İstanbul’un Esenyurt ilçesinde on yıl önce, dönemin Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Doğan Araslı Bulvarı’nın üst kısmını kapatarak, kamu hizmetleri ve vatandaşları bir araya getirmek amacıyla, bir şehir merkezi kurmak için harekete geçmişti. Milli emlak arazisi olan bu kısma ayrıca halk yararına bir park yapacağını açıklamış ve 18 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirdiği kat karşılığı hizmet binası ihalesini Özyurtlar A.Ş. firması almıştı.

Yukarıda bahsi geçen yerler City Center projesi kapsamında tamamlanmasına rağmen, vatandaşlara sorun yaratan tek bir yer kaldı. Adile Naşit Bulvarı’nı, Doğan Araslı Bulvarı’na bağlayan yol ilk önce altgeçit yapılacağı iddaasıyla kapatıldı, ardındansa kapalı bir otopark olacak denildi. Şimdiyse vatandaşın olması gereken bu yolda ne yapıldığını kimse bilmiyor. Kenarında büyükşehir belediyesi tarafından asılmış olan pankartta ise yolla hiç alakası olmayan, ‘’Tabela Durağı ile Ahmet Arif Caddesine yeni bir altgeçit inşa ediyoruz’’ yazısı dikkat çekiyor.

VATANDAŞIN YOLUNA OTOPARK YAPIYORLAR

Eskiden dört yol ağzına çıkan bu yolun bir kısmı ise City Center Outlet’in kapalı otopark girişi olarak kullanılıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Esenyurt- Büyükçekmece Minibüs hattı koordinatörü olarak görev yapan Cemal Yılmaz, yıllar önce yolun kapatılarak, inşaatların başladığından bahsederek, ‘‘On yıl önce burada karakol vardı. Onu yıktılar, getirdiler kum döktüler, temeli attılar, hala da öyle sürüyor. Ne olacağı belli değil. Burası normalde çift şeritli caddeydi. Şimdi daracık yollar kaldı geriye. Duyduğuma göre kapalı otopark olacak diyorlardı ama hiç otoparka benzer bir çalışma gibi durmuyor.  ‘’ dedi.

TEK SEFERDE GİDİLECEK YOL, ÜÇ VESAİTE ÇIKTI

Yolun kapalı olmasının minibüs güzergahlarına etkisine değinen Cemal Yılmaz, ’’Eskiden bu arabalar duraktan ilk çıkarken dolu gidiyorlardı, şimdiyse bomboş gidip, geliyorlar. Şimdi düşünün, bir kadın kucağında çocuğuyla, kış günü, yağmur ve çamur içerisinde bu daracık yolu inemiyor. Yukardan başka bir minibüse biniyor. Normalde Büyükçekmece’ye tek araçla gidebilecekken, 2-3 farklı toplu taşıma aracı kullanmak zorunda kalıyor. 2000 TL maaş alan bu insanların cebini düşünen yok. Bizim minibüsler yol kapanmadan önce balık yoluna kadar inip, yolcu alıp, indiriyordu. Şimdi bu imkanda kesildi, yani esnafta mağdur vatandaşta‘’ diye vurguladı.

YOL ÇALIŞMASI NEDENİYLE ESNAF KEPENK İNDİRDİ

Yol üzerinde iş yeri bulunan ismini vermek istemeyen bir esnaf, eskiden öğrencilerin geçtiği bu yolun kapatılmasıyla işlerinin etkilendiğini ve 6 ay dükkanını kapatıp, çalışmaya ara vermek zorunda kaldığından bahsederek şunları ekledi, ‘’Burada ne yapacaklar, ne yapılıyor bizde bilmiyoruz, burası caddeydi, yoldu. Şimdiyse yıllardır kapalı ve inşaat halinde duran bir alan olarak duruyor. Önceki belediye başkanı, kendi ortağına yap-işlet-devret modeliyle sözleşme yaptı. Buraya paralı otopark yapacaktı, yapamadı, başaramadı. Büyükşehir’e devretti. Büyükşehir’de kendi otopark firması olan İSPARK’a verdi. Şuan İSPARK burası için ödeme yapmıyor. Öylece kaldı. Bu yolu otopark yapıcaz diye kapadılar ve buradaki esnafı perişan ettiler. Önceki başkan ve ortağı olduğu iddia edilen Özyurtlar İnşaat’ın bu uygulamaları yüzünden sadece biz esnaflar değil tüm Esenyurt mağdur ediliyor” dedi.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM



 

Editör: Haber Merkezi