Düzenlenen etkinliklerde çoğunlukla gazetecilerin sorunları konuşulurken, gazeteciliğin zor ve emek isteyen bir meslek olduğunu dile getiren belediye başkanları, siyasiler ve dernek temsilcileri özellikle yerel basının hak ettiği değeri görmediğini ve yerel basına daha çok destek vermesi gerektiğinin altını çizdiler.

‘DEMOKRASİNİN TAŞIYICI GÜCÜ’

BEYLİKDÜZÜ-Yapılan etkinler arasında en değerli görülen etkinlik ise hiç şüphesiz Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik oldu. Duayen gazeteciler Oktay Ekşi, Tufan Türenç ve Pınar Türenç’in konuk olarak katıldığı programda gazetecilerin sorunları ele alınırken konu ile ilgili önemli konuşmalar yapan ve meslekte 66.yılını tamamlayan Oktay Ekşi, “Yerel gazetecilik, ülkedeki demokrasinin taşıyıcı sütunudur. Halkın sesini olduğu gibi yansıtamazsanız hiç boşuna uğraşmayın, demokrasinin bel kemiği kırılmış demektir. Türkiye bu konuda büyük bir zaaf içindedir” dedi. Türkiye’de 1000 kadar yerel gazete olduğunu vurgulayan Ekşi, bu dilime göre yerel basının çok düşük bir tiraja sahip olduğunu aktardı ve yerel basının güçlenmesi ile ilgili görevin gazeteciler ve siyasetçilerin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

İYGAD’DAN MUHTEŞEM GECE

Gazeteciler için program düzenleyen İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD) ise Küçükçekmece Paşa Garden’da düzenlediği programla basın mensuplarına unutulmaz bir gece yaşattı. Programda konuşan İYGAD Başkanı Mehmet Mert yaptığı konuşmasında yine gazetecilerin sorunlarına değinerek yerel gazetelere yeterince desteğin yapılmadığın söyledi.

KARADENİZ GAZETECİLERİ AĞIRLADI

KÜÇÜKÇEKMECE- Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz de bu özel günde gazetecileri unutmayan belediye başkanları arasında yer aldı. Düzenlenen yemekli programda yerel ve ulusal medya temsilcileri ile bir araya gelen Karadeniz, “Gazetecilik, demokrasiye aşık bir meslek. Gazeteciliğin demokrasi anlayışımızda ülkemizin daha yaşanabilir bir ülke haline gelmesinde önemli bir yeri var. Hepinize bu anlamda teşekkür ederim” diye konuştu.

AKGÜN GAZETECİLERLE BULUŞTU

BÜYÜKÇEKMECE- Gazeticileri bu özel günde unutmayan bir diğer Belediye Başkanı olan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise, “Bugün en fazla ihtiyaç duyduğumuz şey demokrasinin gelişmesi, sağlıklı bir toplumun oluşumu için tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir gazetecilik anlayışıdır. Ancak üzülerek söylemek gerekirse; ülkemizde basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve bireylerin temel hak ve özgürlükleri 57 yıl öncesinden çok daha geri durumdadır. Oysa unutulmamalıdır ki, özgür basın; özgür toplum ve güçlü demokrasilerin olmazsa olmazıdır, teminatıdır” dedi.

GAZETECİLER SARIYER’DE BULUŞTU

SARIYER- 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısı ile basın mensuplarını ağırlayan bir diğer Belediye Başkanı ise Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç oldu. Düzenlenen programda gazetecilerin çok zor şartlarda mesleklerini icra ettiğini dile getiren Genç, “Bir gazeteci güvenilir kaynaklardan edindiği bilgi ve belgelerle oluşturduğu haberini tarafsız ve objektif bir bakış açısıyla yazmalı, yorum yapacaksa onu da özgür bir şekilde yapmalıdır. Hiç kimse de fikrinden ve düşüncesinden dolayı yargılanmamalı” dedi.

SULTANGAZİ’DE BASIN BULUŞMASI

SULTANGAZİ- Sultangazi Belediye Başkanı Cihat Altunay’da 10 Ocak nedeniyle basın mensupları ile bir araya geldi. Altunay burada yaptığı konuşmasında, “Halkı bilgilendirme görevini yerine getiren basın mensuplarına çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Kamuoyunu doğru ve eksiksiz bilgilendirme ilkesiyle zor şartlar altında fedakarlıkla görev yapan basın mensuplarımızın bu çabası takdirle karşılanmalıdır” şeklinde konuştu.

AVCILAR’DA KUTLAMA

Güçlü ve bilinçli bir toplum için gazetecilik mesleğinin kutsal olduğunu hatırlatan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli “Gazeteciler toplumun vicdanıdır. Her koşulda baskılara boyun eğmeden haber alma, dolayısıyla farkında olma özgürlüğümüzü beslemek adına çalışan, tarafsız, özgür, cesur gazeteciliği kendine meslek edinmiş tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutlarım’’ dedi.

İYİ PARTİ’DEN GAZETEMİZE ZİYARET

10 Ocak Gazeteciler Günü sebebiyle gazetimize ziyarette bulunan İYİ Parti Küçükçekmece İlçe Başkanlığı da bu özel günde yerel medyanın yanında olduklarını gösterdi. İYİ Parti Küçükçekmece İlçe Başkanı Mustafa Bilgili yaptığı konuşmasında, “Çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından ne yazık ki 10 Ocak 1961'den çok daha kötü koşullara sahipsiniz. Basın özgürlüğünü ele alan yasalar yeniden düzenlenmelidir. Şuan ki hükümet halkı bilgilendirme görevini yerine getiren gazeteciler ile  terör propagandası yapan şahısları aynı kazana atmaktadır. Fikirleri nedeniyle tutuklanan gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır " diye konuştu.

Bilal ÇIĞRIM-Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi