Zeytinburnu temmuz ayı ilk toplantısında gündem dışı söz alan CHP Gurup Sözcüsü Hüseyin Üsküdar, son birkaç yıldır Zeytinburnu’nun çeşitli sokaklarında, hem kreş hem de okul öncesi din eğitimi veren, denetimden muaf sıbyan mekteplerinin hızla yayılmaya başladığını söyleyerek, “Yaşanacak olası bir faciadan hepiniz sorumlusunuz” dedi.

Üsküdar, ilçe sınırları içinde asma katlarda, bodrumlarda, demir parmaklıklar arkasında sıbyan mektebi adı altında pek çok yerin sözde eğitim amacı ile açıldığını ve ne yangın, ne de olası bir afet karşısında denetlenmediğini söyleyerek, “Tabii ki gönül istemez ama bir yangın çıksa, çocuklar oralarda cayır cayır yanar. Vatandaşın dükkan açması için bir ton prosedürü yerine getirmesini isteyen belediye, neden buraları denetlemiyor ve ilgili kurumlara talepte bulunmuyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Zeytinburnu Belediyesi’nin sıbyan mektebi adı altında faaliyet gösteren yerleri tespit ederek, Milli Eğitim ve Emniyet’i ilgilendiren aksaklıkları ilgililere iletmesini ve kendilerine de konuyla ilgili yapılan tespit çalışmaları hakkında bilgi verilmesini isteyen CHP’li Hüseyin Üsküdar, sıbyan mekteplerinin hukuki, tıbbi, adli, sağlık ve güvenlik boyutlarının düzenlenmesiyle ilgili hep birlikte çalışmaları gerektiğini belirtti. Üsküdar, öncelikle eğitim alanındaki tedbirlere yoğunlaşmaları gerektiğini söyledi.

SIBYAN MEKTEPLERİNİN TARİHÇESİ

Sıbyan mektepleri Osmanlı’da cami veya hayır kurumlarının yanında bulunan en yaygın eğitim kurumuydu. Hemen her mahallede açılan bu mekteplere başlama yaşı en erken 4 yaş, 4 ay 4 gündü. Sıbyan mektepleri, Cumhuriyet ile birlikte 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla kaldırıldı.

 Hükümetin 2009’da zorunlu hale getirdiği okul öncesi eğitimi 2012’de tekrar zorunlu olmaktan çıkartmasıyla sıbyan mektepleri için yasal yol açıldı. Diyanet’in “Kur’an Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi” ile statüye kavuşan sıbyan mektepleri, 1 yıllık pilot uygulamanın ardından 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren ülke genelinde faaliyete başladı. 3-6 yaş arası öğrenci kabul eden sıbyan mektepleri, okul öncesi eğitim kurumlarının yetersiz ve pahalı olması nedeniyle de hızla yayıldı.

FORMASYONSUZ "EĞİTMENLER

 Sıbyan mekteplerinde eğitmenlik yapmak için, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nce Halk Eğitim Merkezlerinde “4-6 Yaş Çocuk Etkinlikleri ve Eğitimi” adı altında verilen sertifika programından geçmek yeterli. Yani bu okullarda çocuk eğitimi için gerekli formasyona sahip olmayan kişiler "ders" verebiliyor.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi