ABD Başkanı Donald Trump’un Kudüs’ü İsrail Başkenti olarak tanıma kararını açıkladıktan sonra tüm Türkiye’den tepki sesleri yükselmeye başladı. Özellikle İstanbul’dan gösterilen tepkilerde ABD ve İsrail hükümetlerine sert eleştirilere yer verilirken bir tepki de İstanbul’un en yoğun nufüsuna sahip olan Esenyurt ilçesinden geldi. Esenyurt meydanda gerçekleşen ABD ve İsrail’i protesto eylemine binlerce insan katılım gösterirken alanda bulunan vatandaşlar ellerinde Filinstin bayrakları ve pankartlarla eyleme destek verdi. Yoğun güvenlik önlemi alınan eylemde büyük Türk bayrağı açılarak İsrail ve ABD alehinde sloganlar atıldı.


‘İSLAM ALEMİNE VURULMUŞ HANÇERDİR’
Esenyurt Kudüs Platformu tarafından düzenlenen eyleme ilçede faaliyet gösteren çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu katılırken, gerçekleşen basın açıklamasında  alanda bulunan vatandaşlara seslenen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu;” Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması girişimi, siyasi açıdan İsrail'in işgal politikalarını meşrulaştırmanın bir adımı olduğunu bilmekteyiz. Trump’ın işgal altındaki Kudüs'ün işgalci İsrail devletinin başkenti olarak tanınması veya ABD elçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması kararı İslam ümmetinin kalbine vurulmuş bir hançerdir. ABD’nin ve İsrail'in bu kararı asla kabul edilemez” dedi.


‘GEÇERSİZ VEGAYRIMEŞRUDUR’
Kadıoğlu konuşmasının devamında, “Ortadoğu’daki kargaşadan ve İslam devletlerinin içine düştüğü zillet halinden faydalanan ABD, 1995 yılında yasallaştırdığı bu kararını hayata geçirmeye çalışmaktadır. Alınan bu karar geçersiz ve gayrimeşrudur. Bu uluslararası kanunlar ile kayıt altına alınan Filistin halkının haklarını ihlal eden ve barış imkânını tamamen ortadan kaldıran bir girişimdir” diye konuştu. 


‘İNSANLIĞIN MANEVİYAT BAŞKENTİ’
“Kudüs sadece Filistin halkının değil aynı zamanda tüm Müslüman halklarında kırmızı çizgisidir” diyen Kadıoğlu, “Trump, bu küstah girişimiyle Müslüman halkları ve devletleri tanımadığını bir kez daha kanıtlamış olmaktadır. Kudüs'ü Siyonistlere peşkeş çekmek sadece Müslümanlara değil aynı zamanda tüm Hıristiyan âlemine de bir hakarettir. Hıristiyanların da Amerika'nın ve İsrail’in bu kararına itiraz etmeleri gerekmektedir. Çünkü Kudüs Siyonizm'in değil, tüm insanlığın maneviyat başkentidir” sözlerini kullandı. 

‘MEDENİYET DEĞERLERİNE HAKARET’
Kadıoğlu sözlerinin sonunda, “nsanlığın ve inançların ortak değeri olan Kudüs'ü Siyonizm'in başkenti haline getirmek, bütün dinlerin medeniyet değerlerine hakarettir. Diğer dinleri ve mensuplarını yok saymaktır. Kendinden başkasını düşünmeyen, bu uğurda çocuk katili olmaktan çekinmeyen bir devlet anlayışının, barış ve hoşgörünün başka bir adresi olan Kudüs'ü ele geçirmesi bölgeyi yeniden daha büyük çatışma ortamına sürükleyecek bir adımdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Kudüs Müslümanların kırmızıçizgisidir. İsrail'le diplomatik ilişkilerimizi koparmaya kadar gidebiliriz’ çıkışının arkasında olduğumuzu ve işgalci İsrail ve ABD'ye karşı atılacak her türlü adımı destekleyeceğimizi ilan ediyoruz. Biz Esenyurt Kudüs Platformu olarak ABD'nin bu küstah tavrına karşılık tüm Müslümanları Kudüs'e sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 


Bilal ÇIĞRIM- Kent Yaşam


 

Editör: Haber Merkezi