ESENYURT- Gerçekleşen buluşmada konuşan CHP Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen,  “Dişinden tırnağından arttırdıkları ile başını sokacak bir evleri olmasını isteyen mağdurlarımızın her zaman yanındayız” dedi. Gökmen konuşmasında Eski Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nu eleştirerek, “Maket üzerinden konut yapmaya izin verildi. O maketlerin kurdelelerini de birebir belediye başkanı kendi elleriyle kesti. Hak sahipleri başkanın teminatı ile bu daireleri aldılar. Ama şimdi ortada ne belediye başkanı, ne de parası ödenen daireler var. Konut sahipleri ortada kaldılar. Bizler değişik inşaat firmalarının yarattığı mağdurlarla bir araya geldik, gelmeye de devam edeceğiz. Yeni belediye başkanı atandığı zaman 'ben gayrimenkul uzmanıyım, çözersem bu sorunu ben çözerim' dedi. Biz de madem bu sorun çözülecek başka beklentimiz yok dedik ve takip ettik. Ama 8 ay geçti sorunlar çözülmedi. Şimdi de ‘ben mi yaptım’ diyerek kenara çekiliyor. Peki bu vatandaşların hakkını kim verecek. CHP İlçe Başkanlığı olarak sonuna kadar mağdurlarımızın yanındayız ve bu işin takipçisiyiz.  Esenyurt, Betonyurt oldu, artık esmiyor. Rüzgarımızı çaldılar’ dedi.

BUNLAR ORGANİZE İŞLER

Devletin asli görevinin yurttaşlarının can ve mal güvenliğini korumak olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Gürsel Tekin, vatandaşların talep ve önerilerini yönetimlere iletmek, kamuoyu oluşturmak ve TBMM’de konuyu gündeme getirmek için öncelikle mağdur vatandaşları dinlemek istediğini belirtti. İnşaat firmalarının iktidara yakın kişiler ya da yakınları tarafından kurulduğunu, şoförlerinin üzerine dahi şirketler açtıklarına şahit olduklarını ve tüm bunların organize işler olduğunu söyleyerek konuşmasını sürdürdü. 

SÖZLEŞMELER GEÇERLİ

İstanbul’da 100 bin, Esenyurt’ta ise 27 bini aşan konut mağdurunun, hak arama noktasında örgütlü olmadığını, A4 kağıdına yapılan sözleşmelerin geçerli olmadığı algısının yaratıldığını ifade eden mağdur bir vatandaş, “Bu belgeler geçerlidir. Hepimiz alacaklıyız” dedi.

Paralarını ödemelerine rağmen evlerinin teslim edilmediğini, bazılarının inşaatlarının durduğunu, tapuları verilmeyen ve içinde oturdukları dairelerin icralık olduğunu ya da başkalarına satıldığını anlatan vatandaşlar, sorunlarının çözülmesi için yıllardır yetkililerden yardım istediklerini ve sonuç alamadıklarını söylediler. Özellikle Büyükçekmece Adliyesi’nde konut mağduriyeti için dava açmanın bile neredeyse imkansız olduğunu belirten mağdurlar, hukukun işletilmediğini de iddia ettiler.

TUTUKLAMA KARARI OLAN, ŞENLİK AĞASI OLDU

Yeşil İnşaat, Bulut İnşaat, Osmanlı İnşaat, Makrom Yapı ve Ukra Yapı gibi firmaların vatandaşlara yaşattığı mağduriyet davalarının hala devam ettiğini, sonuçlanmasına ve sorumlu şirket yöneticileri hakkında mahkumiyet ve tutuklama kararı çıkmasına karşın hüküm giymiş bazı kişilerin dışarda ellerini kollarını sallayarak dolaşabildiklerini söylen mağdurlar, sanıklardan Osman Nuri Bakırcı hakkında 44 yıl hapis ve hakkında yakalama kararı çıkmasına karşın Konya Seydişehir’de 150 bin TL karşılığında Şenlik Ağası olduğunu, bölgede Termal Tesis Yatırımı ve İlçe Kütüphane İnşaatı gibi yatırımlarının olduğunu da basından takip ettiklerini söyledi.

BU DÜNYADA 4 DUVARIM OLMAYACAKMI?

2012 den beri devam eden davalarının hala sonuçlanmadığını söyleyen 64 yaşındaki mağdur bir vatandaş, bu yaştan sonra hangi kapıyı çalacağını bilmediğini söyleyerek, “Bu dünyada 4 duvarım olmayacak mı?” diye sordu.

Yeşil İnşaat Firması mağdurlarını temsilen gelen bir vatandaşta, projelerin zamanında tamamlanmadığını, toplanan paralarla yeni projelerin yapılarak bitirildiğini, kendi projelerinin ise inşaat halinde 4 yıldır beklediğini söyleyerek, geçtiğimiz günlerde Cevizlibağ’da bulunan Yeşil İnşaat ofisine gittiklerini anlattı. Yeşil İnşaat sahipleri ile görüşemediklerini, ofiste olan yakın bir akrabaları olduğunu ifade eden bir kişinin kendilerine şahsi olarak söz verdiğini, hakediş paralarının ödeneceğini, ancak bu işlerin yaklaşık 2 yılda sonuçlanabileceğini kendilerine ifade ettiğini söyledi.

İMAR YOĞUNLUĞU ALMANIN YOLU, İKTİDARA YAKIN OLMAK

İmar yoğunluğu almanın ilk yolunun iktidara yakın olmak olduğunu belirten Milletvekili Gürsel Tekin, 2005 yılından beri betonla mücadele ettiğini, yargının elinin kolunun bağlandığını söyleyerek, “6 yılda işini yapamayan yargı, bizim yargımız değil” diyerek devam etti.

Görevden alınan belediye başkanı Necmi Kadıoğlu ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen mağdurlar, belediye başkanı hakkında soruşturma izni veren savcının oradan oraya sürüldüğünü söyleyerek, konut dolandırıcılığı ile ilgili dava açarken dahi zorlandıklarını belirttiler.

ARTIK TOPRAK KALDIRMIYOR

Eskiden İstanbul’un yaylası olan Esenyurt’un yaşanmayacak hale geldiğini, parklarda uyuşturucunun alıp başını gittiğini söyleyen CHP Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen, “Kontrolsüz yapılaşmadan dolayı artık toprak bile kaldırmıyor” dedi.

BELEDİYE MECLİSİNDE GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantıya katılan belediye meclis üyelerinden CHP’li Engin Doğru’da, İncirtepe Mahallesi'nde belediye tarafından yapımı süren Pazar alanı ve kapalı otopark inşaatında, sağanak yağmurun da etkisiyle meydana gelen toprak kayması sonucu pek çok binanın hasar gördüğünü, belediye başkanının mağduriyetleri gidereceğini söylediğini, belediye meclis kayıtlarında da bunun olduğunu söyleyerek, “Şimdi vatandaş sorunca ben karışmam diyorlar” şeklinde konuştu.

BETON VE İMAR LOBİSİ

“Kurtuluş sizin gibi hakkını arayan cesur insanlardadır” diyerek katılımcıları tek tek dinleyen CHP’li Tekin, televizyonları seyredince kendisini İsviçre’de yaşıyor gibi hissettiğini, yandaş medyanın sorunları göstermediğini, hakim ve savcıların bilir kişi raporuna göre karar verdiğini ve eskiden bilirkişilerin eğitimli ve alanında uzman  kişiler olduğuna dikkat çekti.

Yıllardır dişinden tırnağından artırarak, hatta çoluk çocuğunun rızkından keserek gece gündüz verdiği emek ve alın terinin karşılığında birikimlerini ailesinin başını sokabileceği bir ev sahibi olma hayalini kuran insanların haklı davalarının sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyleyen Gürsel Tekin, beton lobisi ve imar çetesinin mevcut olduğu İstanbul’da, konut mağdurlarını sonuna kadar savunacaklarını belirtti.

İNCİRTEPE MAHALLESİ ZİYARET EDİLDİ

İlçe Başkanlık binasında mağdurlarla birlikte yapılan toplantının ardından İlçe Başkanı Ali Gökmen, Milletvekili Gürsel Tekin, Meclis Üyesi Engin Doğru, Esenyurt’un imar sorunlarıyla ilgili çalışmalarıyla çokça gündeme gelen eski ilçe başkanlarından Kemal Deniz Bozkurt ve ilçe yöneticilerinin de olduğu heyet, Esenyurt İncirtepe Mahallesi’ni ziyaret ederek, buradaki mağdurlarla görüştü.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi