Hastaları 20 ton eritti

Çağımızın hastalığı olarak bilinen, hareketsiz yaşam, fastfood yiyeceklerin çok sık tüketilmesinden kaynaklanan obezite, başta Amerika olmak üzere tüm dünyayı tehdit ediyor. Alanında başarılı ameliyatları ile tanınan Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Dr. Gürdal Ören ile, ameliyatları ve sonrasındaki süreci konuştuk. 800 hastasına 20 ton kilo verdirmeyi başarabilen Ören, “En çok zayıflayan hastam 210 kilodan 90 kiloya düştü, yeter ki istesinler, herkes başarabilir” diyor.

Türkiye’nin obezite ortalamasının yüksek olmasının sebeplerinden biri olarak şehir planlamasının gösteren Ören, “Fastfood yiyeceklerin tüketiminde artış ve şehir planlamalarının insanları yürümeye teşvik etmemesi de bir neden olarak gösterilebilir. Buna da yemekler ve kültürel yaşam tarzı da eklenince, Avrupa adına obezlikte birinci olduğumuz söylenebilir” diyor.

“ASIL BAŞARI AMELİYAT SONRASI”

Alanında, tüp mide, şeker ameliyatı, mide balonu, revizyon cerrahisi ameliyatlarını gerçekleştiren Ören, en fazla tüp mide operasyonlarının gerçekleştirildiğini belirtiyor. 1850’li yıllarda yapılsa da o dönemki teknoloji ile ölüm riski fazla olduğu için, bu tarz ameliyatların pek tercih edilmediğini anlatan Ören, “Obezite ameliyatları 1950’li yıllardan itibaren, ülkemizde artış gösterdi, son 20 yılda da zirveye çıktı” dedi.

Düşük kilolu da olsa ameliyat isteyen hastalar için tıp dünyasının ikiye ayrıldığını belirten Ören, “Kişinin vücut kitle endeksi 40 ve üstü ise, zaten direk ameliyat öneriyoruz. Ancak soru işaretli olan kısım 30-35. 35-40 arasında ise ve yandaş hastalıklar dediğimiz şeker ya da tansiyon varsa, o zaman da ameliyat ediyoruz. Bence, 30-35 bandındaki hastalar iyice incelendikten sonra, operasyonun gerekliği oluşmuşsa ameliyatı tavsiye ediyorum. Burada, hastayı ve geçmişini iyi bir şekilde analiz edebilmek gerekiyor, bir değer üzerinden ameliyat ol ya da olma dememek gerekiyor. Bazen, vücut endeksi 40’ın üzerinde olsa bile, bünyesi ameliyat sonrasındaki süreci kaldıramayacağı için ameliyat önermediğimiz hastalarımız da mevcut” şeklinde konuştu.

Asıl başarıyı gösteren sürecin ameliyat sonrasındaki süreç olduğunun altını çizen Ören, “Hasta 2 3 yıl içinde kilosunu koruyabilmişse, o ameliyat başarılı geçmiş sayılır” dedi.

SENAY GÜNCAVAR BADUR –Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi