Eğitim öğretim dönemi içerisinde stajyer ya da çırak olarak alın teri döken milyonlarca genç,stajyer ve çıraklık döneminde ki sigortalarının emeklilik başlangıcı sayılmaması durumunun kendilerini mağdur ettiğini ve bu kanunun adalet teşkil etmediğni dile getirerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Oldukça geniş bir kitleyi ilgilendiren sorun tüm stajyer ve çırakları kapsarken hukukçular ve doktorları etkilemiyor.Avukat ve doktorlar staj sürelerini borçlanarak sigorta başlangıçlarını staj başlangıcına çekebiliyor. Bu hakkın verilmediği diğer stajyer ve çıraklar ise Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durumun ortaya çıktığını savunuyorlar.

Meslek lisesi ve yüksek okulda okurken staj yapan bir öğrencinin ya da haftanın 5 günü çalışan ve bir gün çıraklık okuluna giden bir gencin meslek kazalarına karşı sigortalanması zaten çalıştıklarını belgelemiş olmuyor mu? Bu insanların aktif olarak çalıştıkları ve ürettikleri ortadayken sigortalarının emeklilik için sayılmaması onları oldukça mağdur ediyor. Ufak bir hesaplama yapıldığında; Bir stajyer ortalama bir ayın yaklaşık 10 günü çeşitli iş kollarında fiili olarak çalışıyor.Bu günün rayiciyle günlük ortalama 25 tl olan günlük sigorta primi ödendiği takdirde 10 günde toplam maliyet 250 tl civarında olduğu görülüyor.

Milyonlarca genci mağdur eden bu karışık ve haksız durumun çözümünü gençler şu şekilde özetliyor; 5510 sayılı kanun değişikliği yapılarak borçlanma hakkı tanınması ve sigortalılık başlangıç tarihinin çıraklık ve staja başlangıç tarihi olarak esas alınması. Mağdurlar bu süreleri borçlanarak hem ülkemiz ekonomisine katkıda bulunacak hem de kendi mağduriyetlerini gidermiş olacaklar.

“AMACIMIZ ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL.”

Kendilerinin erken emeklilik peşinde olmadığını vurgulayan gençler, ortalama yaşları da dikkate alındığında erken emeklilik gibi bir durumun söz konusu olmadığını Burada ayrımın çok iyi yapılması gerektiğini ve Emekliliğe esas olarak staj sigortası kabul edildiğinde sigortalının yine emeklilik yaşını bekleyeceğini dile getiriyorlar.

Stajyer ve çırakların bu sorunuyla ilgili olarak meclise sunulan ve şu anda komisyonda yer alan sekiz kanun teklifi bulunmaktadır. Artık milyonlarca mağdur genç sabırsızlıkla meclisten çıkacak kararı bekliyor.

KENT YAŞAM / GAMZE ÜNLÜ

Editör: Haber Merkezi