CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda İnsan Hakları Günü dolayısıyla ‘Vatandaşlık Temel Geliri ve Türkiye’ konulu bir panel düzenlendi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yoğun programı nedeniyle katılamadığı panelin açılış konuşmasını CHP İl Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul yaptı.

Bir Şey Yapmalı Hareketi’nin kurucularından  Dr. Ali Mutlu Köylüoğlu’nun sunumunu yaptığı  panelde teknolojik gelişmeler karşısında yaşanan işsizlik  ve yoksulluğa bir çözüm olarak öngörülen Vatandaşlık Temel Geliri’nin ne olduğunu hangi sorunları çözüme kavuşturacağı anlatıldı.

‘Vatandaşa yapılan yardımlar lütuf değildir’

Vatandaşlık Temel Geliri konusunun dünya genelinde bir dip dalgası olarak ilerlemekte olmasının yanı sıra Türkiye içinde özel problemlerde çözüm üretme potansiyeline sahip olduğunu belirten Köylüoğlu, ‘Türkiye’nin bir çok bölgesinde yaptığımız uzun çalışmaların ardından toplumumuzun önemli bir kısmının yaşamını idame ettirmek için ciddi sıkıntılar yaşadığını tespit ettik.

Vatandaşın bu durumunu kendi siyasi amaçları uğrunda kullanmaya çalışan siyasi yapılanmaların olduğunu tespit ettik. Sadece siyasi yapılanmalar değil, gerçek ve tüzel kişiler lütuf bazlı çözümler üretirken diğer taraftan da bunun verdiği güç ile vatandaşlarımızın kollarını bükmekte seçim süreçlerinde siyasi tercihlerin şekillenmesini etkilemekte ve manüple etmekteydiler’ diye konuştu.

‘Doğru kararların verilebilmesi ekonomik bağımsızlığa bağlıdır’

Ülkeler gibi bireylerin de özgür ve sağlıklı bir şekilde karar vermeleri için ekonomik bağımsızlıklarının sağlamış olmaları gerektiğine vurgu yapan Köylüoğlu, ‘Yoksulluk ve işsizlik bunlarla ilişkili eğitim, sağlık, güvenlik problemleri vatandaşlarımızı olumsuz etkilemektedir. Bu noktada bir anlamda lütuf şeklinde ifade edilebilecek mevcut ve uygulanmakta olan çözümlerin maalesef hiçbir Anayasal güvencesi yoktur.

Bu olmadığı içinde bu uygulamalar her an kaybedilebilir niteliktedir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 25. Maddesinde ‘Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık v refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır.

Herkes, işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ve kendi iradesi dışındaki koşullardan doğan geçim sıkıntısı durumunda güvenlik hakkına sahiptir’ şeklindedir. Vatandaşlık Temel Geliri yasal güvenceyle sağlanabilecek bir haktır’ dedi.  

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi