Ev sahipliğinin Servet Yenigün’ün yaptığı yemekli toplantıya Iğdır Belediye Başkanı Murat Yikit, Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan, Özel İdare Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Aralık Belediye Başkanı Bayram Teksay, Karakoyun Belediye Başkanı Kurban Kaya, Iğdır’a yatırım yapıp işletmeye açanlardan Murat Bekem, Vildan Koçak, Cemal Avcı, Nurettin Madak başta olmak üzere hali hazırda yatırımı inşaat aşamasında olan ve yaz sezonunda yatırıma başlayacak olan işadamlarıyla ilk kez bilgilenen ve yatırım kararı alan iş adamları katıldı. Ev sahibi Servet Yenigün’ün gündeme dair konuşmasıyla başlayan programda daha sonra sırasıyla söz alan isimler Iğdır’a neden yatırım yapılması gerektiğini ve Iğdır’a yatırım yapmak isteyenlerin karşılaştıkları sorunları konuştu.

 ‘ÜSTÜMÜZE DÜŞEN NE VARSA YAPACAĞIZ’

Yatırımda 6. Bölge ilan edilen Iğdır’a yatırım yapan veya yatırım yapacak bir girişimcinin karşılaştığı en büyük sorun veya engelin psikolojik olarak çökertilmesidir” diyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Yikit, sözlerine şöyle devam etti: . Bu anlamda ben şunu taahhüt edebilirim; orada hiçbir arkadaşımız keyfi yada zorlayıcı bir tavırla karşı karşıya kalmayacaktır. Öyle zannediyorum ki ticaret dünyasında bulunan kişiler açısından aşılması gereken sorunlardan biri de budur. Niye IĞDIR dedikleri zaman buna belki verilebilecek en büyük cevaplardan biri de budur. Orada işini layıkı ile yapmak isteyenlere yardımcı olabilecek kamu kuruluşları ve özel sektör çalışanları var. IĞDIR Organize Sanayi bölgesi o bölgenin en aktif organize sanayi bölgelerinden biridir. Ben orada iş yapan müteşebbislerden bir adım daha atmalarını bekliyorum. Ve biz Belediye olarak yatırımcılarımıza yardımcı olmak, bürokrasiye boğmamak adına üstümüze düşen ne varsa yerine getireceğiz” dedi

‘IĞDIR OSB BÖLGENİN EN İYİSİ’

Yikit’in ardından konuşmasına başlayan Iğdır Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan ise konuşmasında, “Biz Iğdır müteşebbis heyeti olarak elimizden geldiğimiz sürece yatırımcılarımız için gayret ve çaba içinde olduk. Bildiğiniz gibi 2003 yılında başladığımız organize sanayi bölgesi çalışmalarımız bölgeden ikinci enerji hattı geçmesinden dolayı bir zaman aşımına uğradı. Yani, 2004-2005 yılında ihaleye çıkmayı beklerken ihaleye 2009 yılında çıkabildik. Akabinde 2011 yılında altyapı çalışmalarına başladık. 2016 yılı sonunda da üst yapıyı bitirdik. Şimdi organize sanayi bölgemiz çok iyi bir noktaya geldi. Geçtiğimiz 2016 yılı sonunda sayın bakanımız bizleri ziyaret ettiğinde organize sanayi bölgemizin yolu için söz almıştık. O da şuan da bitmiş durumda.  Şimdi ise 2 tane organize sanayi bölgemiz arasında bir gölet yapıyoruz. Kalkınma ajansımızdan 2 kez destek aldık. Eksiklerimiz var, bunun bilincindeyiz. Ama Organize Sanayi Bölgemiz bölgenin en iyi sanayi bölgelerinden biridir. Önümüzdeki süreçte eksiklerimizi gidereceğimize inanıyorum. Bugün yine ticari bir KHK yayınlandı. Bizim gibi gelişmekte olan iller açısından neredeyse yüzde 100 oranında bir teşvik söz konusu. Bu açıdan gelişmekte olan kentlere yatırım yapmanın çok faydası var. Yatırımda öncelikli illerden biri olmamız ve 6. bölge illeri içinde en rantabil il olmamız hasabiyle de IĞDIR çok önemli bir il. Bu açıdan yatırım yapacakların içi rahat olsun, korkmasın çekinmesin ve gelecek vad eden Iğdır’a yatırımını yapsın” diye konuştu.

‘ÖNCE KENDİNİZE SONRA DEVLETE GÜVENİN’

Iğdır’a kısa sürede önemli bir yatırım yapan ve ilk etapta 400 kişi istihdam eden GÜRŞAN Tekstil ortaklarından Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekem’de yaptığı konuşmada, Iğdır’da yatırım yapmayı düşünen herkesin öncelikle kendisine sonrasında ise devletin sağlayacağı imkanlara güvenmesi gerektiğini söyledi. Bekem, “İŞKUR’dan bedeva eleman alarak iş kurmayı düşünenler varsa bundan vaz geçmeli. Yani yatırımı düşünen arkadaşım öncelikle kendi imkanlarıyla yatırımı yapmalı, belli aşamalardan sonra devletin işkur imkanı dahilfarklı desteklerini hedeflemeli. Aksi halde sadece devletten alacağı işkur elemanlarına güvenerek iş kurulmaz, hüsranla sonuçlanır” dedi. Bekem, ilk etepta hayata geçirdikleri fabrıkalarında yaklaşık 400 elaman çalıştırdıklarını ve buraya kadar ki süreçde İŞKUR’dan eleman alarak değil maaşını bizim SGK sını ise devletin ödediği bir yöntemle geldiklerini söyledi. Bekem, “Artık İŞKUR aracılığıya gelen elemanları yetişene kadar ki sürede İŞKUR üzerinden alıp sektöre yeni ve kalifiye eleman yetiştiriyoruz” şeklinde konuştu.

‘İSTANBUL’DA KALİTELİ İŞCİ SORUNU VAR’

Gürşan tekstil ortaklarından Vildan Koçak’da yaptığı konuşmada Iğdır’a neden yatırım yaptıklarını özetledi. Koçak, “Biz Gürşan tekstil olarak Iğdır’a neden gittik öncelikle bunu özetlemek isterim. Öncelikle hepimiz biliyoruz ki İstanbul’da tekstil sektöründe kaliteli eleman kalmadı. Ve işimiz gereğide bizde her makinanın başına bir operatör koymamız şart.Eskiden batıya göç eden doğulu biri elinde bulunan 10 çocuğununun en az yarısını tekstile verip yetişmesini bu sektörden hayatını idame etmesini sağlıyordu.  Şimdi ise tersi bir durumla karşı karşıyayız ve çalıştıracak eleman bulamıyoruz” dedi.

‘İŞSİZLİK MAAŞI ÇALIŞMAYI ÖNLÜYOR’

Koçak devamında, “Bu açıdan bölgede eğitime ve istihdama açık olan bir nufüs var. Bu İstanbul’da yok. Yurt dışındaki müşteriler bizim ürettiklerimizi gördüğünde, ‘neden bu kalitesizlik’ diye soruyor. Araştırıyoruz, bakıyoruz ki; ‘sorun personelde. Yetişmiş ve daimi çalışacak bulamayınca bu sefer gündelikçi işçiye dönüyoruz. Gündelikçi eleman getiriyorsun ama bu kezde  işin ehli çıkmıyor. Burada devletimize çok büyük görev düşüyor. Çoğu kiş 1 yıl çalıştıktan sonra işi bırakıp 8 ay boyunca işsizlik maaşı alıyor. Bu istismarı önlemek zorundayız ve biz işverenleri çok büyük zorluğa sokuyor” diye konuştu.

‘YENİDEN PAMUK EKİMİNE BAŞLADIK’

Uygulamalar, beklentiler ve hatta eleştirilerin dile getirildiği toplantıda Valilik adına söz alan Özel İdare Genel Sekreteri Ferhat Akkuş Iğdır’ın yatırımcılar için bulunmaz bir il olduğunu söyleyerek, “Başta Iğdır Valisi olmak üzere devletimizin tüm kurumları Iğdır’ın kalkınması için var güçleri ile çalışıyorlar. Eskiden hep ‘Devlet Iğdır’a bir fabrika kursun’ diyorduk. Sonra öğrendik ki aslında bu fabrikayı bizler de kurabiliyormuşuz. Bu anlamda Allah Iğdır’a yatırım yapan tüm yatırımcılarımızdan razı olsun. Öyle inanıyorum ki bu yatırımlar daha da artacak. Bu yıl ildeki pamuk üretimi konusunda pamuk tohumluklarını vatandaşa ücretsiz olarak vermek gibi bir projemiz var. Pamuk üretimini Iğdır’da tekrardan yaygınlaştımayı planlıyoruz” dedi.

‘IĞDIR’IN AVANTAJLARI BAŞKA YERDE YOK’

Akkuş devamında, “Projeyi Tarım Müdürlüğümüz ile ortaklaşa sürdürüyoruz. Bununla beraber ara sanayi denilebilecek iplik üretim merkezlerine de ihtiyaç olacağını düşünüyoruz. Sanayicilerimizi de bu sektöre bekliyoruz. Geçen yıl başlayan pamuk üretimi bu yıl 10-20 kat artacak diye tahmin ediyoruz. IĞDIR’da üretilen pamuk Türkiye’deki en kaliteli pamuk olarak tescil edildi. Tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurduğumuzda Iğdır’ın avantajları Türkiye’nin hiçbir yerinde yok diyebilirim” ifadelerini kullandı. Diğer yatırımcılarında sırasıyla söz aldığı ve düşüncelerini dile getirdiği toplantıda ortak görüş, Iğdır’ın tarım ve hayvancılık adına da bilinçlendirilerek desteklenmesi gerektiği ve Iğdır’ın 6. Bölgeye alınması OSB’nin alt yapısının cezbedici olması nedeniyle yatırım adına değerlendirilmesi yönünde oldu.

Celal KARAALİ-Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi