Cevahir AVM’nin önünde iktidarın yanlış ekonomi politikalarını eleştirmek ve peş peşe yapılan zamları protesto etmek amacıyla CHP Şişli İlçe Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasına, CHP Şişli İlçe Başkanı Tamer Özcanlı, yönetim kurulu üyeleri,  Gençlik Kolu Başkanı Burak Aluçlu, Kadın Kolları Başkanı Canan Şahin, Şişli Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Beyoğlu ilçe Başkanı Ali Asker Ekici ve yönetim kurulu üyeleri, partililer, DİSK’e bağlı işçi ve çalışanlar ile çok sayıda vatandaş katıldı. ‘Rakamlar Yalan, Yoksulluk Gerçek’, ‘Cebimizden  yetmedi, gençliğimizden verdik’ , ‘Umutsuzluğa yer yok, Umut CHP’de’, ‘Halkız geçinemiyoruz’, ‘İş yok, aş yok, zam çok’  ‘Sıka sıka diş kalmadı ağzımızda, geçinemiyoruz, yönetemiyorsunuz’ , şeklinde sloganların atıldığı basın açıklamasında ilk konuşmayı Gençlik Kolu Başkanı Burak Aluçlu yaptı. Aluçlu konuşmasında şu ifadeler yer verdi; 

‘Yanlış ekonomi politikaları, halkımızı daha da yoksullaştırdı’

20. yılını doldurmak üzer olan AKP iktidarı vatandaşa düşman-yandaşa dost politikalarıyla halkımız yoksullaştırmakta, yandaşlarını zenginleştirmektedir. Halkımız en temel besin ve bakım ihtiyaçlarını dahi karşılayamazken, AKP iktidarının yandaşları, döviz garantili ihaleler almakta, şatafatlı malikanelerde yaşamakta ve lüks araçlar kullanmaktadırlar. Halkımızın sırtından geçinen bu yandaşlar, geçim problemi yaşayan halkımıza utanmadan, sıkılmadan ‘gerekirse simit yeriz’ tarzında telkinlerde bulunarak, 20 yıllık AKP iktidarının geldiği noktayı da gözler önüne sermektedirler. 20 yıllık AKP iktidarı, gençlerin yoksulluk sebebiyle, test kitabı alamadığı, okul kantinlerinden yemek yiyemediği, teknolojiden yararlanamadığı, sosyalleşemediği, parklarda uyuduğu, ülkeyi terk ettiği ve hatta intihar ettiği bir ülke yaratmıştır. Ekonomi bakanını değiştirerek ekonomiyi değiştireceğini sanan AKP iktidarı, yanlış politikalarına sürekli yenilerini eklemekte halkımız her geçen gün daha da yoksullaştırmaktadır.

‘AKP iktidarı adaletsizlikleri, yoksulluğu ve biz gençleri anlamıyor’

AKP iktidarında geçen her gün halkımızı ve biz gençleri daha büyük bir yoksulluğa, çaresizliğe ve umutsuzluğa sürüklemektedir. 20 yıldır iktidarda olan partinin bizzat kendi yarattığı işsizlik problemlerini, geçim sıkıntılarını, gelir adaletsizliklerini ve yoksulluğu gidermesi ve biz gençleri anlaması mümkün değildir. Halkımızın ve biz gençlerin sorunlarının çözümü, ancak Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarıyla mümkündür.  Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarında, gençlerin ilk cep telefonu ve oyun konsolu alımlarında ÖTV sıfırlanacak, ilk internet aboneliklerinden vergi alınmayacak ve indirimli paketlere ulaşmaları sağlanacak. KYK öğrenim kredisi borçları sıfır faizle yapılandırılacak. Faizsiz ve taksitli geri ödeme süreci işe başladıktan sonra uygulamaya konulacak. Üniversiteyi kayıt yaptıran 18 yaş üstü her gence kültür sanat etkinliklerinde kullanılabilecek 1000 TL bakiyeli kart ya da mobil uygulama tanımlanacak. Bu kart ya da mobil uygulama finansal teknoloji ürünü olacak.

‘CHP iktidarında insan onuruna yaraşık adil bir paylaşım olacak’

Aile Destekleri Sigortası’ndan yararlanan ailelerin çocuklarına, kamuya personel alımında pozitif ayrımcılık yapılacak. Mülakat kaldırılacak, zorunlu hallerde kamera kaydıyla mülakat olacak, torpile kökten son verilecek. Yerel yönetimler de dahil kamuda ilana çıkılan her pozisyon için şeffaf kurallarla işe alım yapılacak. Gençlerden pasaport çıkartma işlemi ya da yurt dışına çıkış harcı alınmayacak. Gençlerin alacağı ilk sıfır otomobilde ÖTV sıfırlanacak. Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarında, kurutulmuş mango, simit ya da soğan ekmek tarifleri değil, eşit ve insan onuruna yaraşır bir gelir paylaşımının tarifi yapılacak. Döviz garantili ihalelerin, yanlış politikaların ve yandaşların lüks yaşamlarının yükü, cefakar halkımızın sırtına yüklenmeyecek. Yerli üretim arttırılacak, AKP iktidarının yarattığı dışa bağımlılık sona erdirilecek.

‘CHP iktidarı için ‘Hemen Seçim’ diyoruz’

Gençler eğitim hakkından eşit ve adil bir şekilde yararlanacak, sokaklarda uyumak zorunda kalmayacak, fikirleri sebebiyle hapse atılmayacak, umutsuzluk sebebiyle ülkelerini terk etmeyecek. Cumhuriyetimizin fabrika ayarlarına dönülecek. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda hukukun, eşitliğin ve onurun hakim olduğu bir ülke kurulacak. Yandaştan yana değil halktan yana olan, halklı ve gençleri anlayan, yoksulluğu çözecek proje, bilgi ve donanıma sahip olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarı için hemen seçim diyoruz.

CHP Şişli ilçe Başkanı Av. Tamer Özcanlı ise iktidarın tüm baskı ve engellemelerine rağmen halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkının savunuculuğunu yaparken 26 yıl önce bugün aramızdan koparılan başta Gazeteci Metin Göktepe ve tüm basın şehitlerini anarak sürdürdüğü konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

‘iktidar, ayrıştırıcı dil ve suni gündemlerle gerçekleri gizleyemez’

Bizler bu ülkenin emekçileri, emeklileri, işçileri, köylüleri, gençleri yani açlıkla yoksullukla ve yoklukla boğuşanlarıyız.  Hangi ürün nerede birkaç kuruş daha ucuz biz biliriz. Saray ve yandaşları bilmez. Semt pazarlarında eğer hala alabiliyorsak alışverişin hangi saatlerde daha ucuz yapılabildiğini biz biliriz. Saray ve bir gecede zengin ettiği rantçılar bilmez. Temel tüketim ürünleri ve hizmetlerine hergün gelen zamlar artık gündelik yaşamı çekilmez hale getirdi. Gerçek tüketici enflasyonu yıllık yüzde seklerdeyken iktidar TÜİK eliyle enflasyonu yüzde kırkın bile altında göstermek için on takla atıyor. İktidarın ayrıştırıcı dili ve gerçekten uzak rakamlarla göstermeye çalıştığı suni gündemlere rağmen bizim gündemimiz halkın gündemidir.

‘Artık halkın sesine kulak verin’

Halkımızın gündemi zamlar, yokluk ve yoksulluktur. Bizler emeği ve alın teri ile hayatı var eden halkımız adına 19 yıl sonra artık insanca bir yaşam hakkı istiyoruz. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara geldiğimizde bu düzeni bitireceğiz. Haksız paylaşım ve kayırmacı anlayışı bitireceğiz. Ancak önümüzde bir kara kış var. Bu nedenle iktidara acil çağrıda bulunuyoruz. Vakit kaybedilmeden kara kış fonu kurulmalı özellikle düşük gelirli haneler için elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar tüketim endeksli şekilde geri alınmalıdır. Ekonomik ve sosyal konsey hemen toplanmalı, temel gıdadaki yüzde sekizlik KDV en az altı ay sıfırlanmalıdır. Gübre ve girdi maliyetleri son bir yılda ortalama üç dört katına çıkmıştır. Çiftçimizin üzerindeki vergi maliyeti düşürülmeli destekler arttırılmalıdır. Ziraat Bankası çiftçiye üç ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi ödemelidir. Aksi takdirde sarayın duymadığı, görmediği kapkara bir kış kapıdadır. Artık halkın sesine kulak verin.

‘Yönetimiyorlar, gidecekler, geliyor gelmekte olan’

Nas’ı değil bilimi önceleyin. Acil tedbirleri biran önce hayata geçirin. Sonra da sandığı halkın önüne getirin. Buradan halkımıza bir kez daha seslenmek istiyoruz. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Yönetemiyorlar, gidecekler. Geliyor, gelmekte olan. Sesimize ses olduğunuz için hepinize teşekkür ederiz.   Ellerindeki zamlı faturaları yakarak, zamları protesto eden vatandaşlar basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi