Fatih Belediyesi’nin 2019 yılı için öngördüğü 391 milyonluk bütçesi ve 2019 yılı performans raporları belediyenin Ekim ayı meclis toplantılarında görüşmeye açıldı. Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, Fatih’e vizyon katacak projelerinin, yatırımlarının ve hizmetlerinin 2019 yılında da devam edeceğini ve 2019 yılı için öngörülen bütçenin Fatih ilçesine hayırlı olmasını dilerken bütçe ile ilgili söz alan CHP Fatih Meclis Başkanvekili Kazım Akşahin ise öngörülen bütçede halkın yararına hiçbir çalışmanın olmadığını öne sürerek, bu gerekçeyle CHP Grubu olarak bütçeye ret oyu vereceklerini söyledi.

‘Fatih’in sosyal ve kültürel yapısının değişmesine göz yumdunuz’

Akşahin,  konuşmasının devamında şunları söyledi; Hepimizin bildiği gibi üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’un kalbi Tarihi Yarımada’dır. Tarihin, turizmin, kültürümüzün, ticaretin başkenti olan yarımadamız, kamu kurumlarıyla, üniversiteleriyle, tıp fakülteleriyle, okullarıyla sadece ülkemize değil dünyada bir markadır. Bu marka şehrin değerlerini korumak, tanıtmak, yaşatmak, şahlandırmak yerel yönetimlerin görevidir. Çünkü kalkınma yerelden başlar ama son 17 yılda gördük ki Fatih’te esnaf kepenk kapattı. Turizm dibe vurdu, yerli halk göç etti Fatih yabancılaştı. Neden yerel yöneticiler Fatih’in sosyal, kültürel ve demografik yapısının değişmesine ya da değiştirilmesine göz yumuyor?

‘Belediyenin borcu artarak devam ediyor’

Fatih Belediyesi 2018 yılı bütçesi 336 milyon liraydı. 2019 yılı için müdürlüklerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan bütçe mali hizmetler müdürlüğümüzce hazırlanmış olup 391 milyon lira olarak meclisimize sunulmuştur. Bununla birlikte belediyemizin borç durumu ise 2017 yıl sonu itibariyle 385 milyon lira olarak görülmektedir. Fakat 2018 yılı ilk 6 ayında bu borcun daha da attığını düşünüyoruz. Bununla ilgili müdürlüğümüzden ilk altı aylık verileri alamadık. Bunun sonucunda görülüyor ki belediyemiz bu bütçe Fatih halkına hizmet edemeyecek durumdadır.

‘Erzaklar iktidar partisinin seçim bürolarında dağıtıldı’

2018 yılı bütçesinde ilçe sınırlarında ikamet eden ihtiyaç sahibi vatandaşlara erzak yardımı 4.9 milyon iken 2019 yılında 8 milyon lira olduğunu görüyoruz. Bu durumun Suriyeli mültecilerle ilgisi var mı? Yoksa bu bir yerel seçim hazırlığı mıdır? Biliyoruz ki 24 Haziran seçimlerinde erzaklar iktidar partisinin seçim bürolarında dağıtılmıştır. Bütçe kullanılırken adil, hakkaniyetli olunmalı kul hakkının önemi unutulmamalıdır.

‘Fatih’in sorunları kronik hale geldi’

Belediyemiz taşınmaz mallarını neden satışa çıkarmıştır? Acaba bu satışlarla borç mu ödeyecek yeni projeler mi gerçekleştirecek? Fatih’te yenileme alanlarının tümünde tam bir kargaşa yaşanmaktadır. Sulukule roman halkı mağdur edildi. Şimdi ise sıra Mevlanakapı 1501 adada. İstimlak edilen alanlar yıkılıyor. Harabeye dönüştürülüp itibarsızlaştırılıp insanlar tedirgin edilerek mahallelerinden göçe zorlanıyor. Yıllardır otopark sorununu çözemediniz. Fotoğrafta da gördüğünüz gibi Fatih’te yok denecek kadar az olan yeşil alanlar bu yüzden araçlar tarafından tahrip ediliyor. Belediyenin klasik hizmetlerinden tutunda yaptığı tüm çalışmalarında halkın yararının gözetilmediği gerekçesiyle CHP Grubu olarak bütçeye ret oyu vereceğiz.

Konuşmaların ardından oya sunulan performans ve bütçe raporlarına AK Parti Grupu ‘Evet’, CHP Grubu ise ‘Hayır’ oyu kullandı. Raporlar oy çokluğuyla meclisten geçti. 

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi