Site hayatının sunduğu pek çok avantaj olsa da aidat giderleri cep yakıyor. İstanbul’da site yönetim aidatları da artan maliyetlerle birlikte oldukça yükseldi. Sitelerde oturan vatandaşlar ise aidatların artmasına isyan ediyor. “Herkesin aidatı çok yüksek ve bu paraların nereye gittiğini şeffaf şekilde görmüyoruz. Artık sitede oturmayı düşünmüyorum” diye isyan eden bile var. Bazı sitelerdeki aidatlar İstanbul’un mahallelerindeki kira fiyatlarının bile üzerinde.

Kent Yaşam gazetesi ve Kent Yaşam TV konu hakkında İstanbul’un pek çok gözde sitesine yönetim hizmeti veren Konut Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Murat Gülep’in görüşlerine başvurdu.

“KDV YA HİÇ OLMAMALI YA DA YÜZDE 1-2 DÜZEYİNDE OLMALI”

Gülep şunları söyledi: “Site yönetiminde gelir ve giderler çok olduğu için aidatlar da çok oluyor.  Aidatlar yüksek olduğu sürece cebinden bedel çıkan vatandaş tabi ki itiraz edecek. Site giderlerine değinmek istiyorum. Aidatların ortalama yüzde 65’i personel gideridir. Yüzde 17’lik kısmı elektrik, yüzde 10’u doğalgaz ve su, kalanı da sarf malzeme giderleridir. Personel maliyetine, doğalgaza elektriğe, suya zam geldiğinde bu yük maalesef daire sakinlerine yükleniyor. Asgari ücretteki artış doğal olarak aidatları fazlasıyla etkiliyor.

Site yönetimleri gelir gider dengesini korumak zorunda olan kar amaçlı kurulmayan yapılardır. Kar amacı gütmediği halde yüzde 18 KDV ödeniyor. Devletimizin bu işe bir el atması lazım. Mutlaka bir düzenleme gerekiyor. Biz yönetimi üstlenen kuruluşlar olarak malikler adına güvenlik şirketinden hizmet satın alıyoruz. Bunun için bize fatura kesmek zorunda. Yüzde 18 KDV ödüyoruz. Fakat konut sakini aidatını gider olarak kullanamıyor. Buna rağmen vergisini yüzde 18 olarak ödemesi haksızlık. Bu KDV ya hiç olmamalı ya da yüzde 1-2 düzeyinde olmalı. Vatandaşın sırtındaki aidat yükü ancak bu şekilde azaltılabilir.” dedi. 

“BİN DAİRELİ BİR SİTENİN BÜTÇESİ 20 MİLYON LİRA”

Site yönetim şirketlerinin bir kritere bağlanması gerektiğini savunan Gülep, giderlerdeki fahişliğin bir  diğer sebebinin ise ehil olmayan kişilerin sektörde çalışabilmesinin olduğunu söyledi. Gülep “Devlet, en son katılım evlerinde yaptığı gibi bir sınıflandırma yapmalı. Bu işin bir yeterlilik belgesini oluşturması, kriter konulması lazım.  Yani ‘Şu kadar sermayesi olan şirket  şu kadar konuta kadar olan  siteye hizmet edebilir. 1000 konut olan yeri en az şu kadar sermayesi olan bir firma yönetir.  Sigortalı sayısının bu olması lazım.’ gibi mevzuata dayalı hale gelmesi lazım. Yapı denetim şirketleri benzeri bir düzenleme yönetim şirketleri için de ihtiyaç. Yeminli mali müşavir ile mali müşavir ayrımı gibi.  1000 daireli bir sitenin yıllık ortalama geliri gideri 20 milyon lira denk.  Bugün Anadolu’da birçok belediyenin bütçesinden daha fazla bir bütçeden söz ediyoruz. 

“KENDİ YÖNETENLER ZARAR EDİYOR”

Ehil olan profesyonel site yönetim şirketlerinin daha maliyetli olduğunu düşünerek kendileri yönetim oluşturan malikler işin sonunda daha büyük bir külfetle karşılaşıyor. Kendi yönetenler zarar ediyor. Örneğin siz sitenizde 10 asansör için bakım anlaşması yapıyorsunuz, ona göre fiyat alıyorsunuz. Ben bin 400 asansörün bakımı için pazarlık yapıyorum. Maliklerin yönetimi 500 TL ödüyorsa şirket 150 TL ödüyor. Şirket personeli en verimli kullanmanın yöntemini biliyor. Çünkü ona göre eğitim almış, bilgi birikimi olan yöneticiler çalışıyor. Sitenin personel ihtiyacını ona göre planlıyor. Ne gereğinden fazla personel çalıştırıp yük yüklüyor. Ne daha az personel çalıştırıp işi aksatıyor. Tabi bu dediklerim profesyonel nitelikli şirketler için geçerli. Bu söylediklerim sektörde hiçbir deneyimi olmamış, bir fabrikadan emekli işçi veya kamudan emekli memura siteyi teslim eden anlayış için geçerli değil.

“MUTLAKA BİR FİRMAYLA ÇALIŞILMASI GEREKİYOR”

Vatandaşa çağrımız şu; süren yönetim şirketleri onlar için maliyet yüksek gelebilir ama profesyonel yönetim şirketleri tamamen bu işle alakalı aslında rakamlarınızı minimize edip kontrol ve denetleme mekanizmasını daha sağlıklı yürütebileceğiniz bir iştir bu manada mutlaka bir firmayla çalışılması gerekiyor. Başakşehir ilçemizin Kayaşehir bölgesinde pek çok sitede malikler kendileri yönetmeyi tercih etti. Bağımsız bir şekilde bu işi yapmaya çalıştılar. İyi niyet ve özveri vardı ama bir dolu problem yaşadılar, yaşıyorlar. Yönetim şirketlerinin önemine en güzel örnek bu bölgemizdir.  

“HAYATIMDA BAŞKA BİR İŞİM OLMADI”

Konut Yönetim A.Ş. 8 yıldır var olan bir şirket ama ben 23 yıldır sektördeyim. Hayatımda başka bir işim olmadı.  Bildiğim tek iş site yönetim hizmetidir. Türkiye’nin muhtelif illerinde yaklaşık 95 bin konutun yönetim hizmetini veren yönetim danışmanlık şirketiyiz.  Mali müşavirlik, hukuk müşavirliği, işletme, satın alma işlemi, aidat takip, güvenlik, temizlik, çevre bakım gibi hizmetleri minimum rakamlarla, maksimum verimlilikle sunmaya çalışan bir profesyonel yapıyız. CELAL KARAALİ / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi