Divan Başkanlığını eski İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat’ın yaptığı kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

ÇARŞAF LİSTEYE HAYIR DENİLDİ

Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nde yapılan kongrede, delege ve konukların oturma düzeninin olmadığı gözlenirken, seçime blok listeyle gidilmesi yönünde gelen önerge oylatıldı.

UĞUR DÜNDAR, “ÇARŞAF LİSTE TARTIŞMAYI VE KONGREYİ UZATIR”

Seçime blok çarşaf listeyle gidilmesi yönünde görüş bildiren İlçe örgütünden Uğur Dündar, teknik olarak blok liste ile seçime gidilmesinin daha doğru olacağını  söyledi. Çarşaf liste ile seçime gidildiğinde, tartışmaların ve kongrenin uzayacağını söyleyen Dündar, seçilecek kişinin de kendi belirlediği ekibi ile çalışmasının doğru bir karar olacağını ifade etti.

VİCDAN VE BEYİN ‘BLOK LİSTEYE HAYIR’ DER

Konuyla ilgili görüş bildiren CHP eski YDK üyelerinden Tülay Ateş, çarşaf liste taraftarı olduğunu söyleyerek, demokrasinin en çok uygulanacağı yer olan Bakırköy’de, örgüt arkadaşlarının ellerini vicdanlarına koyarak blok listeden yana oy kullanmayacaklarını düşündüğünü belirtti. Geçtiğimiz günlerde çarşaf listeyle kongreye giden Kâğıthane’yi örnek vererek hiçbir tartışmanın yaşanmadığını, kimsenin de kimseye kırılmadığını söyledi.

"Sevgili arkadaşlarım, biz zaten aynı düşüncede değil miyiz?" diyerek salondaki delegelere seslenen Ateş, "Çarşaf liste oy yöntemleri içinde en hakkaniyetli ve eşit sistemdir. Blok listeye hayır dediğiniz takdirde, hiç kimsenin sizin üzerinizde psikolojik baskı kurmasına da izin vermemiş olacaksınız. Bu ülkeye demokrasi getirmeye hazırlanmış bir partinin kendi içinde en demokratik, en eşitlikçi yöntemi kullanmadığı takdirde ülkeye demokrasi getireceğine kim inanır?" dedi.

Önce kendi içlerinde demokrasiyi inşa etmeleri gerektiğini belirterek konuşmasına son veren Tülay Ateş, "En sorumlu olduğumuz yer vicdanımız ve beynimizdir. O vicdan ve beyin eğer size ‘Eşitlikçi ol, demokratik ol, vicdanlı ol’ diyorsa, bu gün bu salondan ‘Blok Listeye Hayır’ çıkar” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada Divan Başkanı Mehmet Ali Özpolat, salonda bulunan ve oylamaya katılan kişilerin delege mi yoksa konuk mu olduğuna bakmaksızın oy çokluğu ile tüzükte olmayan blok listeyle seçime gidilmesine karar verdi.

KAZIM GÜLMEZ, “OYUMU HELAL ETMİYORUM”

Seçim öncesi konuşma yapan örgüt üyelerinden Kazım Gülmez, örgütlerine sevgi ve saygıyı aşılayamadıklarını, halka partiyi sevdiremediklerini, ekipleşemediklerini, dayanışma ve kazanım içinde olamadıklarını söyledi. Özgürlüklerden gelen bir partinin kapalı kapılar ardında listeler yapmasını doğru bulmadığını belirterek, salondaki gençliğin azlığına dikkat çeken Gülmez, “Nerede bu gençlik” diye sordu.

“İlçesini benimsememiş, ikbal için kapı kapı dolaşmış, başka partilerde yer almışların gelip partinin meclisinde konuşmasını içinize sindirebiliyor musunuz?” diye soran Gülmez, atama başkan ve meclis üyeleri nedeniyle Bakırköy’de partilerinin oy oranının düştüğünü söyledi. Belediyeden bir gurubun delegeleri belirlediğini söyleyerek, “Oyumu helal etmiyorum” dedi.

Daha sonra sırasıyla konuşan Milletvekillerinden Özgür Karabat, Gülizar Emecan, Ali Şeker, Turan Aydoğan ve eski Milletvekili Umut Oran’ın ardından, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen konuştu.

AKP hükümetinin ülkeye verdiği zararlar, işsizlik, kadın ve gençlik sorunlarının bahsedildiği kongrede, milletvekillerinden Ali Şeker’in konuşması dikkat çekti.

ALİ ŞEKER, “DEMOKRAT YAPIMIZI GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR”

Milletvekili Ali Şeker, CHP olarak demokrat yapılarını gözden geçirmeleri ve öz eleştiri yapmak zorunda olduklarını belirtti.

Kimsenin kendisini dev aynasında görmemesi gerektiğini belirten Şeker, “Dikkat edersek HDP’nin olmadığı Silivri ve Çatalca’yı kaybettik" diyerek, CHP’nin bu gün ki başarısında, hayır referandumunda kapı kapı dolaşan herkesin payı olduğunu belirtti. "Bizler bu ittifakı ileriye taşımak, hata ve eksikliklerimizi masaya yatırmak ve de tamamlamak zorundayız" diyerek devam eden Şeker, "Bakın adı Kanal kendi Talan olan İstanbul kabul edildi. Bizler birlikte yaptığımız bu mücadelelerin önünü açmak zorundayız” dedi.

Eski Milletvekili Umut Oran’da, savaşların artık topla tüfekle değil, bilim ve teknoloji ile yapıldığını savunarak, sol değerlerin inişte olduğunu söyledi. Oran, “Hayalimizdeki Türkiye iddiamızı, yeni bir siyaset sistemi ile ortaya koymamız lazım. Kurultaylarda da bunları konuşmamız lazım” diyerek düşüncelerini paylaştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’de, dışarıdaki vatandaşın parti içi kongreleri önemsemediğini, parti olarak ortaya koydukları çözüm önerilerinin takip edildiğini söyledi.

CHP İlçe Başkanlığı yönetiminde olan ve 5 yıldan beri ilçe siyasetinde yer aldığını belirten Doğuş Coşar, ilçe başkanlığı olarak ilçelerine yakışır kültür ve sanat programlarını üst üste yaşanan seçimlere rağmen yaptıklarını söyleyerek, yapılan çalışmaları sıraladı. Siyasetin kirliliğine buluşmadan, çıkar ve menfaat beklemeksizin çalışıp emek verdiklerini ifade eden Coşar,  İlçe Başkanı Asım Köksal Muş ve yönetimine teşekkür etti.

BU İLÇENİN GENÇ MECLİS ÜYESİ, GÜNGÖREN’İN ÜYESİ

İlçe örgüt üyelerinden Elif Mina Orel’de, CHP ilçe başkanlığının yerelde ve genelde iktidar olması için tüm çalışmaları yaptıklarını söyleyerek, “Bu partinin gençleri nerede?" diyenlere cevap vermek istediğini söyledi. Bakırköy Belediyesi’nin genç meclis üyesi olmadığını zannedenlere seslenen Orel, "Bu ilçenin gençlik kotasından giren bir meclis üyesi var ama şu anda burada olmadığı için sizler kendisini tanımıyor olabilirsiniz. Kendisi öncesinde CHP Güngören gençlik kolu başkanlığı yapmış, Gençlik MYK’sında görev almış ve şu an Bakırköy’de meclis üyesi. Burada olsaydı size kendisini tanıtırdım ama ne yazık ki yok” diyerek, Mesut Metin’e atıfta bulundu.

CHP’NİN YÜZDE 50’NİN ÜZERİNE LİDERLİK YAPABİLDİĞİNİ GÖRDÜK

Yeniden söz alarak iktidar olma konusunda yanılgıya düşmemeleri gerektiğini belirten üyelerden Uğur Dündar, bunun CHP’nin tek başına elde ettiği bir başarı olmadığını söyledi. CHP’nin bu dönemde öncü olduğunu ve yüzde 50’nin üzerinde bir kitleye liderlik edebileceğini somut olarak bu seçimde gördüklerini belirten Dündar, “Hayatlarında CHP’ye oy vermemiş, hatta sandığa gitmemiş insanların sandıklarda, seçim kurullarında çalıştıklarını gördük. Bunu iyi okumak lazım” dedi.

Kongrede söz alan Derya Tamer, Esra Dirican ve İlçe Gençlik Kolu Başkanı Gizem Başaran Arslan, Celal Sevinç’e destek vereceklerini açıkladı.

NAİL ARIN’DAN KERİMOĞLU’NA, “SİZDEN NE İSTEDİK”

Kongrede söz alan İlçe Başkan Yardımcısı Nail Arın, salondakilere seslenerek kendisini tanımayanların el kaldırmasını istedi. Çoğunluğun el kaldırmasına şaşırmadığını söyleyen Arın, “Tanımadığınız birini delegasyonda beğenip beğenmemek nasıl oluyor” diye sordu.

Salondakilerde vicdanlarına danışmalarını isteyen Arın, “Bir adamı tanımıyorsunuz ve oy veriyorsunuz. Öncelikle yanlış olan bu” diyerek genel merkezin Bakırköy’e atama ile aday belirlemesini eleştirdi.

İlçe yönetimini devir aldıklarından beri 3 büyük seçim yaşadıklarını, kendilerine çalışmadılar diyenlerin gidip Bağcılar’da çalıştığını söyleyen Nail Arın, hayatta sevgi olmazsa hiçbir şeyin olmayacağını belirterek, “Bu sevgiyi birbirimize yansıtamadık çünkü renklerin hastalığına tutulan bazı arkadaşlarımız vardı” dedi.

Kendisini dinleyen Kerimoğlu’na, “Sizi gören herkes iş istedi, ruhsat istedi, araba istedi. Biz CHP’nin dışında hiçbir şey istemedik. İş, ekmek, özgürlük ve barış diyen insanlar olarak, belediye başkanımızın CHP’nin siyasetine bu şekilde karışmasına çok üzüldüm” diyerek, gelecek dönemle ilgili kültür gezileri, seminerler, fotoğraf kursları gibi çalışmalar yaptıklarını ve bir üniversite ile anlaştıklarını belirterek, yeni dönemde bu çalışmaların devam etmesini umut ettiğini belirtti. 

LİSTELER AÇIKLANDI, SESLER YÜKSELDİ

Konuşmaların ardından aday listelerinin açıklanmasıyla parti içinde sesler yükselmeye başladı. Celal Sevinç’in başkanlığına kesin gözle bakan çok sayıda üye ve delege, hazırlanan yönetim ve il delege listesinin aile şirketini andırdığını ifade ederek tepki gösterdi. Sevinç’in listesine tepki gösteren Erol Okutay ve Çetin Demirci isimli üyelerin bağımsız delege adaylıkları açıklandı.

BAKIRKÖY’DE YEREL İRADE GASP EDİLMİŞTİR

Birlik ve beraberlik çağrısı yapan mevcut İlçe Başkanı Asım Köksal Muş’ta, öncesinde de yaptığı “Bakırköy’de yerel irade gasp edilmiştir” açıklamasını yenileyerek, taşıma üyelerle CHP’nin duruşuna yakışmayan davranışların sergilendiğini söyledi. Konuyla ilgili hukuki başvurularını yaptığını söyleyen Köksal Muş, kongrenin hayırlı olmasını diledi.

İSMAİL HAKKI CELAYIR, “BURASI ER MEYDANI”

Kongrede konuşan ve başkanlığa aday olan eski Bayındırlık Müdürü İsmail Hakkı Celayır, hem ilçenin yurttaşları olarak hem de CHP’nin ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda salondaki herkesin eşit yurttaş olduğunu söyledi. Kimsenin kimseye baskı ve tahakküm kurmadığı bir yurttaşlığı savunduklarını belirten Celayır, partinin gençlik kollarından geldiğini, partisinin kendisine verdiği görevleri hakkın terazisi ile tartarak yerine getirmenin onurunu yaşadığını ve partisine olan borcunu ödemek için aday olduğunu belirtti.

“1923’te Ankara’da kurulan Cumhuriyet’i 2023’te iktidara taşımak istiyorsak burası er meydanıdır. Ben bozulan değerlerimizi düzeltmek için adayım” diyen Hakkı Celayır, salondakilere seslenerek, “Oyunuzu oy avcılarına, oy bezirgânlığına, amaç ve çıkarı için başkalarına pazarlayanlara vermeyin” dedi.

Herkesin oyunu ülkemizi, çocuklarının geleceğini ve torunlarını düşünerek kullanmasını isteyen Hakkı Celayır, “Sizden öncelikle oy değil, beni vicdan kantarınıza koyarak tartmanızı ve öyle değerlendirmenizi istiyorum. Kimse delegeyi eğmeye bükmeye, yanlış hesap yapmaya kalkmasın. O hesap Bağdat’ta da olsa döner. Gönlüm isterdi ki çarşaf liste olsun ama olmadı. Sizi ananızın ak sütü gibi temiz olan vicdanlarınıza bırakıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

ISITMA SİSTEMİ ÇALIŞMAYAN SALONDA 8-9 SAAT SÜREN KONGRE

Leyla Gencer Opera salonunda yapılan ve yaklaşık 8-9 saat süren kongrede, salonun ısıtma sisteminin çalışmayışını ve üyelerin üşüdüğünü gözlemleyen İsmail Hakkı Celayır, “Şu salonu ısıtacak kadar imkânlarımızın bulunduğu kanaatindeyim” diyerek kendisini dinleyen Başkan Kerimoğlu’na seslendi.

Kongrede konuşan geçmiş dönem ilçe başkanlarından olan ve yeniden aday olan Celal Sevinç’te, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluş hikâyesini anlatarak, partiyi Bakırköy de ve İstanbul’da iktidar yapan ilçe yönetimine teşekkür etti. Yeni dönemde eğer başkan seçilirse, birlik ve beraberlik içinde çalışacaklarını belirtti.

YAKLAŞIK 100 OY FARKLA KAZANAN İSİM CELAL SEVİNÇ OLDU

Matbaada basılması beklenen listeler nedeniyle seçime geç başlayan 400 delegenin 350’si oy kullanırken, 7 oyun geçersiz sayıldığı seçim sonrası adaylardan Celal Sevinç’in seçime girdiği Sarı Liste 225, İsmail Hakkı Celayır’ın Beyaz Listesi ise 113 oy aldı.

Yapılan seçim sonrası bağımsız delege adayları yeterli oy oranını alamazken, özellikle Sarı Liste’de büyük oranda çiziklerin olduğu gözlendi. En çok çiziği ise yönetime giren Meltem Dikmen Uncular ve Muzaffer Şahin’in aldığı gözlendi.

YÖNETİM TOPLANTILARINI YEDEK ÜYELERLE YAPACAĞIM

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşan yeni ilçe başkanı Celal Sevinç, mazbatalarını aldıkları andan itibaren partinin ve Bakırköy’ün hizmetinde olacaklarını söyledi. Yönetimlere giremeyenlerin kendisini dışarıda hissetmemesi gerektiğini söyleyen Sevinç, ilçede en az 30 komisyon kuracaklarını, herkesin o komisyonlarda görevler alacağını ifade ederek, ilçe yönetim toplantılarını ise yedek üyelerinde katılımıyla yapacağını ilan etti. Yönetim toplantılarının bir kısmını mahallelerde yapacaklarını ve mahallelerin sorunlarını dinleyip yerel yöneticilere ileteceklerini ve bir an önce yapılması için çaba sarf edeceklerini belirten Sevinç, "Kimse kendini dışlanmış düşünmesin. Bu parti bu ilçe hepimizin. Sonuçta her şey çok güzel olacak” dedi.

Siyasetin içerisinden gelen İsmail Hakkı Celayır’ın de bu vesile ile yeniden siyasete dönmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Sevinç, ”Bakırköy’ümüz abimiz, kardeşimiz, parti büyüğümüz İsmail Hakkı Celayır’ı yeniden kazandı. Onun deneyimlerinden faydalanacak çok şeyimiz var. Hepiniz sağ olun diri olun” diyerek konuşmasını tamamladı.

DELEGE LİSTESİ AİLE ŞİRKETİ

CHP Bakırköy 12. Olağan Kongresi’nde kazanan ve çokça tartışılan Sarı Listede yer alan İl Delegelerinin detayları ise şöyle;

  1. Nurettin Sözen (Hem Sarı hem de Beyaz Listede yer alan eski İstanbul Belediye Başkanı Sözen, gençlerin kendilerine yer bulma umutlarını bir kez daha bitirdi)
  2. Belkıs Halilağaoğu ( Belediye Meclis Üyesi Haluk Halilağaoğlu’nun eşi)
  3. Işılay Şahin
  4. Muzaffer Çınar
  5. Sevilay Şenel (Belediye personeli, eski kadın kolu başkanı ve il kadın yöneticisi)
  6. Selver Karabulut
  7. Ali Muhittin Tığlı ( Belediye Meclis Üyesi Emel Tığlı’nın eşi)
  8. Esra Dirican
  9. Nurdan Yenici (Belediye Meclis Üyesi Umut Yenici’nin eşi)
  10. Muzaffer Şahin (Geçmiş dönem meclis üyesi)
  11. Semih Ayan (Başkan Kerimoğlu’nun istifa ederek 25 milyon dolarla yurt dışına kaçtığı iddia edilen eski Teknik Başkan Yardımcısı Erkan Kılıç ile birlikte Belarus’a giden heyette yer alan Sayan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi, Kerimoğlu’nun yakın arkadaşı üroloji uzmanı)
  12. Tuğba Ötebay (CHP eski PM üyesi ve Esenler İlçe Başkanı Bülent Ötebay’ın eşi)
  13. Mehmet Sait Yücel  (CHP Bakırköy eski İlçe Başkanı)
  14. Melike Gökmen
  15. Serkan Keskin (Belediye Personeli / Kerimoğlu’nun Esenyurt ekibinden)
  16. Serpil Çelik (Belediye Meclis Üyesi Mahir Çelik’in eşi)
  17. Çağatay Buğra Işım (Belediye Personeli)

Bakırköy Belediye Başkanı CHP’li Bülent Kerimoğlu’nun sessiz sedasız bir şekilde kongreyi izlediği, oyunu kullandığı ve herhangi bir konuşma yapmadığı gözlenirken, hiçbir listede yer almaması da dikkat çekti.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi