Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından Sarıyer’deki Zekeriyaköy 1. Cadde – Kilyos Caddesi İmar Yolları Uygulama İnşaatı çalışması kapsamında ağaçlar kesilmişti. Büyük tepki çeken bu olay sonrasındaki protestolara bir yenisi daha eklendi.

  1. Ormanları Savunması grubu, İBB önünde toplandı. Grup, ellerinde ‘Kuzey Düşerse İstanbul Düşer’ yazılı pankartı taşıdı. “İBB Sarıyer’den Elini Çek”, “Kesme Yaşat, Kuzeyi Koru” sloganları atan grup adına açıklama da yapıldı.

“YÜZYILLIK AĞAÇLARA KIYDILAR”

Yapılan açıklamada, Sarıyer Belediyesi’nin ve bölgede yaşayanların bilgisi olmadan yüzyıllık ağaçlara kıyıldığı belirtildi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Ezgi Öz Baysal, “Bölge halkının haberi dahi olmadan Uskumruköy'de yol genişletme bahanesiyle 27 Eylül'de başlayan kesimlerde yüzyıllık ağaçlar katledildi, yüzlercesi kesilmek üzere işaretlendi. 3. köprüye karşı yıllarca mücadele eden hocamız Uçkun Geray'ın hatıra ormanında çocukların iki sene önce diktiği fidanlar sökülüp atıldı. Şimdi de katliamın boyutunu gizlemek için paravanlarla kapatılıyor. İktidar ve sermaye arasındaki ittifak bir kez daha bilimi, hukuku, insanı, ağacı, börtü böceği, sincabı, domuzu, göçmen kuşu, kadim İstanbul'u hiçe sayıyor; daha fazla raht aşkıyla İstanbul'un kuzeyine yeni bir kent inşa etmek için yeni yollar açmaya çabalıyor” dedi.

ZEYBEK: YENİ YOLUN SARIYER'E FAYDASI YOK

Çevrecilere destek vermek için basın açıklamasına CHP'li meclis üyeleri de katıldı. Burada bir açıklama yapan İBB ve Sarıyer Belediyesi Meclis Üyesi Gökan Zeybek, “Araç geçiş sayısı tutturulamayan 3. köprüyü yapan firmanın yıllık bilançosundaki zararı düzeltmek İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üzerine yıkılmış gözüküyor. İstanbul halkının parasıyla yapılan bütçelerden özel firmaların bilançolarında yapılacak olan iyilik, gelecekte İstanbul'a kötülük yapacaktır. Şu an genişletilmek istenin yol güzergahının Sarıyer'in, Kilyos'un ya da Zekeriyaköy'ün trafik sorunuyla hiçbir ilgisi yok. Bu üçüncü köprü ve çevresinde bulunan düşük yoğunluklu alanların uzun vadede yeni yapı alanlarına dönüştürülmesiyle ilgili gizli bir projeninin ortaya çıkmış son durumudur” dedi.

Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi