İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Christie's salonunda yapılan müzayedeye katılan İBB, alıcıların beğenisine sunulan en dikkat çekici parçalardan biri olan Fatih Sultan Mehmet'in yapılan üç orjinal portresi arasında yerini alan tabloyu satın aldı. Müzayedede İBB’yi Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka temsil ederken, portre için 770 bin sterlin (yaklaşık 6,5 milyon lira) ödendiği açıklandı. Tarihi bir öneme sahip olan yapıtı böylece yeniden kendi topraklarına dönmüş olacak.

''FATİH'İN TABLOSUNUN YAKIŞTIĞI YER İSTANBUL'DUR''

Konuyla ilgili duygularını ifade eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,“Mutluyuz. Bellini’nin gerçekten önemli bir tablosunun, bize ait aslında bir anının, Fatih Sultan Mehmet’e ait bir tablonun yakıştığı yer, elbet İstanbul’dur. Yakışan; İstanbul halkının, hatta bütün dünyanın gelip, o muhteşem komutanı, padişahı görmek isteyeceği bir alanda ziyaret etmesidir. Bu noktada; satışa çıktığını duyunca çok heyecan duydum ve hemen arkadaşlarıma, süreci incelemeleri için talimat vermiştim. Bugün de belediyemize ait bir şekilde sonuçlanması, beni çok mutlu etti. Çok onur duydum. Tam da Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’da daha özel bir anıtla hissedilir hale gelmesini ve bunun Mustafa Kemal Atatürk’ün bir vasiyeti üzerine, bize yakıştığını ifade ettiğim ve bununla ilgili bir proje sürecini başlattığımız -şu anda yarışma safhasında- hatta nerede olması gerektiği konusunda ön hazırlıkların yapıldığı sıcak günlerde böyle bir hediyenin İstanbul’a kazandırılması, beni, çok çok mutlu etmiştir. Hayırlı olsun İstanbul halkına. İstanbul halkına ait bir eserdir o artık. İnşallah nice yüz yıllar İstanbul’da yaşamaya devam edecek'' dedi.

Tablonun Önemi Neydi?

İtalyan ressam Gentile Bellini bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından 479 yılında İstanbul’a davet edilmişti. Bir portresini yaptırmak isteyen Fatih, ilk önce italyan ressamın yeteneklerini gözden geçirmek için saraydan birkaç kişinin resmini çizdirmiş, ardından ise kendisini çizmesini istemişti. Bu portre aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in kendi döneminde yapılıp günümüze gelebilmiş üç orijinal portesinden biri olarak tarihi kayıtlarda yerini aldı.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi