Türkiye’deki tüm emeklileri örgütleyerek, mağduriyetlerinin giderilmesi adına ilk olarak 1995 yılında sendikal faaliyetlere başlayan Disk Emekliler Sendikası (Disk Emekli Sen), o dönemlerde iktidar tarafından bazı kesintilere uğramış ve daha sonra yayınladığı bir basın açıklaması nedeni ile kapatılmıştı. Türkiye genelinde 2019 yılında yeniden kurulan sendikanın Küçükçekmece şubesi ise 10 Mart 2020 itibari ile açılmıştı. Küresel salgın korona virüs nedeniyle çalışmalarına ara veren sendika, salgının kontrol altına alınması ile gelişen normalleşme süreci ile birlikte kurumsal ziyaretlerine başladı. Bu kapsamda ilk ziyaretlerini Kent Yaşam Gazetesi’ne gerçekleştiren Küçükçekmece Disk Emekli Sen Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Aslan’a, Mali Sekreter Ülkü Koç , Yönetim Kurulu Üyeleri Tacettin Ergül ve Bayram Aydın eşlik etti.

‘’EMEKLİLERİN SESİYİZ’’

Türkiye’de emeklilerin örgütlenmesi halinde büyük bir güç olacaklarını anlatan Aslan, ‘’ Uluslararası Sendikalar Federasyonu’na kayıtlı tek emekli sendikasıyız. Türkiye’de 13 milyona yakın emeklimiz var.   İlçemizde kısa sürede 170’e yakın üyeye ulaştık. Küçükçekmece içerisinde üye sayısı olarak hedefimiz 5 bin.  6 ay içerisinde bir kongre yapacağız. Sendikamıza üye olmanın temel koşulu emeklilik. Emekli olan herkes sendikamıza katılabilir. Emekli vatandaşlarımızın maaşlarına yapılan zamdan, bayram ikramiyesine ve daha birçok konuda sesleri olacağız. Haklarını sonuna kadar savunacağız’’ dedi.

‘’BAYRAM İKRAMİYESİ YILLARDIR AYNI’’

Emeklilikte sendikalaşmanın önemini anlatan Aslan, ‘’Nefes alan her canlının mağdur edildiği bu iktidar döneminde en çok mağdur edilen kesimlerden biri emekliler oldu. Türkiye genelinde 13 milyon emekli vatandaş var.  Bu kişilerin eşi ve çocuklarını dahil edersek neredeyse 26 milyona çıkan bir rakam söz konusu. Siyasi iktidarın kaderini belirleyecek potansiyele sahip olmasına rağmen, örgütlü bir hale gelemedikleri için hükümet emeklilik maaşına ne kadar zam lütfederse kabullenmek zorunda kalıyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi’nin girişimleri sonucu bayramlarda verilen ikramiyeler hala sabit olarak devam ediyor. Hiç bir artış yok. Başladığı günden bu yana aynı rakam veriliyor. Örneğin Maliye Çalışanları Sendikası (Maliye Sen) çok örgütlü bir güç olmamasına rağmen 2 bin 300- 2bin 500 lira civarı banka promosyonu aldılar. Bizler yine Disk Emekli Sen olmasaydı bu sene alacağımız rakam 450-500 liraydı. Biz bunu dayanışma gücümüzle bir nebze olsun arttırmaya çalıştık. Yakın bir takvimde ikinci yarı yıl zamı olarak 5.75 düzeyinde zam verdiler. TUİK’in bile açıkladığı enflasyon rakamları 12.75. Size 5,75 zam veriyorlar neden? Çünkü iktidar ile masaya oturma gücünüz yok. Onlara karşı direnme gücünüz yok. Biz bu birlikteliği sağlarsak, o zaman emekliler de Avrupa ülkeleri emeklilerine eş değer olmasa bile ona yakın bir refah seviyesi ile yaşama hakkına sahip olabilecekler. İktidar bizim gücümüzün farkına varmaya başlayınca şimdi HAK-İŞ Sendikası altında emeklileri toplamaya başladı.  İşin tehlikeli boyutuda bu. Bize göz açtırmıyor. Büyük bir güç haline gelerek sesimizi rahatlıkla duyurabiliriz. Biz partiler üstü bir yaklaşım ile çalışıyoruz. Emeklilerin haklarını korumak için toplumun bütün kesimlerini kucaklıyoruz’’ diye konuştu.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi