Koronavirüs ile mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu taşımada ayakta yolcu alınmayacağını açıkladı. Kararın ardından gözler İstanbul’a döndü.

İstanbul İstatistik Ofisi’nin açıkladığı ulaşım bilgilerine göre İstanbul’da ağustos ayı sonu itibarıyla toplu taşımada yolculuk sayısı yüzde 5,7 arttı. Bazı hatlarda metrobüs, metro, otobüs ve minibüslere ayakta dahi binmek imkânsız… Veriler kararın bu haliyle uygulanmasındaki zorluğu gözler önüne serdi.

ADIM ATACAK YER YOK

Sabah saatlerinden itibaren Cevizlibağ, Beylikdüzü ve Avcılar'dan Zincirlikuyu veya Söğütlüçeşme yönüne hareket eden metrobüslere güçlükle binenler ayakta ve sosyal mesafe kuralından uzakta yolculuk etmek zorunda kalıyor. Seferlerin kısa aralıklarla yapılmasına rağmen, metrobüslerde adım atacak yer kalmıyor.

“TOPLU TAŞIMADA SOSYAL MESAFEYE NASIL UYACAĞIZ?”

Metrobüslerdeki kalabalık, koronavirüs sürecinde yolcuları isyan ettirdi. Duraklarda bekleyenler yolcular, metrobüsten inenler kalabalık nedeniyle sosyal mesafeye uyamadıklarını belirtiyor. Merdivenlerdeki ve üstgeçitteki kalabalıkta bulunanlar zaman zaman yürümekte güçlük çektiğini söyleyerek “Biz 2 ay evde kaldık ama hiçbir anlamı kalmadı, boşuna kalmış olduk. Hepimiz işe gidiyoruz ve toplu taşıma kullanmak zorundayız. Bu durumda Koronaya yakalamamak mümkün değil. Toplu taşımada hangi soysal mesafeye uyacağız ki. Koronaya bile yer yok! Hükümet bir an önce çözüm bulmalı” dediler.

“OTOBÜS ÜRETECEK FABRİKA YOK”

Yasağa ilişkin konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, “İBB’nin 6 bin otobüsü var. Bu yasağı uygulayabilmemiz için 6 bin adet daha otobüse ihtiyacımız var. Şu an bize 6 bin otobüs üretecek ülkede fabrika yok ki. Bu yüzden yasağı uygulayabilmemiz mümkün değildir. Metrolarda hele oturma kapasitesi çok düşük. Bu yasakla beraber metrolar o zaman bomboş gidip gelecek. Yurttaşın sağlığını elbette düşünüyoruz. Ancak elimizdeki imkânlarla bu yasağı uygulamamız mümkün değil. Belki vapurlarda uygulayabiliriz” dedi.

“ÇÖZÜM MESAİ DÜZENLEMESİ”

Alınan kararın nasıl uygulanacağı merak konusu olurken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Toplu taşıma konusunda çözüm mesai düzenlemesi” dedi.

Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi