Erdiş ve Alparslan’ın birlikte hazırlayıp sunduğu “Herşeyden 1Haber” programında ülkenin yoğun gündemine değinerek pek çok konu hakkında tartışan ikili, öncelikle iki yıl aradan sonra kaldırılan OHAL’le ilgili konuştu.

OHAL’İN ADI DEĞİŞTİ

OHAL’de geçerli bazı tedbir ve uygulamaların 3 yıl daha devamını sağlayacak yasanın tüm itirazlara rağmen kabul edildiğini belirten Erdiş, eklenen maddelerin bir kısmına ‘Sakıncalılar Havuzu’ isminin verildiğini, Dışişleri Bakanlığı personelinin de bu havuzun içinde yer aldığını belirtti. Araştırma Merkezi denilen birimlerle işe iade kararı çıkan kimselerin, bu kez bu birimler tarafından yeniden araştırılacağını ve işe iadelerin daha da zorlaştığını ifade ederek, yeni yasa ile valiliklerin görevlerinin de değiştirildiğini ve istediği taktirde valilerin şehre girişleri engelleyebileceğini söyledi.

BEDELLİ ASKERLİK

Bedelli Askerlik ile ilgili düşüncelerini açıklayan Erdiş, 2011’de 30 yaşını aşanlara 30 bin lira bedelin biçildiğini, 2014’de ise bunun 18 bine indiğini söyledi. Şimdilerde ise son olarak 15 bin ve 21 gün askerlik yapılması kararını değişen dolar kuruna göre hesapladığını belirterek, “Zamanla bedelli askerliğe talep çoğaldı. 5 milyonu aşan talep var ve 75 milyar gibi bir para toplanacak” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığına atanan Berat Albayrak’tan ilk başlarda çok umutlu olmadığını ama söylemleri ve piyasa dostu tavrıyla dikkatleri çektiğini söyleyen Serpil Alparslan, “Albayrak, Merkez bankasının bağımsızlığından bahsediyor. Ekonomistlere, Ekonomi Yazarlarına, Özel Sektör çalışanlarına danışarak ortak aklı kullanacağını söylüyor. Söylediklerini uygulamalı olarak gösterirse açıkçası umudum çoğaldı” diyerek devam etti.

TARIM VE SAĞLIK BAKANLIĞINI UYARDI

Türkiye’de dijitale hızla gidildiğini, tarımda da dijital dönüşümün gerçekleşmesi gerektiğini ve tarımı güçlü olmayan bir ülkenin kalkınamayacağını belirten Erdiş, pazarlarda satılan her dört biberden üçünün klorpirifos kalıntısı içerdiğinin açıklandığını, çocuklara yeşilbiber, dolmalık biber ve salçalık biberi yedirmeme konusunda uyarıların yapıldığını belirtti.

Yurt dışına giden biberler, kiraz, kayısı ve çilek gibi ürünlerin yanlış ilaçlama, sinek, taşıdığı kalıntılar gibi türlü sebeplerle ülkemize iade edildiğini ve bu ürünlerin iç piyasaya sürülmüş olmasından endişe ettiğini belirten Nurdan Erdiş, “Klorpirifos Avrupa’da yasaklanmış. Tarım Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı’mız bu konuda gerekli önlemleri almalı” dedi

BAKANLIKTAN GIDA REKLAMLARINA AYAR

Bakanlığın çocuk programında kırmızı bir kategorisi olduğunu, 11 Nisan’dan itibaren bu kategorideki ürünlerin reklamlarını çocuk programlarından yasakladığını belirten Nurdan Erdiş, “Diğer ürünleri de uyarıcı alt yazı şartı ile uygulamaya soktu. Geçtiğimiz hafta çocukların aşırı tüketmesi tavsiye edilmeyen ürünler diye bir kısıtlama geldi. Ürün ambalajında ‘trans yağ yoktur’ ibaresi olması lazım” dedi.  Kırmızı kategoriye çikolata, şeker, gofret, enerji barları, tatlılar, cipsler, gevrekler, tatlandırıcı içeren içecekler ve yenilebilir buz türü yiyeceklerin girdiğini ifade etti.

VERGİ BORÇLARINDA SON GÜN 31 TEMMUZ

Gelir Vergisi 2. taksit ödemeleri için son günün 31 Temmuz olduğunu söyleyerek vatandaşları uyaran Nurdan Erdiş, Vergi borcu yapılandırma ile emlak ve çevre temizlik vergisi dışında kalan tüm vergi borçlarının yapılandırılabileceğini, yapılandırma kapsamında peşin ödeme yapanların gecikme faizlerinin de yüzde 95 oranında silineceğini söyledi.

BANKACILIKTA YAPAY ZEKA ZAMANI

Bankacılık konusunda ileri olduğumuzu ve cep telefonundan anında kredi talebinde bulunarak sıfır yanılma payı ile cevap alabildiğimizi belirten Erdiş, bütün verilerin analiz edilip 150 kişinin yapacağı işi yapay zekânın yapabildiğini söyledi.

İnsanların işsizlik yaşayacağı korkusuna kapılmasının da yersiz olduğunu belirten Erdiş, “Tam aksine yüksek ölçüde veri mühendisi ve bilimcisi ihtiyacı var. Yapay zeka işin sadece hamaliye kısmını ortadan kaldırıyor” dedi.

CHP DE İMZA KRİZİ

Aynı zamanda geçmiş dönemde CHP Diyarbakır Milletvekili Adayı olan Nurdan Erdiş’e 24 Haziran'dan sonra CHP’nin genel başkanlık tartışmalarına girdiğini ve olağanüstü kurultay yapılması için imza sürecine başladığını belirten Serpil Alparslan, İYİ Parti’nin de benzer bir süreç yaşadığını ve Meral Akşener hakkındaki düşüncelerini sordu.

CHP’nin genel başkanlık tartışmalarıyla gündeme gelmesinden dolayı rahatsız olduğunu, önemli olanın ülkenin birlik, beraberlik ve huzuru için çalışmak olduğunu, Meral Akşener’in de kadın olarak tek siyasi aktör olduğunu ve olması gerektiğini, TBMM’de daha çok kadın olması gerektiğini söyledi.

BEYAZ EŞYA FİYATLARI EKONOMİNİN GERÇEK DEĞERLERİNİ VERİR

Arçelik Kahramanoğulları Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama Sanayi ve Tic A Ş’ti Yönetim Kurulu Başkanı da olan Nurdan Erdiş, beyaz eşya rakamlarının ekonominin gerçek değerlerin verdiğini, ülke ekonomisini buradan da okuyabileceklerini söyledi.

Beyaz eşyanın lüks değil, ihtiyaç olduğunu belirten Erdiş, toptancılar bazında fiyatların yüzde 24 arttığını, vatandaşa ise bunun yarısını yansıttıklarını söyledi.

Önümüzdeki süreçte de zamların devam edeceğini belirten Erdiş, “Tüketilen ürünler yüzde 8-10 arası düşük karla satılıyor. Elektronikte ise yüzde 5 kar payı var. Elde edilen kar ile kira, SSK, personel giderleri karşılanır. Yani masraf çok, kar az” diyerek, yüzde 18 KDV, yüzde 8 ÖTV ile toplamda yüzde 26 vergi ödendiğini belirtti. Beyaz eşya sektörü olarak yeniden ÖTV vergisinde indirim beklediklerini ve iç piyasanın rahatlaması için de buna ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin kendi içinde güçlü markaları olduğunu, beyaz eşyada yurt dışında da güçlü bir pazarının olduğunu belirten Erdiş, 9 milyon ihraç 3 milyon yurt içi ürün verildiğini ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa beyaz eşya sektörünün iç pazarda yüzde 15 küçüldüğünü söyledi, “Krizi buradan okuyabiliriz” dedi.

GENÇLER GELECEĞİN TEMİNATIDIR

Son olarak geçtiğimiz günlerde ülke gündemine düşen ve Türkiye'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e Anıtkabir de hakaret eden Safiye İnci’nin Kurtuluş savaşında mücadele eden tüm kadınlara hakaret, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ihanet eden söylemlerini kınayan Serpil Alparslan’a cevap veren Nurdan Erdiş, gençlerin tarih bilgisinin olmadığını ve bu ülkenin cefakâr halkının çok zorluklar çekerek bu günleri yaşamamıza imkân verdiğini söyledi. Gençlerin, Osmanlı'nın niçin ve hangi koşullarda battığını ve Cumhuriyet'in nasıl kurulduğunu çok iyi bilmeleri gerektiğini belirten Erdiş, ekranda gösterilen 1921 yılına ait fotoğraflarda da o yıllarda debdebeli bir Osmanlı ordusunun olmadığını belirtti. Gençlerin okuyup araştırıp, tarihine ve atalarına sahip çıkmaları gerektiğini belirtti.

19 yaşında Milli Okçu Mete Gazoz’un Dünya Kupasında ülkemize altın madalya kazandırdığını söyleyerek, “Gençlerimizden böyle güzel haberler bekliyor, ülkemizi her alanda temsil etmesini istiyorum. Başarı iltifata tabidir. Gencimizi kutluyor başarılarının devamını diliyorum” diyerek programı tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi