buradaki konutlarda tapularıyla beraber bu vatandaşlara ücretsiz olarak verilebilir” dedi.



‘KİMİN MALINI KİME VERİYORSUNUZ?’

Çatalca Belediyesi’nden vatandaşlara ev parası verilmesi beklentisinin yanlış olduğunu vurgulayan Kara, “Kalkıp ta ‘Çatalca Belediyesi vatandaşa para versin’ derseniz, ben Çatalca’ da yaşayan 70 bin insanın vergisinden elde ettiğim parayı götürüp bir kaç kişiye ‘siz bununla konut alın’diyemem, sizde diyemezsiniz.Çünkü Sayıştay denetimivar. Siz siyaset yapıp,‘bu konutları vatandaşlara yapıyoruz, 20 yıl vadeyle vereceğiz, faiz almayacağız, yıkım bedeli alacağız,  buna karşılık sizde bir şey yapın’ diyorsunuz. Yer kimin? Yer benim değil, yeri ben vermemişim. Yıllar önce ilgili belediye almış, KİPTAŞ’a geçmiş, KİPTAŞ’ın olmayan yerlerde 50 milyon karşılığı alt yapı yapılmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devredilmiş.Çatalca Belediyesi’nin bütçesi belli.Aynı şekilde yarın diğer vatandaşlar da mağdur oldukları zaman,‘banada ev ver’ dedikleri zaman ne diyeceksiniz? Verebilecek misiniz? Sayın Topbaş’la görüşüp durumu izah edeceğim.Derse ki ‘biz Büyükşehiriz ama 60 tane vatandaşa ücretsiz konut vermeye gücümüz yetmez’, ona da benim yapacağım bir şey yok. Sonuçta takdir Büyükşehir Belediye Başkanımızındır”şeklinde konuştu.



‘İMZA SAHİBİ DEĞİLİM’

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara bütün haklarınkendinden önceki dönemlerde KİPTAŞ’adevredildiğini belirterek,“Belediye başkanı olduğumda,ne  lansmanı Büyükşehir tarafından yapılanve gerçekleşmeyen ilk projede,ne de Polis Eğitim Merkezi’nin buraya kurulması ile ilgili projede hiçbir yerde söz sahibi ya da imza sahibi olmadım. Bu konu önceki belediye başkanlarımız İ. Fırat Aykut döneminde başlayıp, İsmail İp döneminde nihayetlenen bir konudur. Bu ilçede haksızlıklara karşı her zaman mücadeleederim.Muratbey’de ki taşocağında da direnirim,Akalan’daki taş ocağında da.Binkılıç’ta geri gönderme merkezinin yapılması içinde direnirim. Bu direnişlerin hepsini yaparım. Önce kendi vicdanıma hesap veririm, ondan sonra vatandaşlarıma hesap veririm.O nedenle burada ucuz kahramanlık yapmanın hiç gereği yok” dedi.
 

Editör: Haber Merkezi