Mahkemenin İBB'ye devrini durdurduğu Esenler Otogarı'nın otoparkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla İSPARK'a devredilmişti. Otogar gelirinin yüzde 25’inin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) aktarılacağı ve Otogara giriş çıkışlarda ise ilk 1 saatin ücretsiz olacağı ifade edilmişti.

Uluslararası Trakya ve Anadolu Otobüsçüler Derneği ile Avrasya Terminal İşletmeleri Anonim Şirketi, belediyenin kararına itiraz etti. Devir kararının uygulanmasıyla telafisi güç zararlar oluşacağı gerekçesiyle “davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara karara cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin durdurulmasına” karar verildi.

İşte İBB'den yapılan o açıklama:

"İstanbul 3.İdare Mahkemesi, Uluslararası Trakya ve Anadolu Otobüscüleri Derneği ve Avrasya Terminal İşletmeleri’nin başvurusu üzerine, dün almış olduğu kararla, İstanbul Büyük Otogarı(Esenler) otopark alanlarının, tahliye edilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSPARK’a devrini durdurmuştur. Kararda, idarenin savunması ve ara kararı cevabı yedi gün içinde istenmiştir."

İBB hukukçuları, kararın rutin bir işlem olduğunu belirterek kararla ilgili tüm hukuki haklarını kullanacaklarını ifade ettiler. Hukukçular, mahkemeye gerekli bilgilendirmelerin yapılması ardından sürecin aynen işleyeceğinden emin olduklarını da vurguladılar.

İşletmecinin sözleşmesi 4 Mayıs'ta sona ermişti

2016’daki darbe girişiminin ardından “15 Temmuz Şehitler Otogarı” adı verilen otogarı işleten Avrasya Terminal İşletmeleri’nin (AVTER) sözleşmesi 4 Mayıs’ta sona ermişti. Esenler Otogarı, Metro Turizm’in patronu, firari Galip Öztürk’ün kızı olan Ayten Öztürk Ünal’ın patronu olduğu AVTER yönetimi altındaydı.

İmamoğlu: Yüksek teknoloji merkezine dönüştüreceğiz

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 29 Haziran’da yaptığı açıklamada, otogarın hızlıca taşınma ve dönüşmesini gerçekleştireceklerini belirterek, “Esenler Otogarı’nı yüksek teknoloji merkezine dönüştüreceğiz” demişti.

Otogar Esnaflar Derneği Başkanı Şahap Önal, “AVTER’in dava açma hakkı yok”

Otogar Esnaflar Derneği (OED) Başkanı Şahap Önal’da, Esenler Otogarı’nın İSPARK tarafından işletilmesine itiraz ederek, mahkeme kararı ile durdurulmasına neden olan Uluslararası Trakya ve Anadolu Otobüsçüler Derneği ile Avrasya Terminal İşletmeleri Anonim Şirketi’nin dava açma hakkının olmadığını iddia etti.

2001 yılına kadar dernek statüsünde otogarı işleten Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği’nin, otogardan elde ettiği geliri, yazıhanelerden oluşturduğu şirket olan Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş (AVTER) adı altında topladığını söyleyen Şahap Önal, “AVTER’in böyle bir dava açma hakkı yok. UATOD açabilir. Bunlar kesin karar değil. Mahkeme İBB den savunma talep etmiştir ve bu ara karardır. Kamuoyuna yanlış bilgilendirme yapılmıştır” dedi.

Editör: Haber Merkezi